Greek Reports (Ελληνικά)

Νέα εισβολή της Τουρκίας στο Νότιο Κουρδιστάν

Ανακοίνωση Τύπου

Σύμφωνα με το Κουρδικό Εθνικό Κογκρέσο (KNK), στις 17 Απριλίου 2022, το τουρκικό κράτος ξεκίνησε μια νέα συνολική επίθεση στον κουρδικό λαό και τις αντάρτικες δυνάμεις αυτοάμυνας (HPG) στο Νότιο Κουρδιστάν (Βόρειο Ιράκ).

Οι σφοδρές αεροπορικές επιδρομές, οι βομβαρδισμοί πυροβολικού και οι χερσαίες επιθέσεις έχουν επικεντρωθεί μέχρι στιγμής στις νότιες κουρδικές περιοχές Zap, Metîna και Avaşîn.

Εκατοντάδες πολεμικά αεροσκάφη, οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ελικόπτερα και χιλιάδες Τούρκοι στρατιώτες φέρονται να συμμετέχουν στην επιχείρηση. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι σφοδρές αεροπορικές επιδρομές, οι βομβαρδισμοί πυροβολικού και η μετακίνηση τουρκικών χερσαίων στρατευμάτων συνεχίζονται στην περιοχή. Πριν από την έναρξη αυτής της χερσαίας επίθεσης, οι πληγείσες περιοχές είχαν δεχθεί σφοδρή επίθεση από τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη και πυροβολικό από τις 14 Απριλίου. Πέρυσι, ο τουρκικός στρατός είχε επιτεθεί σε αυτές τις περιοχές για μήνες ενώ είχε καταφύγει στη χρήση χημικών όπλων πάνω από 300 φορές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αδειάσουν δεκάδες παραμεθόρια χωριά, να καούν χιλιάδες εκτάρια δάσους και να καταστραφούν χιλιάδες δέντρα. Με αυτή τη νέα επιχείρηση θέλουν να καταστρέψουν και να καταλάβουν περισσότερα.

Παραθέτουν δέ, τα ακόλουθα επείγοντα αιτήματα:

➢ Η ιρακινή κυβέρνηση, η Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν (KRG) και το Κουρδικό Κοινοβούλιο στο Ερμπίλ πρέπει να λάβουν επειγόντως στάση έναντι αυτών των επιθέσεων και να υποβάλουν καταγγελία κατά του τουρκικού κράτους στα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ). Το τουρκικό κράτος και οι συνεργάτες του πρέπει να καταδικαστούν και να τιμωρηθούν για τις κατοχικές τους επιθέσεις.

➢ Καλούμε όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ και της ΕΕ καθώς και τις ΗΠΑ να λάβουν ξεκάθαρη στάση ενάντια στην κατοχή του Νοτίου Κουρδιστάν και στον ανανεωμένο πόλεμο που ξεκίνησε το τουρκικό κράτος. Εάν αυτός ο πόλεμος δεν τερματιστεί, θα αποσταθεροποιήσει περαιτέρω ολόκληρη την περιοχή.

➢ Καλούμε ιδιαίτερα το διεθνές κοινό, τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης να υψώσουν τη φωνή τους ενάντια σε αυτόν τον βρόμικο πόλεμο. Λαμβάνοντας μια στάση ενάντια στον πόλεμο εξόντωσης και γενοκτονίας της τουρκικής κυβέρνησης κατά του κουρδικού λαού, των ανταρτών της Ελευθερίας και της φύσης του Κουρδιστάν σημαίνει ότι αντιστέκεστε στον φασισμό.

➢ Καλούμε όλες τις κυβερνήσεις και τους διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των ΗΕ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Αραβικού Συνδέσμου, να λάβουν επείγουσα δράση κατά αυτής της παραβίασης του διεθνούς δικαίου και να απαιτήσουν από τον τουρκικό στρατό να αποσύρει τα στρατεύματα από το Νότιο Κουρδιστάν και να σταματήσουν εξαγωγές όπλων στην Τουρκία.

