Greek Reports (Ελληνικά)

Η δυνητική υποψηφιότητα Ν. Χριστοδουλίδη : 6+1 ερωτήματα

Ένα από τα κύρια επιχειρήματα του Νίκου Χριστοδουλίδη για τις προεδρικές εκλογές του 2023 είναι και ο χρόνος έναρξης του προεκλογικού αγώνα, που με δημόσιες δηλώσεις του τον χαρακτήρισε ως πρόωρο.

Και όντως, ουδείς λογικός και αντικειμενικός άνθρωπος πιστεύει ότι συντρέχει σοβαρός λόγος ώστε να αρχίσει από τώρα ο προεκλογικός για τις προεδρικές του 2023.

Ενώ όμως δηλώνει αυτά δημόσια, ο ίδιος ο Ν. Χριστοδουλίδης έχει οργανώσει (όπως λένε μερικοί που παρευρέθηκαν) συγκεντρώσεις σε σπίτια για να τους δηλώσει το ενδιαφέρον του για τις προεδρικές εκλογές.

Άρα, αυτός που μπορεί να ενημερώσει έγκυρα τον πολίτη, ώστε να διαμορφώσει την απόφασή του για το τι θα ψηφίσει στις προσεχείς προεδρικές εκλογές, είναι ο ίδιος. Εξ άλλου, αυτός ο ίδιος είναι που έθεσε δημόσια θέμα καταλληλόλητας του χρόνου έναρξης του προεκλογικού, ώστε μερικοί αρθρογράφοι να το θεωρήσουν σαν βασικό χαρακτηριστικό της αναξιοπιστίας των πολιτικών. Επομένως φυσιολογικά ανακύπτει μια σειρά ερωτημάτων που φανερώνουν την ευθύνη του κ. Χριστοδουλίδη να ενημερώσει τους πολίτες, με πρὠτο το εξής:

1ον Πότε άρχισε τις συγκεντρώσεις για τις προεδρικές και ποιοι έχουν κληθεί σε αυτές; Όχι ονομαστικά, αλλά σχετικά με το πιστεύω και τις θέσεις τους στο Κυπριακό.

2ον Ποια ερμηνεία δίνεται στο κείμενο της 12/2/1977, που στην έκθεσή του (ημερ. 30-4- 1977 και με αριθμό S/12323 προς το Συμβούλιο Ασφαλείας) ο τότε ΓΓ του ΟΗΕ το χαρακτηρίζει σαν ανακοινωθέν «in the above communique» όπως γράφει;

3ον Ποιος ή ποιοι από τους Κύπριους πολιτικούς υποστήριξαν ότι αποτελεί συμφωνία αποδοχής της ΔΔΟ και γιατί;

4ον Αποτέλεσε και αποτελεί η ερμηνεία αυτή τη βάση της ομόφωνης απόφασης του Εθνικού Συμβουλίου, των προσφυγών στο Συμβούλιο Ασφαλείας και της γενικής πολιτικής της Ε/Κ πλευράς;

5ον Το ΥΠΕΞ της Τουρκίας χαρακτήρισε το κείμενο της συμφωνίας σαν «κατευθυντήριες γραμμές». Το κυπριακό ΥΠΕΞ και ο ίδιος ο κ. Χριστοδουλίδης πώς το χαρακτηρίζει;

6ον Σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου (Φιλ. 19/2/2021) ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε: «Δεν πιστεύω στις τελευταίες ευκαιρίες, όπως δεν πιστεύω ότι μπορεί να γίνει αποδεκτή μια λύση δύο κρατών ή λύση που να ξεφεύγει του πλαισίου της ΔΔΟ και των αρχών και αξιών της ΕΕ».

Παρακαλώ, κ. Χριστοδουλίδη, σχολιάστε.

7ον Πιστεύει ότι μια λύση ΔΔΟ είναι σύμφωνη με τις αξίες και τις αρχές της Ευρώπης καθώς και στην επιστροφή όλων των προσφύγων;

Το άρθρο βασίστηκε στις πληροφορίες από άτομα που παρευρέθηκαν σε συγκεντρώσεις σε σπίτια που οργάνωσε ο ίδιος, στη συνέντευξη που έδωσε ο κ. Χριστοδουλίδης στον «Φ» στις 19/2/2021, όπως και σε ιστορική δική μου έρευνα, και δεν χρησιμοποίησα ούτε χαρακτηρισμούς ούτε επίθετα.

Ελπίζω να απαντήσετε, κ. Χριστοδουλίδη, ούτως ώστε ο πολίτης να ενημερωθεί και να ψηφίσει σωστά.

«Θαρσεν χρ, φλε Βττε, τχ αριον σσετ μεινον»

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button