Greek Reports (Ελληνικά)

Χρήστος Σαρτζετάκης: Ένας κορυφαίος υπηρέτης της δικαιοσύνης και ένας πρόεδρος που δεν ζημίωσε τον τόπο 

Πολλά όμορφα και τιμητικά γράφτηκαν και ειπώθηκαν για τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που ταξιδέψε πριν λίγες μέρες για την αιωνιότητα, πλήρης ημερών.

Δρ. Αυγουστίνος (Ντίνος) Αυγουστή

Είθισται να λέγεται «…ο αποθανών δεδικαίωται από της αμαρτίας…» (Ρω μ. 6,7), όμως σε καμιά περίπτωση αυτό δεν σημαίνει ότι με τον θάνατο παύει κάθε αναφορά, θετική ή αρνητική, ειδικά σε πολιτικά πρόσωπα.

Ο Χρήστος Σαρτζετάκης, υπήρξε υπόδειγμα έντιμου δικαστικού.

Και μάλιστα σε χρόνια δίσεκτα, σαν το 1963, όταν όλα τα σκίαζε η φοβέρα με το παρακράτος να δολοφονεί (με τα μίσθαρνα όργανα της Γκοτζαμάνη και Εμμανουηλίδη) τον βουλευτή της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς (Ε.Δ.Α.) Γρηγόρη Λαμπράκη στη Θεσσαλονίκη. Γνωστές οι πιέσεις, οι συνωμοσίες, οι ίντριγκες το έγκλημα να καλυφθεί. Αλλά ο ανακριτής Σαρτζετάκης στάθηκε στο ύψος του, δεν φοβήθηκε, δεν ενέδωσε, δεν συμμορφώθηκε. Έκανε αυτό που επέτασσε η συνείδηση του. Έκανε άριστα τη δουλειά του…

Την απόλυτη αφοσίωση του στην απονομή δικαιοσύνης την πλήρωσε πολύ ακριβά αργότερα. Η χούντα τον καθαίρεσε, τον φυλάκισε χωρίς δίκη, τον εξόρισε και τα εγκάθετα κτήνη της, εκτελώντας πιστά τις εντολές των συνταγματαρχών, τον βασάνισαν χωρίς οίκτο. Με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, αποκαταστάθηκε και επανήλθε ως «υπηρέτης» της Δικαιοσύνης για να φθάσει στο βαθμό του Αρεοπαγίτη. Όλα αυτά τον καταξίωσαν ως ένα κορυφαίο υπηρέτη της δικαιοσύνης, ένα πραγματικό σύμβολο δικαστικού λειτουργού.

Ο Χρήστος Σαρτζετάκης υπήρξε και πολιτικός. Διετέλεσε Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας από το τέλος Μαρτίου του 1985 μέχρι τις αρχές Μαΐου του 1990. Και η Ιστορία θα τον κρίνει και γι΄ αυτό. Κατά τη διάρκεια της θητείας του υπήρξαν αρκετά θετικά, ωστόσο δεν έλειψαν και οι άτυχες στιγμές του. Κορυφαία του φράση: «Οι Έλληνες είμεθα Έθνος ανάδελφον». Ήταν μια δήλωση-διαπίστωση που λίγοι κατάλαβαν και οι περισσότεροι χλεύασαν, που απηχούσε το συναίσθημα ενός ευκολόπιστου και προδομένου Έθνους, που οι πλείστοι το πολέμησαν και ελάχιστοι του συμπαραστάθηκαν. Θετικές ήταν και οι δηλώσεις του για την ελληνικότητα της Μακεδονίας, της Μακεδονία που ξεπούλησαν αυτοί που σήμερα εκδίδουν διθυραμβικές ανακοινώσεις εξαίροντας την προσωπικότητα του. Ήταν ακόμη ο πρώτος Πρόεδρος που κάλεσε αντιστασιακούς στη δεξίωση της 24ης Ιουλίου, στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου (δεξίωση στην Ελλάδα και μνημόσυνα στην Κύπρο, τί κρίμα αλήθεια). Σημεία των καιρών κι αυτά! Διαδραμάτισε ακόμη σημαντικό ρόλο με τη στάση του (παρά το γεγονός ότι θεσμικά ήταν ένας αποψιλωμένος Πρόεδρός) στην πολιτική κρίση του 1989, όταν η χώρα συγκλονίσθηκε από τα σκάνδαλα της διακυβέρνησης από πολιτικούς του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και το σκάνδαλο Κοσκωτά.

Είχε όμως και τις άτυχες στιγμές, αρχής γενομένης από τα όσα απαράδεκτα έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της εκλογής του (έστω κι αν ο ίδιος δεν συμμετείχε στις πατέντες που επιστρατεύτηκαν). Ο Σαρτζετάκης εκλέχθηκε ως ο μοναδικός υποψήφιος, με 178 ψήφους στην πρώτη, 181 στη δεύτερη και 180 ψήφους στην τρίτη ψηφοφορία στη Βουλή (ψήφισε και ο Αλευράς, ο οποίος ως υπηρεσιακός Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είχε δικαίωμα να ψηφίσει). Κατά τη διάρκεια της δεύτερης ψηφοφορίας (προκειμένου να ελεγχθούν οι ψήφοι των κυβερνητικών βουλευτών) επιστρατεύθηκαν τα λευκά και ροζ ψηφοδέλτια! Πρωτοφανείς Γελοιότητες!

Βούιξε ο τόπος όταν επέστρεψε από επίσημο ταξίδι στην Κίνα με την σύζυγο του Φρόσω (Ευφροσύνη), «φορτωμένος» πανάκριβα κλιματιστικά, χωρίς να περάσουν από το τελωνείο! Είναι αλήθεια ότι ήθελε να τον αναγράφουν οι εφημερίδες Κύριο Πρόεδρο, με το «Κ» κεφαλαίο! Κοντά σε όλα τα άλλα αυτό περνά στα πολύ ασήμαντα.

Ο Χρήστος Σαρτζετάκης με τις άστοχες ενέργειες του κατάφερε να γίνει αρνητικός πρωταγωνιστής στις θεατρικές επιθεωρήσεις. Με αποτέλεσμα να έχει σφοδρές συγκρούσεις με πολλούς κωμικούς ηθοποιούς, κυρίως με τον Χάρρυ Κλυνν και τον Λάκη Λαζόπουλο, ο οποίος οδηγήθηκε ενώπιων της δικαιοσύνης. Στο δικαστήριο μάλιστα παρουσιάστηκε ως μάρτυς υπεράσπισης του η Αλίκη Βουγιουκλάκη η οποία κατέθεσε: «Και παλιά σατίριζαν τον Τσάτσο ή τον Καραμανλή, αλλά ποτέ δεν συνελήφθη κανένας. Ο τωρινός πρόεδρος είναι ειδική περίπτωση και δεν έχει χιούμορ». Ο Λάκης Λαζόπουλος αθωώθηκε.

Υστερόγραφο:   Σίγουρα ο Χρήστος Σαρτζετάκης δεν ζημίωσε τον τόπο με το πέρασμά του από το Προεδρικό Μέγαρο… κοντά στα τόσα εγκληματικά τα οποία έκαναν τόσοι άλλοι τα όποια δικά του λάθη φαντάζουν με απλά πλημμελήματα. Ας αναπαυθεί εν ειρήνη η ψυχή του.

  • Αναπλ. καθηγητής Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Από το Μονάγρι Λεμεσού – a.avgoustis@hotmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button