Greek Reports (Ελληνικά)

Εντιμότητα, Αλήθεια και Πρόγραμμα κύριε Ν. Χριστοδουλίδη

Ένα πολύ σημαντικό νομίζω θέμα που απασχολεί όλους μας είναι ποιον θα έχουμε πρόεδρο το 2023.

Χωρίς να υπάρχει καμμιά λογική ο προεκλογικός άρχισε από τώρα.

Κάτι βέβαια που δεν μπορεί ο πολίτης να επηρεάσει και που είναι αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε πολίτη, πολύ περισσότερο του καθενός που ενδιαφέρεται.

Νίκος Κουτσού, πρώην βουλευτής

Με δεδομένη τη φάση που βρίσκεται το Κυπριακό και η Κύπρος, σε συνάρτηση με το ρόλο που διαδραματίζει ο Προέδρος είναι πολύ βασικό ποιος θα είναι αυτός και τι πολιτικές θα εφαρμόσει.

Η εντιμότητα, η αλήθεια, όπως και οι πολιτικές που θα εφαρμόσει, έπαιζαν και παίζουν κυρίαρχο ρόλο ανάμεσα στα άλλα για τον κάθε πολίτη στην επιλογή που θα κάνει κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας.

Τα κόμματα εξουσίας στην Κύπρο, με βάση την πολιτική ιστορία και τα δεδομένα που έχουμε, είναι δύο, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, αφού μέχρι τώρα απέτυχαν οι προσπάθειες για δημιουργία ενδιάμεσου χώρου. Όπως απέδειξε το δημοψήφισμα του 2004, για το σχέδιο Ανάν και οι κατοπινές εξελίξεις, ο ενήλικος πληθυσμός χωρίστηκε σε δύο. Σε αυτούς που είπαν ΟΧΙ (76%) και σε αυτούς που είπαν ΝΑΙ  (24%). Δηλαδή το 76% απέρριψε λύση ΔΔΟ με παραμονή κατοχικών στρατευμάτων, διαχωρισμό του πληθυσμού με βάση την φυλετική του καταγωγή, μη επιστροφή όλων των προσφύγων μη κατοχυρωμένο το ευρωπαϊκό κεκτημένο, συμφωνία εγγύησης κ.λπ. Αυτή η  πλειοψηφία υπάρχει και τώρα, και λειτουργεί κατά τρόπο αρνητικό. Λέει δηλαδή τι δεν θέλει. Παρόλο ότι υπάρχει και η θετική πλευρά, δεν το λέει, εκτός από ενιαίο κράτος και τα συνεπαγόμενα καθώς και την αντίθεση του με την ΔΔΟ.

Αυτές είναι κάποιες σκέψεις μου, για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές του 2023, χωρίς να κάνω αναφορά στον εξωτερικό παράγοντα που έπαιζε και παίζει σημαντικό ρόλο στο Κυπριακό.

Μέσα σε αυτό το κλίμα έχουμε τις δημόσιες δηλώσεις από ένα εν δυνάμει προεδρικό υποψήφιο και νυν ΥΠΕΞ της Κ.Δ. κ. Νίκο Χριστοδουλίδη ότι είναι νωρίς για προεκλογικό. Από την άλλη έχω υπεύθυνες δηλώσεις από άτομα που έχουν καθαρά τοποθετηθεί εναντίον της ΔΔΟ, ότι έχουν προσεγγισθεί από τον κ. Χριστοδουλίδη για τις προεδρικές, λέγοντας τους ότι θα παραιτηθεί από ΥΠΕΞ για να διεκδικήσει τις ερχόμενες προεδρικές. Σε μερικές μάλιστα περιπτώσεις δεν παρέλειψε να επικαλεσθεί και τη γνωστή δημοσκόπηση εφημερίδας που τον δείχνει πρώτο. Χωρίς βέβαια να τους λέει ποια είναι η πολιτική του. Παράλληλα σε δημόσιες δηλώσεις του δεν παραλείπει να εκφράζει την προσήλωσή του στην ΔΔΟ.

Εκτός όμως από το ξεγέλασμα όσων είναι αποδεδειγμένα εναντίον της ΔΔΟ ο Νίκος Χριστοδουλίδης, πρέπει να γνωρίζει ότι υπάρχουν στην Κύπρο και οι ξένοι πρεσβευτές που ενημερώνουν τις κυβερνήσεις τους, για ότι συμβαίνει στις χώρες που βρίσκονται. Στην προκειμένη περίπτωση τι δημόσια λέγει και τι ιδιωτικά ο ΥΠΕΞ μας, για να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα.

Δεν αμφισβητούμε αυτό το δικαίωμα που έχει ο κάθε πολίτης και ασφαλώς και ο ΥΠΕΞ, να διεκδικήσει το προεδρικό αξίωμα. Εκείνο που συζητάμε είναι η διγλωσσία και η διαφορετική στάση μεταξύ δημόσιας και ιδιωτικής πρακτικής. Η αλήθεια και εντιμότητα είναι ζητούμενα πάντοτε από κάθε πολιτικό, πολύ περισσότερο από αυτόν που ενδιαφέρεται να γίνει πρόεδρος σε μια ημικατεχόμενη πατρίδα, όταν μάλιστα έχουν περάσει, σχεδόν 50 χρόνια και η πολιτική που εφαρμόστηκε και της οποίας υπήρξε στρατηγός, είτε σαν κυβερνητικός εκπρόσωπος, είτε σαν ΥΠΕΞ, βρίσκεται σε μεγάλα και πολλά αδιέξοδα. «Ού δύνασαι δυσί κυρίοις δουλεύειν και Χριστόν και μαμωνά».

Θα πρέπει λοιπόν ο κ. Ν. Χριστοδουλίδης να μας πει καθαρά το πρόγραμμα του και τι όραμα έχει για την κυπριακή κοινωνία.

  • Λευκωσία 11-12-21

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button