Greek Reports (Ελληνικά)

Ο πόλεμος

Προκλήσεις

Μεγάλη Εβδομάδα και ο πόλεμος συνεχίζεται.

Ανάμεσα σε δύο κράτη «χριστιανικά» και «ορθόδοξα».

Μεγάλη Εβδομάδα των παθών λοιπόν, αλλά η Ανάσταση αργεί πολύ.

Ο πόλεμος συνεχίζεται, ο πόλεμος αλέθει στις μυλόπετρες του ανθρώπους και σκορπίζει δυστυχία παντού. Και απειλεί την ίδια τη  ζωή του πλανήτη. «Καινούργιες τρέλες των ανθρώπων ή των θεών» που θα έλεγε ο ποιητής. Μέρες με το φως να λιγοστεύει, το σκοτάδι να απλώνεται βαθύ, τις καρδιές να στεγνώνουν, την ελπίδα να τρεμοσβήνει. Κι ύστερα να σκέφτεσαι την ρήση του Ηράκλειτου, «πόλεμος πάντων μὲν πατήρ ἐστι, πάντων δὲ βασιλεύς, καὶ τοὺς μὲν θεοὺς ἔδειξε τοὺς δὲ ἀνθρώπους, τοὺς μὲν δούλους ἐποίησε τοὺς δὲ ἐλευθέρους». Και τις πολλαπλές, εν πολλοίς αντιθετικές ερμηνείες της ηρακλείτειας ρήσης. Αλλά και την διαλεκτική της σημασία.

Όμως πέρα από τη θρησκεία, την ποίηση και τη φιλοσοφία που προσπαθούν να ερμηνεύσουν, να κατανοήσουν ή να απαλύνουν τον ανθρώπινο πόνο, ο πόλεμος ορίζει και ρυθμίζει αυτή την ώρα τη ζωή μας, την οριοθετεί μέσα στις δικές του παραμέτρους. Κι οι παράμετροι του πάνε πέρα από τα πεδία των μαχών και της φρίκης που απλώνεται εκεί, φτάνουν σε κάθε γωνιά του πλανήτη και επηρεάζουν πολλαπλές πτυχές της ανθρώπινης ζωής. Ότι ο πόλεμος αυτός δεν είναι τοπικός. Παγκοσμιοποιήθηκε και διεξάγεται πλανητικά.

Στην ουσία πρόκειται για πόλεμο ανάμεσα στη Δύση, το ΝΑΤΟ και την Ρωσία! Οι αποστολές οπλικών συστημάτων από τη Δύση συνεχίζονται, με τους Αμερικανούς να στέλνουν στην Ουκρανία πυροβόλα Howitzer μαζί με εκπαιδευτές για να δείξουν στους Ουκρανούς πως να τα χρησιμοποιούν, τους Βρετανούς να στέλνουν αντιπλοϊκούς (anti-ship) πυραύλους, τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης να στέλνουν τανκς, τους Τσέχους να στέλνουν πυραυλικά συστήματα MLRS και ακόμη και την Αυστραλία να στέλνει τεθωρακισμένα, ενώ είχε προηγηθεί και η αποστολή S-300 από την Σλοβακία (τους οποίους όμως η ρωσική πλευρά υποστηρίζει ότι κατέστρεψε). Στην Ουκρανία υπάρχουν επίσης εκατοντάδες στρατιωτικοί σύμβουλοι και εθελοντές από την Δύση ενώ και ο ουκρανικός στρατός βρίσκεται υπό αμερικανική επιτελική καθοδήγηση με όλη την κρίσιμη πληροφόρηση για τις ρωσικές κινήσεις στη διάθεση του από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Η βύθιση της ρωσικής ναυαρχίδας Moskva πριν από μερικές μέρες στη Μαύρη Θάλασσα, έγινε ουσιαστικά από τους Αμερικανούς, με δικούς τους πυραύλους, με τις συντεταγμένες που προμήθευσαν στους Ουκρανούς, με δική τους καθοδήγηση.

Όλα αυτά δεν διαφεύγουν βέβαια της προσοχής των Ρώσων οι οποίοι προειδοποίησαν τους Αμερικανούς για τις συνέπειες που θα έχουν οι ενέργειες τους. Ο κίνδυνος χρήσης πυρηνικών όπλων δεν φαίνεται να έχει αποκλειστεί. Κάποιοι παίζουν με τη φωτιά και δεν επιθυμούν το τέλος αυτού του πολέμου. Κάποιοι δεν φαίνεται να αντιλαμβάνονται ότι για να εμπεδωθεί η ειρήνη είναι ανάγκη να υπάρξει διάλογος και διαπραγμάτευση ανάμεσα στη Δύση και την Ρωσία. Επειδή ο πόλεμος είναι ανάμεσα τους.

