Greek Reports (Ελληνικά)

Ακόμα μια δίωξη της AVRUPA, του Şener Levent και άλλων συνεργατών τους.

Εδώ και χρόνια, το κατοχικό καθεστώς – καθοδηγούμενο από την Τουρκία – διώκει την εφημερίδα AVRUPA (ή AFRIKA για ένα μεγάλο διάστημα), τον διευθυντή της Sener Levent και δημοσιογράφους που τολμούν να κριτικάρουν με οποιονδήποτε τρόπο την Τουρκία, την κατοχή, την διακυβέρνηση στα κατεχόμενα ή την εσωτερική και εξωτερική πολιτική της Τουρκίας.

Πολλές φορές εκδώσαμε δελτία τύπου και κυκλοφορήσαμε φυλλάδια για το θέμα.

Καλέσαμε την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, και ειδικά την Εισαγγελία, να κάνει το πάν δυνατόν για να προστατεύσει αυτούς τους πολίτες της. Εις μάτην, δυστυχώς.

Πρίν δύο μέρες, η “αστυνομία” στα κατεχόμενα ξανακτύπησε την πόρτα της AVRUPA, για μια νέα παρενόχληση. Έγραψε χθές, μεταξύ άλλων, ο Sener Levent:

“Χθες, πάλι μας επισκέφτηκε [η “αστυνομία”]. Ήρθαν για ένα άρθρο που έγραψα το 2016, με τίτλο «Οι Κούρδοι και εμείς». Με δίκασαν για εκείνο το άρθρο, ούτως ή άλλως. Καλά, τι θέλουν ακόμα; Απήγγειλαν την ίδια κατηγορία και στον γραμματέα της εταιρείας, τον αδελφό μου, Μεχμέτ Λεβέντ. Επιπλέον, θέλουν να προσθέσουν ακόμα ένα άτομο από την εφημερίδα μας σε αυτήν τη δίκη. Έναν μάρτυρα. Έναν μάρτυρα που θα καταθέσει ότι «υπεύθυνος γι’ αυτό το δημοσίευμα είναι ο γενικός διευθυντής έκδοσης Σενέρ Λεβέντ». Αρνηθήκαμε. Έφυγαν.”

Πιό κάτω:

“Αυτή τη φορά, η Αστυνομία άρπαξε από τον γιακά τον αγαπητό μας φίλο, πρόεδρο της Basın-Sen [Σωματείο Εργαζομένων Τύπου], Αλί Κισμίρ. Απήγγειλε και σε αυτόν κατηγορίες. Όμως, αυτή η αγωγή είναι το κάτι άλλο. Αυτή η αγωγή, που καταχωρίθηκε για ένα άρθρο του Αλί, παραπέμφθηκε απευθείας στο κακουργιοδικείο. Ζητείται η βαριά δεκαετής φυλάκισή του. Τι έγινε, λέει; Εξύβρισε και πρόσβαλε τη Διοίκηση των Δυνάμεων Ασφαλείας, λέει! Αυτή είναι η κατηγορία. Την προσεχή Δευτέρα θα προσαχθεί στο δικαστήριο ο Αλί. Θα γίνει ακροαματική διαδικασία για εγγύηση. Αν απαιτηθεί εγγύηση, θα κατατεθεί η εγγύηση, θα απαγορευθεί η έξοδός του στο εξωτερικό, δεν θα μπορεί να περάσει ακόμα και στον νότο, επειδή ο νότος θεωρείται εξωτερικό, και θα αποφασιστεί να δικαστεί χωρίς να είναι υπό κράτηση. Αν αποφασιστεί να δικαστεί υπό κράτηση, θα συλληφθεί, θα μπει στη φυλακή και θα περιμένει στη φυλακή να δικαστεί. Ιδού, αυτή είναι η κατάσταση. Ελπίζω να έρθει στήριξη σε αυτόν και από τα πολιτικά κόμματα και τις οργανώσεις στον νότο.”

