Greek Reports (Ελληνικά)

ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΒΕΗ – Κριτικά κείμενα για την ποίησή του

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ Αιγαίον και στη σειρά Λογοτεχνική Κριτική κυκλοφορεί ο τόμος Για τον Γιώργο Βέη. Κριτικά κείμενα (για την ποίησή του).

Ανθολόγηση, εισαγωγή και επιμέλεια: Θεοδόσης Πυλαρινός.

ΔΕΚΑΤΕΣΣΕΡΑ έως σήμερα ποιητικά βιβλία του Γιώργου Βέη, ενός από τους πλέον χαρακτηριστικούς εκπροσώπους της πολυφωνικής γενιάς του ’70, έχουν προσεγγιστεί διαδοχικά από την κριτική, προβάλλοντας, εκτός των άλλων, τόσο τη θεματική, όσο και την υφολογική ιδιαιτερότητα του ποιητή. Η συστηματική επεξεργασία του υλικού που συγκεντρώνεται εδώ αποδίδει με υποδειγματική ακρίβεια τη συνολική εικόνα του συγκεκριμένου έργου, όπως εμφανίστηκε από το 1974 έως σήμερα.

Η ΑΚΡΙΒΟΛΟΓΙΑ, η αναβάθμιση των σημείων της καθημερινότητας σε ήχους πολύσημους, η διακειμενική επικοινωνία, ο διάλογος με την απωανατολική ετερότητα, οι πολύτροπες μεταφορές, οι ωσμώσεις στο πεδίο του συμβολικού, οι ανατρεπτικοί διασκελισμοί, ο ενίοτε καταγγελτικός τόνος, η συνειδητή αξιοποίηση ορισμένων πτυχών της παράδοσής μας, η διευρυμένη χρήση του γλωσσικού οργάνου, η διαλεκτική συνύπαρξη των αντιθετικών όρων και η κατά κανόνα πύκνωση των εκφάνσεων του δημιουργικού λόγου αναδεικνύονται και αναλύονται επαρκώς στις σελίδες του βιβλίου.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΙΓΑΙΟΝ
Λευκωσία 2021

Εκδόσεις ΑΙΓΑΙΟΝ
Έκτορος 40, Λευκωσία
22-433.297
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ:
Εκδόσεις ΚΟΥΚΚΙΔΑ
Θεμιστοκλέους 37
Αθήνα
210-38.02.644

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button