Greek Reports (Ελληνικά)

Απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ερώτηση του Δ. Παπαδάκη για τους 115 θανάτους ημερησίως λόγω της κλιματικής αλλαγής

Εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Αντιπρόεδρος της, κ. Frans Timmermans, αρμόδιος Επίτροπος για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, απάντησε στην γραπτή ερώτηση που κατέθεσε, ο Ευρωβουλευτής της Πολιτικής Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, κ. Δημήτρης Παπαδάκης, σχετικά με τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η Επιτροπή, ώστε να μειωθούν οι θάνατοι που σχετίζονται με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Climate Change (OSCE)

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Παπαδάκης αναφέρθηκε σε έκθεση που δημοσιεύθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας, όπου κατά μέσο όρο, 115 άνθρωποι και 202 εκατομμύρια δολάρια χάνονται καθημερινά σε καταστροφές, που σχετίζονται με ακραίες καιρικές συνθήκες, ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.

Η έκθεση αναφέρει ότι από το 1970 έως το 2019 οι ακραίες καιρικές συνθήκες σκότωσαν 2 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και προκάλεσαν απώλειες 3,64 τρισεκατομμύριων δολαρίων.

Στην απάντησή του, ο κ. Timmermans, αναφέρει πως το όραμα της στρατηγικής της ΕΕ για την προσαρμογή, είναι ότι το 2050 η ΕΕ θα είναι μια κοινωνία ανθεκτική στην κλιματική αλλαγή, πλήρως προσαρμοσμένη στις αναπόφευκτες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Για να επιτευχθεί αυτό, η δράση προσαρμογής πρέπει να είναι πιο έξυπνη (επέκταση των ορίων των γνώσεων για την προσαρμογή), πιο συστημική (υποστήριξη της χάραξης πολιτικής σε όλα τα επίπεδα και τους τομείς) και ταχύτερη (επιτάχυνση της εφαρμογής λύσεων για την προσαρμογή και μείωση των κινδύνων που σχετίζονται με το κλίμα). Οι προσπάθειες προσαρμογής απαιτούν τη συμμετοχή του κράτους αλλά και της κοινωνίας στο σύνολό της.

Συνεχίζει, τονίζοντας ότι τον Ιούλιο του 2021, η Επιτροπή εξέδωσε νέες τεχνικές κατευθυντήριες οδηγίες, σχετικά με την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των υποδομών στην κλιματική αλλαγή, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα μέτρα μετριασμού της κλιματικής αλλαγής και προσαρμογής σε αυτήν, ενσωματώνονται στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη των εν λόγω έργων.

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι η Επιτροπή θα εκπονήσει εκτίμηση των κλιματικών κινδύνων σε επίπεδο ΕΕ, η οποία θα δίνει ιδιαίτερη προσοχή και στις απειλές για την υγεία. Τα κράτη μέλη εκπονούν ήδη εκτιμήσεις κινδύνου σε εθνικό επίπεδο και θέτουν στη διάθεση της Επιτροπής, περίληψη των σχετικών στοιχείων, ανά τριετία.

Ο Αντιπρόεδρος της Ε.Ε, καταληκτικά, δηλώνει ότι η Επιτροπή θα ενισχύσει τους προβληματισμούς για το κλίμα στην πρόληψη και τη διαχείριση του κινδύνου καταστροφών στην ΕΕ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button