Και συμπεραίνει:

“Ο κατακτητής μας εδώ είναι πολύ άνετος, επειδή δεν βλέπει καμία σοβαρή αντίσταση εναντίον του. Σκεφτείτε, τι είδους δικαστήριο είναι αυτό. Δεν δικάστηκαν σε κακουργιοδικείο εκείνοι που έριξαν βροχή τις πέτρες στην εφημερίδα μας και ήρθαν να μας σκοτώσουν. Δικάστηκαν στο κατώτερο δικαστήριο. Όμως, ο Αλί θα δικαστεί στο κακουργιοδικείο λόγω ενός άρθρου. Αν γινόμασταν όλοι ένα και ορθωνόμασταν απέναντί τους, δεν θα μπορούσαν να τα κάνουν αυτά. Δεν είμαστε ενωμένοι όμως. Είμαστε σκορπισμένοι. Καταχωρίθηκε ποινική αγωγή για ένα άρθρο της ακόμα και στη Φαϊζέ Όζντεμιρτζιλερ [Faize Özdemirciler], που είναι μια από τις τρεις εξέχουσες ποιήτριες αυτής της χώρας και αρθρογραφεί τώρα στην εφημερίδα μας. Και δεν υπήρξε απολύτως καμία αντίδραση γι’ αυτήν την αγωγή κατά αυτής της ποιήτριάς μας, ακόμα και από τις γυναικείες μας οργανώσεις.”

Εμείς, την 1η Αυγούστου 2018, γράφαμε: “Οπωσδήποτε η Κυπριακή κυβέρνηση ΟΦΕΙΛΕΙ και ΠΡΕΠΕΙ να προστατεύσει τους δυο πολίτες της Sener Levent και Ali Osman.”

Ο Sener Levent αψηφά τις απειλές εναντίον του ιδίου και της εφημερίδας Afrika [τώρα ξανά Avrupa] και συνεχίζει τον αγώνα. Με αφοσίωση σε αρχές και με παρρησία συγκρούεται με τον κατακτητή τον οποίον κατονομάζει, ως τον πραγματικό υπαίτιο της διαίρεσης και ως τον θρασύτερο νταή, εγκληματία και ταραξία της περιοχής.

Τί μέλλει γενέσθαι;

  • Θα τους καταδικάσουν ερήμην;
  • Θα τους συλλάβουν και φυλακίσουν μέχρι την δίκη ή
  • θα τους στείλουν με το ζόρι στην Τουρκία;

Σημειώνουμε ότι αυτοί οι δημοσιογράφοι είναι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το ότι ζούν στα κατεχόμενα δέν αναιρεί την ιθαγένειά τους. Επομένως, είναι καθήκον της κυβέρνησής μας να προβεί στα κατάλληλα διαβήματα για προστασία τους από τις επιβουλές της εχθρικής Τουρκίας με δημόσια ανακοίνωση και ταυτόχρονα με προσφυγή σε διεθνή σώματα.

Επίσης, καλείται η Ένωση Συντακτών να προβεί σε ανάλογες ενέργειες εφόσον κινδυνεύει να φιμωθεί η ελευθερία του τύπου.

Σε παλαιότερη αίτησή μας προς την Γενική Εισαγγελία, πήραμε την απάντηση “αν ο κ. Sener Levent υποβάλει οποιοδήποτε αίτημα προς τις Κυπριακές αρχές, αυτό θα εξεταστεί από τις αρμόδιες αρχές”. Σε αντίθεση, εμείς πιστεύουμεν ότι, σε τέτοιες περιπτώσεις σοβαρότατων απειλών τουλάχιστον, το κράτος οφείλει ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΑ να προστατεύσει τους πολίτες του που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Δεδομένων του ιστορικού των αποπειρών δολοφονίας εναντίον του Σιενέρ Λεβέντ, του λιντσαρίσματος των γραφείων της εφημερίδας του, καθώς και της φύσης του Τουρκικού ισλαμοφασιστικού καθεστώτος, η πραγματοποίηση της απειλής φυλάκισης στα κατεχόμενα ή στην Τουρκία – άν όχι δολοφονίας – είναι ορατή.

Τέλος, καλούμε τον καθε ελεύθερα σκεπτόμενο πολίτη να συστρατευθεί μαζί μας σ΄αυτήν την προσπάθεια.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button