Οι Αμερικανοί επιθυμούν παράταση του πολέμου επειδή ενισχύει την ηγεμονία τους επί της Ευρώπης και αποφέρει τεράστια κέρδη στην πολεμική τους βιομηχανία αλλά και στις αμερικανικές πολυεθνικές εταιρείες της  ενέργειας. Υπολογίζουν επίσης ότι όσο παρατείνεται ο πόλεμος αποδυναμώνεται η Ρωσία και περισσότερο ελπίζουν σε μια πιθανή ανατροπή το Πούτιν.

Η παράταση όμως του πολέμου αποτελεί δίκοπο μαχαίρι. Δημιουργεί παρενέργειες που είναι ήδη ορατές στην Ευρώπη, όπως αυτές φάνηκαν από τις γαλλικές εκλογές αλλά και από την κρίση που περνά το γερμανικό πολιτικό και οικονομικό σύστημα. Που εκδηλώθηκε ακόμη και με την άρνηση του Ζελένσκι να δεχτεί τον Γερμανό Πρόεδρο στο Κίεβο. Και που όλοι καταλαβαίνουν ότι οι Αμερικανοί θέλησαν μέσω Ζελένσκι, πολιτικού ενεργουμένου τους, να ασκήσουν πίεση στο Βερολίνο να διακόψει την εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Οι παρενέργειες όμως της παράτασης του πολέμου φτάνουν σταδιακά και στις ΗΠΑ με ένα πληθωρισμό που καλπάζει και με την κατασπατάληση πολύτιμων πηγών σε ένα πόλεμο με την Ρωσία, ενώ η μεγάλη απειλή για την αυτοκρατορία προέρχεται από την Κίνα. Η οποία βλέπει με ευχαρίστηση και ικανοποίηση τις ΗΠΑ να αναλώνουν τις δυνάμεις τους στην αποδυνάμωση της Ρωσίας που δεν θα έχει άλλη επιλογή από του να καταλήξει στην αγκαλιά της.

Να προστεθεί και η εκρηκτική αύξηση της ακραίας φτώχειας σε πλανητικό επίπεδο που προκαλεί ο πόλεμος ως συνέχεια της πανδημίας. Περίπου οι μισοί άνθρωποι στη γη ζουν ήδη κάτω από το όριο φτώχειας. Οποιεσδήποτε πρόοδοι έγιναν για την καταπολέμηση της φτώχειας στη διάρκεια των τελευταίων  ετών εκμηδενίζονται τώρα μας προειδοποιούν οι διεθνείς ανθρωπιστικοί οργανισμοί αλλά ακόμη και τα Ηνωμένα Έθνη και η Παγκόσμια Τράπεζα.

Στα καθ΄ημάς, ουδέν νεότερον από το δυτικό μέτωπο! Ασχολούμαστε με ευπώλητα προϊόντα. Στην Αθήνα  είναι το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που προσφέρεται για κάθε είδους μικροπολιτική, τα μαθηματικά των εκλογών και πότε θα γίνουν και βεβαίως η Ρούλα Πισπιρίγκου με  το στήσιμο καθημερινού δικαστηρίου  που την  δικάζει και την καταδικάζει. Δικαστής “ο παροιμιώδης μέσος ανθρωπάκος” που θα έλεγε και ο Βολφ Μπίρμαν. Του οποίου οι πολιτικοί  χαϊδεύουν τ’ αυτιά.

Στην Κύπρο συνεχίζεται το σίριαλ των προεδρικών εκλογών με τους μεταπράτες να ετοιμάζουν την διαδοχή Αναστασιάδη με κλωνοποίηση αυτού που θα υπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα τους και που επικοινωνιακά θα παρουσιαστεί  με το  φευδεπίγραφο  όνομα της «αλλαγής».

Οι βολικές «αλήθειες» αυτών που κυβερνούν σε Αθήνα και Λευκωσία αλλά και αυτές του πολιτικού συστήματος, ελλαδικού και κυπριακού, έχουν κοντά ποδάρια.

Η πραγματικότητα που κρύβουν κάτω από το χαλί είναι πολύ πιο σύνθετη, πολύ πιο δυσάρεστη και πολύ πιο επικίνδυνη για το μέλλον του ελληνισμού.

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

  • Πανεπιστημιακός, συγγραφέας της μυθιστορηματικής τριλογίας ΝΟΜΑΔΑΣ, Αθήνα, Εκδόσεις Βακχικόν, 2017-2019. Τώρα κυκλοφορεί και το νέο του μυθιστόρημα, ΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ/ΣΤΟ ΥΦΑΝΤΟ ΤΟΥ ΄21, από τον ίδιο εκδοτικό οίκο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button