Greek Reports (Ελληνικά)

Μια Ευρωπαϊκή προσέγγιση στο Κυπριακό

Ομιλία Γιαννάκη Μάτση προς Τουρκοκυπρίους

Είμαι τώρα που σας μιλώ 89 χρονών. Έζησα σε μια πολύ διαφορετική περίοδο που το χρήμα δεν είχε την αξία που του αποδίδουμε σήμερα. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι πηγαίναμε  από το Παλαιχώρι στην Ακανθού με τρία γαϊδούρια φορτωμένα πατάτες και κρασί για να τα ανταλλάξουμε με ελαιόλαδο. Νυχτωθήκαμε στο τ/κ χωριό Κνώδαρα κοντά στο Λευκόνοικο και οι Τ/Κ μας έφεραν φρέσκα αναρή και χαλούμια και τα ανταλλάξαμε με πατάτες.

Ζούμε όλοι μας σε ένα μικρό άστρο που ανήκει, σε έναν αστερισμό που συμπεριλαμβάνει εκατομμύρια άλλα αστέρια. Πόσοι άλλοι αστερισμοί υπάρχουν δεν γνωρίζουμε. Όλοι εμείς σε αυτό το μικρό άστρο που λέγεται πλανήτης γη, ζούμε σε ένα πολύ μικρό νησί όπως είναι η Κύπρος και είναι αδιανόητο να βρισκόμαστε διαχωρισμένοι και κατευθυνόμενοι από τρίτους, παίρνοντας αποφάσεις που εξυπηρετούν ξένα συμφέροντα.

Η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού με βάση τη διαίρεση των δύο κοινοτήτων χρονολογείται νωρίς από το 1956 και προωθήθηκε από τον τότε υπουργό αποικών της Βρετανίας Άλαν Λένοξ – Μπόιντ, ο οποίος πρότεινε τη γεωγραφική διχοτόμηση της Κύπρου, συνοδευόμενη με ανταλλαγή πληθυσμών. Προφανώς ήτο άγνωστος τότε ο τεράστιος πλούτος που έχει η Κυπριακή Δημοκρατία στα θαλάσσια σύνορα της.

Η Τουρκία υιοθέτησε τον Νοέμβρη του 1956 το Σχέδιο Νιχάτ Ερίμ και πέτυχε αργότερα μετά το πραξικόπημα του Ιουλίου του 1974 και εντός του 1975 να μετακινήσει στα κατεχόμενα 45000 Τ/Κ που διέμεναν μόνιμα στις ελεύθερες περιοχές. Είναι χαρακτηριστικό το δημοσίευμα της εφημερίδας Washington Post ημερομηνίας 15 Σεπτεμβρίου 1975, το οποίο ανέφερε:

…Στην Πάφο σήμερα, όπου περίπου 500 Τουρκοκύπριοι μεταφέρονταν στον Βορρά, στην κεντρική πλατεία αντηχούσε το κλάμα και ο οδυρμός των ηλικιωμένων γυναικών που εγκατέλειπαν τα σπίτια μιας ολόκληρης ζωής. Ε/Κ και Τ/Κ αναμειγνύονταν εύκολα, χωρίς καμία εχθρότητα μεταξύ τους.

Πολλοί από τους Τ/Κ που έφευγαν παρέδιδαν τα κλειδιά των σπιτιών τους σε Ε/Κ πρόσφυγες με έκδηλη ευχαρίστηση, «για να τα προσέχουν»…

Σε πρόσφατη ομιλία του ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης στις 24 Σεπτεμβρίου 2021, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τόνισε ότι, η θέση μας είναι: «Να φτάσουμε σε λύση στη βάση της ΔΔΟ με πολιτική ισότητα όπως καθορίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις αρχές και αξίες της Ε.Ε». Αλλά, παρόμοιας μορφή λύση δεν υπάρχει πουθενά διεθνώς.

