Greek Reports (Ελληνικά)

Δήμος Κερύνειας : Η στάση της Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ

Η Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ, είχε επαφές αυτή την εβδομάδα στην Άγκυρα, την Αθήνα και τη Λευκωσία.

Σε συνέντευξη της στην εφημερίδα Καθημερινή των Αθηνών, η κα. Νούλαντ έλαβε σαφείς αποστάσεις από τον αγωγό EastMed ή άλλους αγωγούς στην Ανατολική Μεσόγειο, προκρίνοντας τη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου, συμπεριλαμβάνοντας και την Τουρκία στο ευρύτερο πλαίσιο συνεργασίας.

Παράλληλα, δήλωσε πως πρόθεση των ΗΠΑ αποτελεί, η βελτίωση των στρατηγικών σχέσεων με την Τουρκία.

Όμως, η ανάδειξη του EastMed ως επιλογής για τη μεταφορά του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, υπήρξε από την αρχή και παραμένει μέχρι και σήμερα, η μόνη σοβαρή και επωφελής γεωστρατηγικά απάντηση στην πειρατική και ιμπεριαλιστική πολιτική της νέο-οθωμανικής Τουρκίας σε βάρος του Ελληνισμού.

Δυστυχώς, με την τροπή που φαίνεται να παίρνουν τα πράγματα, ορισμένοι κύκλοι στην Κύπρο και στην Ελλάδα, εμφανίζονται ανερυθρίαστα ως υποστηρικτές της άποψης της κ. Νούλαντ.

Επιπρόσθετα, στην ίδια συνέντευξη η Υφυπουργός Εξωτερικών εμφανίστηκε ως ένθερμη ενδιαφερόμενη της προώθησης επίλυσης του Κυπριακού, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε όμως, πως υπήρξε η κύρια εισηγήτρια της διεξαγωγής πενταμερούς διάσκεψης για την Κύπρο, παραγκωνίζοντας την ύπαρξη της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυπριακής Δημοκρατίας. Επίσης, θα πρέπει να μας προβληματίσει η σύμπτωση της επίσκεψης της Αμερικανίδας Υφυπουργού στην περιοχή, με την προ λίγων ημερών συζήτηση για αποστολή ρωσικού οπλισμού από την Κύπρο στην Ουκρανία, με τις γνωστές αντιδράσεις στο εσωτερικό. Τέλος, η κα. Νούλαντ σε χθεσινές δηλώσεις της, μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, αβίαστα και θεωρώντας αυτονόητο, αποκάλεσε τον πολιτικό εγκάθετο της Τουρκίας στην Κύπρο Ερσίν Τατάρ ως «Πρόεδρο», ενώ χρειάστηκε παρέμβαση από το ακροατήριο για να ανακαλέσει.

Δυστυχώς όμως, εμείς οι ίδιοι δίνουμε το δικαίωμα, να καταφεύγουν διάφοροι «καλοθελητές» και «αυτόκλητοι μεσολαβητές» σε τέτοιου είδους μέσα και ενέργειες.

Καλούμε λοιπόν τις κυβερνήσεις της Κύπρου και της Ελλάδας, να λάβουν σοβαρά υπόψιν τις συνεχείς προειδοποιήσεις από φορείς όπως οι κατεχόμενοι Δήμοι αλλά και εγνωσμένου κύρους επιστήμονες, για τους κινδύνους που ελλοχεύουν τέτοιες ενέργειες που υποσκάπτουν τη διεθνή νομιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις προσπάθειες που γίνονται εδώ και αρκετά χρόνια για στρατηγική αναβάθμιση των σχέσεων με χώρες της περιοχής όπως το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button