➢ Καλούμε τα πολιτικά κόμματα, τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τις οργανώσεις για την ειρήνη, τους συνδικαλιστές και τους ακτιβιστές να αντιταχθούν σε αυτήν την τουρκική επίθεση και κατοχή

➢ Πρέπει να ανακόψουμε τη σιωπή για την εισβολή της Τουρκίας στο Νότιο Κουρδιστάν και να αναλάβουμε δράση!

Καταδικάζουμε την νεα εισβολή της Τουρκίας στο Νότιο Κουρδιστάν, δηλαδή την αυτόνομη Κουρδική επαρχία στο βόρειο μέρος της επικράτειας του Ιράκ. Παίζοντας το χαρτί της γεωστρατηγικής της σημασίας στην αντιπαράθεση μεταξύ “Δύσης” και Ρωσσίας, για άλλη μια φορά η Τουρκία επωφελείται εμφανιζόμενη ως ρυθμιστικός παράγοντας στην εισβολή της Ρωσσίας στην Ουκρανία αλλά ταυτόχρονα παραγματοποιεί δική της νέα επίθεση/εισβολή στο Νότιο Κουρδιστάν. Δυστυχώς, αυτό γίνεται και με την συνεργασία του καθεστώτος Μπαρζανί. Η επίθεση έχει ως στόχο Κουρδικές δυνάμεις μαχητών και μαχητριών της ελευθερίας που βρίσκονται στην περιοχή.

Στιγματίζουμε την στάση της κυβέρνησης που ενώ υπακούει τυφλά στις επιβουλές των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, συμμορφούμενη με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποσιωπά τον ρόλο της Τουρκίας βλάπτοντας – ίσως ανεπανόρθωτα – και τα δικά μας συμφέροντα. Η καταδίκη της Ρωσσικής εισβολής στην Ουκρανία, χωρίς την υπόδειξη και απαίτηση αποδοχής της από τους εταίρους μας της εισβολής, εθνοκάθαρσης, συνεχιζόμενης κατοχής και εποικισμού της χώρας μας από την Τουρκία, με την παράλληλη εφαρμογή κυρώσεων εναντίον της Ρωσσίας χωρίς την απαίτηση και επιβολή παρομοίων κυρώσεων κατά της Τουρκίας, προσκαλεί αντίποινα εκ μέρους της Ρωσσίας εναντίον μας. Μιας χώρας που παρόλα τα στραβά που μπορεί κανείς να της καταδείξει μας έχει στηρίξει σε διεθνή βήματα και ιδιαίτερα στον ΟΗΕ από της έναρξης της Τουρκανταρσίας. Η ακατανόητη αυτή στάση ΕΝΙΣΧΥΕΙ την θέση της Τουρκίας, ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΕΙ τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ να προσεταιριστούν την Τουρκία στην νέα ψυχροπολεμική αντιπαράθεσή τους με την Ρωσσία και, εν κατακλείδι, δυσχεραίνει την δική μας θέση, διότι ούτε οι ΗΠΑ, ούτε το ΝΑΤΟ ούτε η Ουκρανία θα ανταποδώσουν την φιλοφρόνησή μας έναντί τους: μας θεωρούν απλά ΔΕΔΟΜΕΝΟΥΣ ήτοι χρήσιμους ηλίθιους.

Αντί λοιπόν η κυβέρνηση κι ο Πρόεδρος να κλαψουρίζουν ή να εκφράζουν την απαρέσκειά τους προς κάποιες αφόρητα μή φιλικές στάσεις των “εταίρων” μας

  • Άς αρπάξουν τώρα την ευκαιρία να καταδικάσουν την Τουρκία για την νέα της επιθετική ενέργεια ενάντια στους Κούρδους
  • Να απαιτήσουν από τους εταίρους μας στην ΕΕ αλλά από τα ΗΕ και άλλους οργανισμούς και χώρες να ικανοποιήσουν τα πιό πάνω αιτήματα του KNK

Να συνετιστούμε επιτέλους:

  • να κατανοήσουμε ότι είμαστε σε ΡΗΞΗ με την Τουρκία και
  • δέν πρέπει απ΄εδώ και πέρα να αφήνουμε την Τουρκία σε χλωρό κλαρί

99568088 ή 99601221 ή  kyklamino.kyprou@gmail.com

αντίγραφα:

  1. Προεδρικό
  2. Υπουργείο Εξωτερικών
  • 21 Απριλίου 2022

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button