Διότι, η κυριαρχία ενός κράτους παγκόσμια είναι μία και αδιαίρετη. Παραδείγματα αποτελούν οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Γερμανία και πολλά άλλα κράτη ανά την υφήλιο. Πολιτική ισότητα δεν παραχωρείται και δικαίωμα veto δεν πρέπει να υφίσταται.

Προσωπικά αγωνίζομαι για να διατηρήσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία. Αν τη διαλύσουμε, το μέλλον όλων μας, όλων των Κυπρίων θα είναι αβέβαιο.

Πρόσφατα έχω εισηγηθεί στην Ε.Ε. όπως και η Κυπριακή Δημοκρατία εφαρμόσει την αρχήν που εφαρμόζεται σε όλες της ευρωπαϊκές χώρες και παγκόσμια, το one manone vote. Η εφαρμογή της αρχής one man – one vote θα προσδώσει ευρωπαϊκό περιεχόμενο στη λύση του κυπριακού και θα θέσει τέρμα στην πολιτική του δικοινοτισμού και θα τερματίσει τους στόχους ξένων συμφερόντων για έλεγχο των Κυπρίων και του πλούτου μας.

Η Κύπρος χωρίς φυλετικούς, θρησκευτικούς και άλλους διαχωρισμούς πρέπει να μετατραπεί σε πρότυπο ευρωπαϊκού κράτους, οι πολίτες του οποίου θα έχουν όλα τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των ευρωπαίων πολιτών σε ολόκληρη την επικράτεια του νησιού, χωρίς στρατούς κατοχής και εγγυήτριες δυνάμεις. Εγγύηση ασφάλειας και προόδου αποτελεί η Ε.Ε., τα θεσμικά της όργανα, οι αρχές και οι αξίες της.

Όπως έχω τονίσει στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, το άρθρο 21 του Χάρτη Θεμελιακών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το άρθρο 14 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ρητώς απαγορεύουν, κάθε διάκριση η οποία εδράζεται στην εθνικότητα, τη γλώσσα και τη θρησκεία. Άρα, λύση ΔΔΟ θα καταρρεύσει στα ευρωπαϊκά και διεθνή δικαστήρια πριν καν εφαρμοστεί.

Η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία δεν αποτελεί μια μορφή λύσης του Κυπριακού, αλλά μια μορφή διάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί το σπίτι όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί κράτος μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τυχόν διάλυσης της θα θέσει σε κίνδυνο την ύπαρξη όλων των νόμιμων κατοίκων της Κύπρου με ευρύτερες συνέπειες.

Η διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ο στόχος των ξένων συμφερόντων, τα οποία έχουν ως σκοπό ο ανεκτίμητος πλούτος μας να περάσει σε ξένα χέρια. Προσωπικά ηγήθηκα της απόρριψης του Σχεδίου Ανάν και ο κυπριακός ελληνισμός ακολούθησε τη δική μου τοποθέτηση, η οποία ήτο και θέση της κυπριακής κυβέρνησης και του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και έτσι το σχέδιο απορρίφθηκε με ποσοστό 76% των Ελληνοκυπρίων. Το ίδιο το Σχέδιο Ανάν απορρίφθηκε και από σημαντικό αριθμό Τ/Κ, με επικεφαλής των Ραούφ Ντενκτάς. Το σχέδιο Ανάν διέλυε την Κυπριακή Δημοκρατία και παραχωρούσε στο Λονδίνο ολόκληρη τη θάλασσα μας από τη Δεκέλεια μέχρι την Επισκοπή για αξιοποίηση από τις αγγλικές βάσεις for any purpose. Ταυτόχρονα έδιδε στην Τουρκία 9 στρατιωτικές βάσεις με πλήρη εξοπλισμό και η τοποθέτηση τους θα καθοριζόταν από την Άγκυρα. Παρόμοια ωφελήματα λάμβανε και η Ελλάδα [βλέπε τεύχος: «Η περιεκτική λύση του Κυπριακού προβλήματος» (The comprehensive settlement of the Cyprus Problem) από το Σχέδιο Ανάν, 31 Μαρτίου 2004, σ. 173-176 και 179-183].

