Greek Reports (Ελληνικά)

Επέτειος δολοφονίας Θεόφιλου Γεωργιάδη

Λόγια του Θεόφιλου Γεωργιάδη:

«Η ελευθερία της Κύπρου περνά μέσα από τα βουνά του Κουρδιστάν»

Του Κύπριου που το Κουρδικό Κίνημα για Ελευθερία του έθνους τους θεωρεί ήρωα του δικού τους αγώνα.

Η παρακαταθήκη του: ένα μεγάλο μέτωπο αντίστασης στον τουρκικό φασισμό και επεκτατισμό. Τον δολοφόνησαν πληρωμένοι από τις Τουρκικές μυστικές υπηρεσίες ανήμερα της μεγάλης εθνικής επετείου των Κούρδων, Νεβρόζ. Το Τουρκικό βαθύ κράτος δολοφόνησε τον Θεόφιλο γιατί η δράση του προκαλούσε κόστος στην Τουρκία. Έθετε εμπόδια στις επεκτατικές τους βλέψεις.

Την ημέρα εκείνη, Κυριακή 20 Μαρτίου 1994, μόλις είχε επιστρέψει από το αεροδρόμιο Λάρνακας από δραστηριότητες που συνέτειναν στην ίδρυση Διεθνούς συνενωτικού οργάνου των Κούρδων με στόχο την απελευθέρωσή τους. Έργο μεν των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών η δολοφονία του μπροστά στο σπίτι του, με συνεργασία δε – δυστυχώς – ανθρώπων στις ελεύθερες περιοχές, ανθρώπων του υποκόσμου με υπόγειες συναλλαγές και στα κατεχόμενα.

Η έντονη δράση του, ενοχλούσε το καθεστώς της Άγκυρας. Σύμφωνα με τον έγκριτο δημοσιογράφο Κώστα Βενιζέλο, “Οικοδομούσε συστηματικά και μεθοδικά τη δημιουργία ενός ενιαίου μετώπου του Απελευθερωτικού Κινήματος των Κούρδων με τους λαούς της Ελλάδος και της Κύπρου. Ένα μέτωπο συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα για την ανατροπή της τουρκικής κατοχής από την Κύπρο μέχρι το Κουρδιστάν. Αυτή η πολιτική ξεκινούσε από την κοινωνία, από τους πολίτες και δημιουργούσε πίεση προς τις ηγεσίες σε Ελλάδα και Κύπρο.”

Άλλος δημοσιογράφος, φίλος και συναγωνιστής του, ο Λάζαρος Μαύρος έγραψε: “ΥΠΗΡΞΕ ΕΜΠΡΑΚΤΩΣ διεθνιστής και θυσιάστηκε αγωνιζόμενος διεθνιστής, γιατί ήταν πρώτα – πρώτα σκληροτράχηλος πατριώτης εθνιστής Έλλην Κύπριος, ο Θεόφιλος Γεωργιάδης. Γιατί, ως Έλλην πατριώτης αντιλαμβανόταν την ελευθερία ως υπέρτατη επιδίωξη, ακέραιη και αρτιμελή, για κάθε σκλαβωμένο λαό. Και γιατί, πρώτα και κύρια, ο αρνητής της και σφαγέας της δικής μας ελευθερίας, είναι το ίδιο τουρκικό αποικιοκρατικό, επεκτατικό και κατακτητικό, ρατσιστικό κράτος και γι’ αυτό, συνεπώς, η ελληνο-κουρδική συμμαχία είναι επιτακτική αναγκαιότητα ύψιστης προτεραιότητας, την οποία ο ίδιος υπέγραψε με τον οκτάχρονο αγώνα του [1987-1994] και με το αίμα του.” Και πιό κάτω: “Η ΑΛΗΘΕΙΑ για την ένταξη του Θεόφιλου Γεωργιάδη στον Κουρδικό αγώνα, βρίσκεται στην υπέρτατη θέληση και τον ασίγαστο πόθο του για πολιτική και αγώνα ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ της Κύπρου από τον τουρκικό ζυγό. «Κι αφού εμείς στην Κύπρο δεν αξιωθήκαμε ν’ αγωνιζόμαστε για την ελευθερία μας, τουλάχιστον να βοηθήσουμε πρέπει εκείνους που αγωνίζονται και για μας εναντίον του τουρκικού κράτους, τους Κούρδους αγωνιστές», έλεγε, έγραφε, διαλαλούσε και παρακινούσε ο ίδιος, έργοις τε και λόγοις, μέχρι την τελευταία του πνοή.”

Ο αγώνας και η θυσία του Θεόφιλου μας εμπνέει στην συνέχεια της προσπάθειας διεκπεραίωσης του έργου του νεοσυσταθέντος ΚυπροΚουρδικού Συνδέσμου Αλληλεγγύης,

  • Με την πίστη ότι τελικά ο αγώνας των Κούρδων για απελευθέρωση θα δικαιωθεί,

  • και με την πίστη ότι και ο δικός μας αγώνας για απελευθέρωση θα δικαιωθεί,
    αποτείουμε φόρο τιμής,

  • ο εχθρός είναι κοινός, το κράτος-τρομοκράτης Τουρκία,

  • θα νικήσουμε!

ΚυπροΚουρδικός Σύνδεσμος Αλληλεγγύης

  • 18 Μαρτίου 2022

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button