Greek Reports (Ελληνικά)

Η αναγνώριση του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου για λίγα μέτρα γης στην Αμμόχωστο

Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης σε πρόσφατη δήλωσή του επανήλθε με την πρόταση προς την τουρκοκυπριακή πλευρά για αναγνώριση του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου, ως αντάλλαγμα για την επιστροφή μικρού μόνο μέρους της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.

Η πρόταση εμφανίζεται εκ νέου ως μια ενέργεια που δήθεν θα μπορούσε να αποτρέψει τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Αμμόχωστο και θα αναγκάσει την κατοχική δύναμη να επανέλθει στις διαπραγματεύσεις για εξεύρεση λύσης στο πλαίσιο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Ωστόσο, η συγκεκριμένη πρόταση παρουσιάζει αρκετούς κινδύνους με βασικότερους τους εξής: ενώ θα δοθεί διεθνής αναγνώριση στο παράνομο αεροδρόμιο, η επιστροφή – που προνοείται άνευ όρων από τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών – θα γίνει για ένα μικρό μόνο τμήμα και μάλιστα όχι στην Κυπριακή Δημοκρατία αλλά στην Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών. Παράλληλα, το κομμάτι που θα επιστραφεί θα εξακολουθήσει να είναι περικυκλωμένο από τον τουρκικό κατοχικό στρατό με όποιες συνέπειες θα έχει αυτό για την ασφάλεια των κατοίκων. Επιπρόσθετα, ενώ αίρεται το εμπάργκο κατά της τουρκικής κατοχής, το όφελος για την ελληνική πλευρά θα είναι μηδαμινό και θα επαφίεται στην καλή θέληση της Τουρκίας.

Είναι τουλάχιστον αφελές να θεωρείται ότι το άνοιγμα της Τύμπου δεν θα αποτελέσει, τόσο νομικά όσο και πολιτικά, ένα ακόμη βήμα αναγνώρισης των κατοχικών δεδομένων από την Κυπριακή Δημοκρατία. Παράλληλα, είναι απαράδεκτο να λέγεται από κυβερνητικής πλευράς ότι η πρόταση θα αποβεί προς όφελος και της Τουρκίας καθώς θα γίνεται απευθείας σύνδεση με το εξωτερικό. Δεν είναι δυνατόν το νόμιμο κράτος να επιδιώκει την εξεύρεση οφέλους για την κατοχική δύναμη. Άλλωστε, ο ίδιος ο πολιτικός εγκάθετος της Τουρκίας Ersin Tatar επαναλαμβάνει ότι η εν λόγω πρόταση δεν θα γίνει αποδεκτή από τους Τουρκοκύπριους (Sigmalive, 06/02/22), ενώ το ΕΒΚΑΦ τονίζει εμφαντικά ότι «το Βαρώσι ανήκει ολόκληρο στους Οθωμανούς» (Sigmalive, 07/02/22).

Είναι πασιφανές πλέον ότι η τουρκική πλευρά επιβεβαιώνει τις πάγιες και διαχρονικές θέσεις της για εμπέδωση της κατοχής στην Κύπρο. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως η όποια πρωτοβουλία της ελληνικής πλευράς που κινείται στο ίδιο πλαίσιο της υποχώρησης και του κατευνασμού της επεκτατικής Τουρκίας, θα πέφτει στο κενό καθώς δεν θα είναι ποτέ αρκετή για τα γεωστρατηγικά της συμφέροντα.

Καταληκτικά, καλούμε την κυπριακή κυβέρνηση να μην υιοθετήσει αυτή την επικίνδυνη και καταστροφική πρόταση καθώς η νομιμοποίηση του αεροδρόμιου της Τύμπου δημιουργεί τον κίνδυνο περαιτέρω αναγνώρισης της τουρκικής κατοχής.

Τέλος, εάν για λίγα χιλιόμετρα γης στην Αμμόχωστο το νόμιμο κράτος προχωρεί σε αναγνώριση του κατοχικού μορφώματος, τότε για τις υπόλοιπες κατεχόμενες περιοχές και για τα πολιτικά δικαιώματα των Κυπρίων πολιτών, τι έμεινε άλλο να δώσει;

  • Δελτίου Τύπου Δήμου Κερύνειας

9.2.22

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button