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πάρει σαφέστατη θέση επί του ζητήματος, αφού το 2006 με διακήρυξη της, τόνισε εμφαντικά, ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να εδράζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, στις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο. Οποιαδήποτε λύση στην Κύπρο, η οποία θα καταπατά το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις αρχές στις οποίες εδράζεται η Ένωση, θα θέσει σε άμεσο κίνδυνο την ίδια την συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εάν επιτραπεί ο φυλετικός, γλωσσικός, θρησκευτικός ή οποιοσδήποτε άλλος διαχωρισμός στην Κύπρο, θα δημιουργήσει προηγούμενο και σε άλλες χώρες της Ε.Ε., όπως στην Ισπανία με τους Βάσκους και τους Καταλανούς, την Γαλλία με την Κορσική, την Ιταλία με τη Βόρεια Ιταλία, την Αγγλία και αλλού. Η θέση που ανέπτυξα υιοθετήθηκε από την Commission και αποτέλεσε έκτοτε την πολιτική ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είμαι σίγουρος ότι ο Κυπριακός λαός δεν έχει αντιληφθεί το μέγεθος της καταστροφής που θα επέλθει με την υιοθέτηση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Η ευθύνη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και των ηγετών των κυπριακών κομμάτων είναι πολύ μεγάλη. Σε περίπτωση κατάργησης της Κυπριακής Δημοκρατίας ο κύπριος πολίτης θα βρεθεί ξεκρέμαστος στο ευρωπαϊκό και στο διεθνές γίγνεσθαι, σε αναζήτηση ταυτότητας και κρατικής υπόστασης.

Για παράδειγμα, η Διεθνής Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αγωνιούν ότι Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία και ενωμένη οικονομία δεν ταιριάζουν. Για αυτό δήλωσαν επανειλημμένως πως χωρίς ενωμένη οικονομία η Κύπρος δεν θα τα καταφέρει.

Στην καθολική δική μας προσπάθεια, η συμμετοχή της τουρκοκυπριακής κοινότητας είναι και αναγκαία και απαραίτητη. Με βάση το μέγεθος του νόμιμου πληθυσμού της Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, την έκταση του εδάφους της και υπολογίζοντας το μέγεθος του θαλάσσιου πλούτου της, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι η πλουσιότερη χώρα των 26 κρατών μελών της Ε.Ε.

Το φυσικό αέριο που διαθέτουμε στη νόμιμη υφαλοκρηπίδα μας είναι ίσο περίπου με ολόκληρο το φυσικό αέριο που διαθέτουν σήμερα όλες μαζί οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μπορούμε με δικούς μας πόρους να λύσουμε τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε οι δύο κοινότητες και τώρα και στο μέλλον.

Δε θα απαριθμήσω τα θέματα για τα οποία πρέπει να ασχοληθούμε. Είναι πολλά και μόνο με ανοικτομυαλοσύνη και καλή διάθεση μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε, για το καλό όλων μας και χωρίς έξωθεν επεμβάσεις. Είμαστε οι νόμιμοι κάτοικοι της Κύπρου Ε/Κ και Τ/Κ και πρέπει να αντιληφθούμε ότι, πρέπει να βρούμε το δρόμο μας και σαν ισότιμοι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας και ευρωπαίοι πολίτες, να μπορέσουμε να απαλλαγούμε από τις διαχωριστικές θέσεις που δημιούργησαν μεταξύ μας τα ξένα συμφέροντα, όλα τα τελευταία 60 χρόνια. Είναι αυτοί που δημιουργούν τους διαχωρισμούς και τις αντιπαραθέσεις μεταξύ μας και που επιβουλεύονται να αρπάξουν τον τεράστιο πλούτο που μας εχάρισε η φύση και ο Θεός.

