Greek Reports (Ελληνικά)

Για ένα νόμισμα; Ναι, για ένα νόμισμα

Ο Μαυρίκιος έχει ήδη αποδείξει πως δεν πουλά την αξιοπρέπειά του, με την εκστρατεία εναντίον της Βρετανίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Κι αν ο Μαυρίκιος είναι μια μικρή νησιωτική χώρα του Ινδικού ωκεανού, αυτό δεν τον εμπόδισε να διεκδικήσει την πλήρη αποαποικιοποίησή του και να κερδίσει την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για απομάκρυνση των βρετανικών βάσεων από το Αρχιπέλαγος Τσάγκος.

Αυτή τη φορά, η Νομική Υπηρεσία του Μαυρικίου, κινητοποιήθηκε για ένα νόμισμα. Ναι, για ένα νόμισμα. Σύμφωνα με τον βρετανικό «The Guardian», οι διευθυντές μιας βρετανικής εταιρείας που παράγει νομίσματα με εικόνες τροπικών ψαριών για το λεγόμενο «Βρετανικό Έδαφος Ινδικού Ωκεανού» (BIOT) απειλούνται με μηνύσεις από τον Μαυρίκιο.

Ο Γενικός Εισαγγελέας του Μαυρικίου, Μάνες Γκόμπιν, με επιστολή του στην εταιρεία «Pobjoy Mint», επισημαίνει ότι η πράξη τους παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, καθώς τα νομίσματα δεν εκδόθηκαν μέσω της τοπικής νόμιμης Αρχής.

Κι ενώ ο Μαυρίκιος χαλά τον κόσμο για ένα νόμισμα και την παραβίαση της κυριαρχίας του, και καλά κάνει, η επίσης πρώην αποικία Κύπρος υποδέχεται τον πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων, Σερ Λίντσεϊ Χολ, ο οποίος ανέφερε πως η επίσκεψή του «είναι μια ευκαιρία να επαναβεβαιωθεί η δυνατή φιλία Κύπρου-Ηνωμένου Βασιλείου». Φυσικά, δεν θα παραλείψει να επισκεφτεί τις βρετανικές βάσεις Επισκοπής και Ακρωτηρίου. Δεν συγκινείται κανένας, άραγε;

«Εξοχότατε Πρόεδρε, την Κύπρο και τη Βρετανία συνδέουν ισχυροί δεσμοί που σφυρηλατήθηκαν μέσα στον χρόνο, μέσα από τις επαφές των δύο λαών, μέσα από ιστορικά γεγονότα και συγκυρίες», ανέφερε κατά την ομιλία της στην ειδική συνεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων με την ευκαιρία της επίσκεψης του Σερ Λίντσεϊ Χόιλ, η πρόεδρος του σώματος, Αννίτα Δημητρίου.

Πάνω σε αυτούς τους «δεσμούς» αναφέρθηκαν κι άλλοι προηγουμένως, στα πλαίσια αυτής ή παλιότερων επισκέψεων, ενώ ήταν εμφανής ο ενθουσιασμός των Κυπρίων πολιτευτών –κυρίως της δεξιάς πτέρυγας της Βουλής, αν και βουλευτές όλων των κομμάτων υπέβαλαν τα σέβη τους– για την παρουσία του προέδρου της Βουλής των Κοινοτήτων.

Κι όλα αυτά στην Κύπρο που τόσο βάναυσα λεηλατήθηκε από την πάλαι ποτέ αγγλική αυτοκρατορία, στην Κύπρο που δεν κατόρθωσε να ολοκληρώσει την αποαποικιοποίηση και ανέχεται την παρουσία βρετανικών βάσεων και ό,τι μπορεί να «φτάσει» το μακρύ χέρι της Βρετανίας.

Όλα αυτά, ενώ πίσω από τον εύσχημο όρο «Κοινοπολιτεία», η νέα αποικιοκρατία επιβάλλει «ισχυρούς δεσμούς» και αοριστολογίες περί ιστορικών γεγονότων, που δεν τολμούν να ξεστομίσουν οι ιθαγενείς που αισθάνονται έφιπποι λόρδοι στα λιβάδια του Μπάκινγχαμ.

Ζήτω ο Μαυρίκιος.

Κάτω η Κύπρος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button