Greek Reports (Ελληνικά)

Δήλωση Ανδρέα Αποστόλου, Βουλευτή Κ.Σ. ΕΔΕΚ, για την ετήσια έκθεση του European Court of Auditors

Στην σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου παρουσιάστηκε η ετήσια έκθεση του European Court of Auditors για τον έλεγχο της διαχείρισης των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Σε ερώτηση μου προς τον κύριο Λάζαρο Λαζάρου που εκπροσώπησε τον ECA για τα χρήματα που έδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση ως απευθείας στήριξη στο ψευδοκράτος μας δόθηκε η ενημέρωση ότι από το 2006 μέχρι το 2020 έχουν δοθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο ψευδοκράτος 591,6 εκατομμύρια ευρώ.

Φυσικά η απόφαση αυτή δεν αφορά τον ECA αλλά αποτελεί πολιτική απόφαση της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ως ΕΔΕΚ έχουμε καταθέσει στο Εθνικό Συμβούλιο την θέση μας ότι θα έπρεπε η Κυπριακή Δημοκρατία να ζητήσει όπως τερματιστεί η απευθείας οικονομική στήριξη στο ψευδοκράτος ως ένα από τα μέτρα για δημιουργία πολιτικού και οικονομικού κόστους μετά από τις προκλήσεις στην Αμμόχωστο.

Ωστόσο η ευθύνη που έχει ο ECA (Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο) είναι να ασκεί επαρκείς ελέγχους για να διαπιστώνεται το που καταλήγουν τελικά αυτά τα εκατοντάδες εκατομμύρια του Ευρωπαίου φορολογούμενου πολίτη.

Δυστυχώς η απάντηση που πήραμε μας δημιουργεί ακόμη περισσότερες εύλογες ανησυχίες αφού ο κύριος Λαζάρου ανέφερε ότι οι έλεγχοι που έγιναν τα τελευταία χρόνια είναι ελάχιστοι και δεν έχουν δοθεί σαφείς απαντήσεις για το αν τελικά τα χρήματα αυτά χρησιμοποιούνται για τον σκοπό που δίνονται.

Σε κάθε περίπτωση επαναλαμβάνουμε την πολιτική μας ότι θα πρέπει άμεσα να εξεταστεί η διακοπή της απευθείας στήριξης του ψευδοκράτους από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και την ευθύνη του ECA ενόσω συνεχίζεται να δίνεται η στήριξη αυτή να ασκεί αυστηρούς και αποτελεσματικούς ελέγχους.

  • Λευκωσία, 11 Νοεμβρίου 2021

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button