Πριν λίγες μέρες διάβασα στον Φιλελεύθερο ότι, ο Πρόεδρος της συντεχνίας των τ/κ «δημοσίων υπαλλήλων» (KTAMS) τόνισε ότι, ο κατώτατος μισθός για μια τετραμελή οικογένεια στα κατεχόμενα είναι περίπου 400 ευρώ τον μήνα, κάτω δηλαδή από το όριο της πείνας. Αυτό είναι απαράδεκτο και άδικο για όλους μας.

Προβλήματα γεωργικής υπόστασης, το θέμα του χαλουμιού και πολλά άλλα προβλήματα που μας επηρεάζουν όλους, όπως ο ηλεκτρισμός, τα καύσιμα, η βενζίνη, το πετρέλαιο και πολλά άλλα πρέπει να τύχουν συλλογικής αντιμετώπισης μέσα στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Η αξιοποίηση των 13 εγκεκριμένων γεωτρήσεων είναι ικανή να λύσει για όλους μας, όλα μας τα προβλήματα. Συνηθίσαμε να ζούμε με τις τρέχουσες ανάγκες που δεν εκπροσωπούν τις ουσιαστικές πραγματικότητες.

Όπως αναφέρει η γεωλογική υπηρεσία των ΗΠΑ υπάρχουν στην λεκάνη της λεβαντίνης ανατολικά της Κύπρου και στην περιοχή νότια της Κύπρου, μέχρι την Αίγυπτο, μη αποκαλυφθέντα αποθέματα 354 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου και 3.5 δισεκατομμύρια βαρελιών πετρελαίου. Και στις δύο αυτές περιοχές, η συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι πολύ σημαντική. Η ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να τύχει καθολικού σεβασμού, διότι αποτελεί την ΑΟΖ ολόκληρης της Ευρώπης και τα θαλάσσια σύνορα της Ε.Ε. στην ανατολική μεσόγειο.

Για να λειτουργήσουν ομαλά οι πιο πάνω αναφορές, θα πρέπει να προσδιοριστούν οι νόμιμοι κάτοικοι της Κυπριακή Δημοκρατίας και να χρηματοδοτηθεί η επαναφορά των παρανόμως ευρισκομένων στα κατεχόμενα εδάφη Τούρκων και άλλων εποίκων προς επιστροφή στις προηγούμενες χώρες καταγωγής τους.

Θέλω επίσης να επισημάνω ότι, με τον πλούτο που διαθέτει σε φυσικό αέριο η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να χρηματοδοτήσει την επιστροφή Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων που εγκατέλειψαν την Κύπρο στα 60 χρόνια της ύπαρξης της και επιθυμούν να επιστρέψουν.

Να μη μας διαφεύγει ότι η Τ/Κ πλευρά διαθέτει αποφοίτους πανεπιστημίων και επιστήμονες γενικά ικανούς να συμβάλουν και να συμμετάσχουν με τους Ε/Κ συναδέλφους τους στην ανάληψη και διαμόρφωση σύγχρονων προοπτικών για το μέλλον όλων μας και για το μέλλον ολόκληρης της ανθρωπότητας. Δυστυχώς μεγάλος αριθμός Ε/Κ αποφοίτων των καλύτερων πανεπιστημίων του κόσμου δεν επιστρέφουν στην Κύπρο και εργάζονται στο εξωτερικό γιατί ανησυχούν και έχουν αμφιβολίες για τη λύση του κυπριακού.

Πρέπει όλοι να γνωρίζουμε ότι η θρησκευτική αντιπαλότητα και η εκμετάλλευση της είναι από τους πιο αρνητικούς παράγοντες που πρέπει να τερματιστούν. Πρέπει να υπάρχει γενική κατατόπιση ότι ένας θεός υπάρχει και ότι όλοι οφείλουμε να σεβόμαστε αυτές τις αλήθειες σε όποια θρησκεία και αν ανήκουμε.

Όσον αφορά την Τουρκία έχω σημαντικές εισηγήσεις που μπορούμε να τις τες παρουσιάσουμε και θα αποδειχθούν πολύ καρποφόρες για την ίδια εάν γίνουν αποδεκτές.

