Greek Reports (Ελληνικά)

Μακρινός Μαυρίκιος

Μιά είδηση που αξίζει να σχολιαστεί

Για σκοπούς σύγκρισης θα αναφέρονται τα αντίστοιχα της περιοχής μας

Η τετράχρωμη σημαία της Δημοκρατίας του Μαυρικίου με το εθνόσημο που απεικονίζει το εξαφανισθέν πτηνό Ντόντο υψώθηκε για πρώτη φορά (14/2/2022) στα νησιά Τσάγκος (Chagos) στο Αρχιπέλαγο του Ινδικού Ωκεανού που μέχρι τώρα βρισκόταν υπό τον έλεγχο της Βρετανίας.

Ο πρωθυπουργός του Μαυρικίου μίλησε για την ιστορική στιγμή που η Βρετανία εκχώρησε την κυριαρχία. Η εκδήλωση ανύψωσης της σημαίας έγινε σε μια ατόλη (κοραλλειογενής νήσος).

Ο Μαυρίκιος είναι νησιωτικό κράτος του Ινδικού ωκεανού ανατολικά της Μαδαγασκάρης. Έχει συνολική έκταση 2.040 τ.χλμ. (Κύπρος, 9251 τ.χλμ) και πληθυσμό, σύμφωνα με επίσημη εκτίμηση για το 2021, 1.266.334 κατοίκους (Κύπρος, 880,000 Ε/Κ). Το αρχιπέλαγος του νησιώτικου συγκρότηματος των νησιών στο οποίο ανήκει ο Μαυρίκιος, δημιουργήθηκε από μία σειρά υποθαλάσσιων ηφαιστειακών εκρήξεων πριν από περίπου 8 με 10 εκατομμύρια χρόνια κατά τη διέλευση της Αφρικανικής τεκτονικής πλάκας πάνω από ένα θερμό σημείο. Το νησί του Μαυρίκιου, περιβάλλεται από κοραλιογενείς υφάλους. Η ψηλότερη κορυφή του νησιού έχει ύψος 828 μ. (Κύπρος, Τροόδος, 1952μ) και το τοπικό κλίμα είναι τροπικό.

Το Αρχιπέλαγος Τσάγκος, είναι μια συστάδα από 7 ατόλλες με συνολικά 65 τροπικά νησιά, περίπου στο κέντρο του Ινδικού Ωκεανού.

Το Τσάγκος βρίσκεται περίπου 500 χμ νότια από τις Μαλδίβες, την πλησιέστερη χώρα και 1.600 χμ νοτιοδυτικά της Ινδίας.

Το νησί του Μαυρίκιου ήταν γνωστό στους Άραβες και Ινδονήσιους ναυτικούς από τον 10ο αιώνα. Το 1638, οι Ολλανδοί ίδρυσαν και την πρώτη μόνιμη αποικία, την οποία όμως εγκατέλειψαν αργότερα. Το 1715, οι Γάλλοι, οι οποίοι κατείχαν ένα γειτονικό νησί κατέλαβαν τον Μαυρίκιο. Υπό τη Γαλλική κυριαρχία, στο νησί αναπτύχθηκε μία εύρωστη οικονομία βασισμένη στην παραγωγή ζάχαρης. Ακολούθως, οι Γάλλοι παρέδωσαν τον Μαυρίκιο επίσημα στο βρετανικό στέμμα (1810) με τον όρο της διατήρησης των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας γης και περιουσίας για τους Γάλλους αποίκους, αλλά και τη διατήρηση της Γαλλικής γλώσσας και νομοθεσίας σε αστικά και ποινικά θέματα.

Στο νησί του Μαυρίκιου ζούσε ένα είδος πτηνού, μέχρι τότε άγνωστου, το Ντόντο. Μέχρι το 1681, ο πληθυσμός των Ντόντο είχε εξολοθρευτεί. Το Ντόντο εικονίζεται σήμερα στο εθνικό έμβλημα της χώρας.

Το 1965 (8/11) το Ηνωμένο Βασίλειο απέσπασε νησιά του Αρχιπελάγου Τσάγκος απο την κυριαρχία του Μαυρικίου. Αφού η Βρετανία κατάλαβε τα νησιά Τσάγκος εκδίωξε ολόκληρο τον πληθυσμό (περίπου 2000) τη δεκαετία το 1970 για να δημιουργηθούν στρατιωτικές βάσεις. Οι εξόριστοι πρόσφυγες κάτοικοι του Μαυρικίου (Κύπρος, 200,000 Ε/Κ πρόσφυγες) έχουν ήδη επιβιβαστεί σε πλοία και επιστρέφουν στο αρχιπέλαγο.

Ο Μαυρίκιος διεκδίκησε την κυριότητα του Αρχιπελάγους Τσάγκος από το Ηνωμένο Βασίλειο με τον ισχυρισμό ότι κατέχει τα νησιά παράνομα.Υπήρξε αμφισβήτιση της κυριαρχίας του Αρχιπελάγους Τσάγκος μεταξύ Μαυρικίου και του Ηνωμένου Βασιλείου. Η Αφρικανική Ένωση και οι Αδέσμευτοι δήλωσαν την υποστήριξη τους προς το Μαυρίκιο.

Το 2015 (18/3) το Μόνιμο Διαιτητικό Δικαστήριο (Permanent Court of Arbitration) ομόφωνα αποφάσισε ότι η κατάληψη των νησιών ήταν παράνομη. Η απόφαση αποτέλεσε σημαντικό ορόσημο στις πολύχρονες προσπάθειες της κυβέρνησης του Μαυρικίου για αποτελεσματική άσκηση της κυριαρχίας του.

Το δικαστήριο ναυτικού δικαίου των Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε ότι η Βρετανία δεν έχει κυριαρχία στα νησιά Τσάγκος και επέκρινε το Λονδίνο που δεν παράδωσε το έδαφος πίσω στο Μαυρίκιο. Η πρόσφατη απόφαση επιβεβαιώνει σχετική απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης (2020, International Court of Justice (ICJ)) και σχετική ψηφοφορία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Τρια σώματα των Ηνωμένων Εθνών αποφάνθηκαν ότι το Αρχιπέλαγο, που βρίσκεται πέραν των 5700 μιλίων από τη Βρετανία, μέλος της πρώην αυτοκτατορίας, πρέπει να παραχωρηθεί στο Μαυρίκιο. Ο πρωθυπουργός του Μαυρικίου ανάφερε ότι αν αφαιρεθούν οι σημαίες θα θεωρηθεί πρόκληση εκ μέρους της Βρετανίας που πρέπει να υπακούει στις διεθνείς συμβάσεις. Αυτά γα το Μαυρίκιο.

Στον Ελλαδικό χώρο αφαιρούμε σημαίες (Ίμια, 1996), στην Κύπρο εξακολουθούμε να έχουμε κυρίαρχες βάσεις και προτείνουμε ΜΟΕ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button