Greek Reports (Ελληνικά)

Προστατεύστε το κύρος της Ελληνικής Προεδρικής Φρουράς

Τις τελευταίες μέρες στη Μελβούρνη, έχουμε γίνει μάρτυρες ενός περιπλανώμενου θιάσου που ονομάζεται Εύζωνες, ή αλλιώς, Ελληνική Προεδρική Φρουρά. 

Το άγημα των 13 φαντάρων και των 3 αξιωματικών, ήρθε στη μεγαλύτερη πόλη του Ελληνισμού της Αυστραλίας για να συμμετάσχει στην παρέλαση της Ημέρας των ANZAC, της κορυφαίας ημέρας συγκρότησης εθνικής ταυτότητας της σύγχρονης Αυστραλίας, με αναφορά στην αποτυχημένη απόβαση στη χερσόνησο της Καλλίπολης, την 25η Απριλίου 1915, κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Ημέρα των ANZAC είναι για την Αυστραλία επέτειος του μεγέθους μιας 25ης Μαρτίου ή μιας 28ης Οκτωβρίου στην Ελλάδα.

Φωτογραφία: The Greek Herald

Καλά κάνανε και ήρθανε οι Εύζωνες για αυτόν το σκοπό, με έξοδα της κυβέρνησης της πολιτείας της Βικτώριας. Ήταν να βρίσκονται στη Μελβούρνη για την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης του 1821, αλλά λόγω κορωνοϊού η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε εφέτος.

Για αυτόν τον σκοπό, καλά κάνανε και βρεθήκανε στην Αυστραλία. Όμως…

Ποιος είχε τον πρώτο λόγο στην κατάρτιση του προγράμματος φιλοξενίας τους στην Αυστραλία; Οι διπλωματικές αρχές της Ελλάδας; Ομογενειακοί φορείς; Ποιος;

Ποιος τους έκανε περιοδεύων μπουλούκι άλλων εποχών και ντεκόρ για βίντεο και φωτογραφίες ομογενών, που ιδέα δεν έχουν για το ειδικό ιστορικό, θεσμικό και πολιτικό βάρος της ελληνικής προεδρικής φρουράς, αλλά ούτε και ουσιαστική συμμετοχή και προσφορά έχουν, αρκετοί από αυτούς/αυτές που καλωσορίζουν τους εύζωνες, στα δρώμενα της ομογένειας ή της ευρύτερης Αυστραλίας;

Ενδεικτικά αναφέρω ό,τι ως τώρα, η Ελληνική Προεδρική Φρουρά, πέρα από την παρέλαση την Ημέρα των ANZAC, είχε συμμετοχή στην περιφρούρηση και στην περιφορά του επιταφείου της Μεγάλης Παρασκευής σε εκκλησία που χοροστάτησε ο αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας, επισκέφτηκε αμέτρητους παροικιακούς συλλόγους (κοινότητες, εθνικοτοπικές οργανώσεις, κοινωφελή ιδρύματα, κ.α.) και σχολεία της Μελβούρνης, κράτησε «σκοπιά» στο ιδιωτικό Ελληνικό Μουσείο της Μελβούρνης για εκδήλωση που σχετίζονταν με το άνοιγμα έκθεσης στο Μουσείο της Μελβούρνης, που γίνεται σε συνεργασία με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Ελλάδας, κ.λπ., κ.α.

Δεν είναι πολιτισμική διπλωματία αυτή. Δεν είναι τόνωση ελληνικότητας αυτό. Δεν είναι ένδειξη ευαισθησίας προς τον Ελληνισμό της Μελβούρνης. Αυτό που γίνεται είναι μια αδικαιολόγητη υπερβολή, χωρίς στρατηγική στόχευση, που προσβάλει και απαξιώνει τα μέλη της Ελληνικής Προεδρικής Φρουράς, καθώς και το θεσμό που εκπροσωπούν, αλλά και την ίδια την επίσημη Ελλάδα.

Προστατεύστε τους εύζωνες. Προστατεύστε το θεσμό. Προστατεύστε το κύρος της Ελλάδας.

Μην αφήνετε να ξαναγίνει στο μέλλον, σε οποιαδήποτε άλλη ομογένεια του εξωτερικού, αυτό που γίνεται στη Μελβούρνη αυτές τις μέρες. Κάντε αξιολόγηση του ταξιδιού στην Αυστραλία.

Τραβήξτε αυτιά αν χρειαστεί.

Μην υποτάσσετε τη σοβαρότητα της Ελλάδας στους στόχους τυχοδιωκτών, ή ανίκανων, από όπου και αν αυτοί προέρχονται…

  • Ο Κώστας Καραμάρκος είναι δημοσιογράφος και ζει στη Μελβούρνη

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button