Στην Κύπρο εσωτερικά κυριαρχεί αυτή την στιγμή πολιτική ανεπάρκεια και το φαινόμενο αυτό επικρατεί μεταξύ όλων των νόμιμων κατοίκων της Ε/Κ και Τ/Κ. Η Κύπρος εξελίχθηκε σκόπιμα σε κράτος διαφθοράς και κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις εντός της Ε.Ε. Αυτό δεν ήταν στο παρελθόν το γνώρισμα του λαού μας.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο πρώην Πρόεδρος της Συντεχνίας των Τουρκοκύπριων δασκάλων Αρίφ Χασάν Ταχσίν, ο οποίος μας φιλοξενεί σήμερα στο νεότευκτο οίκημα του, ποτέ δεν καταφέραμε Ε/Κ και Τ/Κ να συζητήσουμε τα προβλήματα μας, δίνοντας την ευκαιρία σε τρίτους να προωθήσουν τα δικά τους συμφέροντα. Ας το κάμουμε τώρα. Ο Ταχσίν αντιλαμβανόμενος την σημαντικότητα της συνεργασίας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων εκθείασε τον τρόπο σκέψης, αλλά και το πως οραματιζόταν την συμβίωση όλων των νόμιμων κατοίκων του νησιού ο ιδεολόγος, στοχαστής και αγωνιστής της ΕΟΚΑ 1955-1959 Κυριάκος Μάτσης, ο οποίος στο τελευταίο γράμμα του, δεκαπέντε μέρες πριν τη θυσία του στο Δίκωμο, ανέφερε μεταξύ άλλων και κατέληγε:

«…Να γιατί δεν νοιάζομαι αν τη γη αυτή την ζουν Τούρκοι για Έλληνες, Εβραίοι για… εκείνο που έχει αξία είναι να την ζουν αυτοί που την ποτίζουν με τον ιδρώτα τους και να περπατούν πάνω της ελεύθεροι, διαφεντευτές της, κυρίαρχοί της. Να αναπνέουν περήφανοι τον αέρα της, που να’ ναι αέρας δροσιάς, ομορφιάς, λεβεντοσύνης… όχι πνίχτης».

Προλογίζοντας το 2008 το βιβλίο μου ως ευρωβουλευτή «Στην Καρδιά της Ευρώπης», ο τότε Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Πρόεδρος αργότερα του Ιδρύματος Άτεναουερ Γερμανός Hans Gert Pottering τόνισε μεταξύ άλλων ότι: «Η συνεχιζόμενη διχοτόμηση της Κύπρου αποτελεί έναν θλιβερό πολιτικό αναχρονισμό. Ζούμε σε μία νέα εποχή και πρέπει να προχωρήσουμε απαλλασσόμενοι από αυτό τον πολιτικό αναχρονισμό το γρηγορότερο.

Οι εισηγήσεις μου σε αυτό αποβλέπουν. Στη δημιουργία μιας χώρας με όχημα την Κυπριακή Δημοκρατία, το αναγνωρισμένο κράτος μέλος του ΟΗΕ και της Ε.Ε. Αυτή είναι η μόνη λύση και αυτό ισχύει και σε όλες τις υπόλοιπες χώρες μέλη της Ε.Ε.

Επιτρέψετε μου όμως, καταλήγοντας να σας πω ότι, τον Ιούλιο του 2007, η Κυπριακή Δημοκρατία υπέβαλε αίτηση για άδεια εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Η ενέργεια αυτή της Κύπρου υποστηρίχθηκε με δηλώσεις από αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών, των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Όμως, τον Οκτώβριο του 2014, επτά χρόνια αργότερα και 6 μήνες μετά την Κοινή Δήλωση Αναστασιάδη – Έρογλου, ο τότε πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου David Cameron, αμφισβήτησε την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως έχει εγκριθεί από τα Ηνωμένα Έθνη και τα γειτονικά μας κράτη βάσει του διεθνούς δικαίου και ισχυρίστηκε ότι η Κύπρος δεν έχει ΑΟΖ προτού λυθεί το Κυπριακό.

