Greek Reports (Ελληνικά)

Επικοινωνιακό κόλπο η επίσκεψη Αναστασιάδη στο Πουρνάρα;

Με πολλά παράπονα υποδέχθηκαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Νουρή οι αιτητές ασύλου στο κέντρο προσωρινής Φιλοξενίας Πουρνάρα στην Κοκκινοτριμμυθία.

Οι αντιδράσεις των αιτητών είναι δικαιολογημένες, καθώς η κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο είναι απαράδεκτη και δεν αρμόζει στην εικόνα ενός Ευρωπαϊκού κράτους που οφείλει να υποδέχεται ένθερμα, με τις κατάλληλες υποδομές και με πρωτόκολλα φιλικά τους πρόσφυγες, όπως αρμόζει από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Ο υπερπληθυσμός του κέντρου αλλά και οι ανεπαρκείς χειρισμοί του Υπουργείου Εσωτερικών έχουν δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα, καθώς στο κέντρο φιλοξενούνται πάνω από 2000 αιτητές ασύλου αντί 600 που είναι ο προτεινόμενος αριθμός χωρητικότητας.

Εξάλλου, η χρηματοδότηση για τους αιτητές στην Κύπρο γίνεται από το ταμείο ασύλου, μετανάστευσης και ενσωμάτωσης και όχι από τον απλό φορολογούμενο πολίτη, ούτε από την Κυβέρνηση, οπότε δεν χωράνε δικαιολογίες.

Παράλληλα αυτό που διαπιστώνουμε με μεγάλη μας λύπη είναι πως δεν εξασφαλίζεται ούτε καν ολοκληρωμένη και επαρκής σίτιση –χωρίς ούτε και ένα ρόφημα–  μόνο ένα μπουκάλι νερό.

Σε δηλώσεις της η συντονίστρια της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Κινήματος κ. Μόνικα Πιερίδου αναφέρει πως:

“Ακούγοντας τις δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη μετά το πέρας της επίσκεψης, μας εγείρονται εύλογα ερωτήματα και διερωτόμαστε στα 10 χρόνια διακυβέρνησης ποιες ήταν οι ενέργειες της Κυβέρνησης όσον αφορά την μεταναστευτική πολιτική. Δυστυχώς το πρόβλημα με το μεταναστευτικό δεν δημιουργήθηκε το 2022. Οι άθλιες συνθήκες των αιτητών ασύλου προϋπήρχαν εδώ και αρκετό καιρό. Η Κυβέρνηση έτσι και αλλιώς οφείλει να τηρεί τις υποσχέσεις της και να δρα ουσιαστικά και όχι απλά να μένει στα λόγια αλληλεγγύης. Φτάνει πια με τους εντυπωσιασμούς.

Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας  πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να διαχειριστούν άμεσα και αποτελεσματικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κυρίως τα παιδιά, αλλά και οι ενήλικες στο «Πουρνάρα».

Θεωρούμε πως υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση που επικρατεί, αλλά και να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προκαλούνται, μακριά από το επικίνδυνο φαινόμενο της ξενοφοβίας και του ρατσισμού που δυστυχώς καλλιεργούν κάποιοι συστηματικά για λαϊκισμό αλλά και για πολιτικά οφέλη”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button