Παρομοίως, ο βρετανός πρώην Υπουργός Ευρώπης σερ Άλαν Ντάνκαν, στις 15 Μαΐου 2019 αμφισβήτησε και αυτός την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποκαλύπτοντας παράλληλα την πρόθεση του Ηνωμένου βασιλείου να παραχωρήσει έδαφος των βρετανικών βάσεων προς τους Τ/Κ ευθύς αμέσως μετά τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό τροχοδρομείται  με τις γνωστές ενέργειες του κατοχικού στρατού στα Στροβίλια. Στόχος της Αγγλίας δεν είναι άλλος από την αποκοπή των Κοκκινοχωρίων και ο έλεγχος της θαλάσσιας περιοχής που βρίσκονται οι 13 σημαντικές γεωτρήσεις της Κυπριακής ΑΟΖ.

Με όλα όσα αναφέρω κρούω τον κώδωνα του κινδύνου για όλους μας, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, για να τα λάβουμε σοβαρά υπόψη.

Η διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας διευκολύνει αυτή την εξέλιξη. Εάν αποδεχθούμε την ΔΔΟ ως λύση του Κυπριακού, η Κυπριακή Δημοκρατία θα παύσει να υφίσταται και το κυπριακό διαβατήριο, το οποίο χρησιμοποιούμε όλοι δεν θα υφίσταται. Επιπλέον, και όπως ισχυρίζονται αγγλικές πηγές, η συμφωνία μας με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ θα θεωρηθεί άκυρη και ανύπαρκτη.

Είναι χρέος μας να διαχειριστούμε εμείς οι ίδιοι τον τεράστιο θαλάσσιο πλούτο μας. Για αυτό πρέπει να προχωρήσουμε Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι ενωμένοι, για να προσφέρουμε στις επόμενες γενιές μια Κύπρο με απεριόριστες οικονομικές προοπτικές. Η συμμετοχή όλων μας σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να είναι ο μοναδικός στόχος μας.

Αξιολογώντας σήμερα μέσα στα πλαίσια του ανησυχητικού παγκόσμιου σκηνικού, όπως διαμορφώνεται στην Ουκρανία, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη πιστεύω ότι, οι πρόνοιες της Ε.Ε. συμπίπτουν με το καλύτερο μέλλον όλων μας.

Αν λοιπόν αξιοποιήσωμεν αυτόν το ρόλον χωρίς έξωθεν επηρεασμούς και επεμβάσεις και αν προωθήσωμεν τα ωφελήματα από τον τεράστιο θαλάσσιο πλούτο που ανήκει στους νόμιμους κατοίκους της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουμε κάθε προοπτική να επιτύχωμεν. Και πρέπει να επιτύχωμεν.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΕΙΣΗΓΟΥΜΑΙ:

  1. Διατήρηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
  2. Εφαρμογή της Αρχής one man – one vote για όλους τους νόμιμους κατοίκους της Κύπρου, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, όπως αυτή λειτουργεί σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. εκτός από την Κύπρο.
  3. Αξιοποίηση όλων των εγκεκριμένων αδειών υδρογονανθράκων και πετρελαίου στα 13 οικόπεδα της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
  4. Συμπαράσταση και αναβάθμιση των οργανισμών των Τουρκοκυπρίων για να προσεγγίσουν σταδιακά τους αντίστοιχους οργανισμούς των Ελληνοκυπρίων.
  5. Προώθηση και αποτελεσματική συνεργασία με την Ε.Ε. ή με το Ηνωμένο Βασίλειο για αξιοποίηση των 13 οικοπέδων της κυπριακής ΑΟΖ.
  6. Προώθηση και συνεργασία με όλες τις γειτονικές χώρες και κράτη.
  • 3/3/2022

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button