Greek Reports (Ελληνικά)

Αιχμάλωτη των αλλοδαπών η Κύπρος

Το 1994, ο τότε Υπουργός Εσωτερικών κ. Ντίνος Μιχαηλίδης σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η Κύπρος έχει καταστεί αιχμάλωτη των αλλοδαπών. 

Και ουδείς αντέδρασε!

Το 1997, ο τότε Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Νίκος Κόσιης, σε επίσημες δηλώσεις του χαρακτήρισε τους ξένους εργάτες ως «λερναία ύδρα». Και οι πάντες εκώφευσαν!

  • Ανδρέας Μορφίτης *

Το 1999 τρείς Υπουργοί – Εργασίας, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης – μιλώντας από κοινού σε σχετική συνεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων, δήλωσαν ότι οι αλλοδαποί στην Κύπρο ενοχοποιούνται για γάμους ευκαιρίας, εγκλήματα, κακή διαπαιδαγώγηση νηπίων και παιδιών, εξωσυζυγικές σχέσεις, προβλήματα επικοινωνίας, δημιουργία γκέτο και συντελούν στην ξενοφοβία και τον ρατσισμό (βιβλίο Ανδρέα Μορφίτη «Το Μεταναστευτικό και η Κύπρος», σελ. 86).

Και οι επισημάνσεις τους έπεσαν στο κενό!

Το 2000 ο τότε Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Νίκος Κόσιης, ενημερώνοντας την Βουλή των Αντιπροσώπων, ομολόγησε «Τώρα είμαστε στο χάος με τους αλλοδαπούς. Δεν ξέρουμε πόσοι είναι, πού διαμένουν και τί κάνουν!» Και η ομολογία του αυτή πέρασε ασχολίαστη!

Στις 9/12/2000, ο τότε Υπουργός Εσωτερικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» χαρακτήρισε την κατάσταση με τους αλλοδαπούς ως άκρως επικίνδυνη, ότι έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις με την δραστηριοποίηση των διακινητών λαθρομεταναστών και επεσήμανε τις αρνητικές επιπτώσεις πάνω στο δημογραφικό και τη φυσιογνωμία της Κυπριακής Κοινωνίας. Και ουδείς συγκινήθηκε!

Στις 7/10/12, ο δημοσιογράφος του «Φιλελευθέρου» Φρίξος Δαλίτης σε έρευνά του κατέδειξε ότι ένας στους πέντε κατοίκους της Κύπρου είναι ξένος και ότι έχει ανατραπεί ο δημογραφικός χάρτης της Κύπρου. Και οι πάντες αδιαφόρησαν !

Ακολούθησαν και άλλες κατά καιρούς δραματικές δηλώσεις Υπουργών, Βουλευτών, Υπηρεσιακών παραγόντων, δημοσιογράφων οι οποίοι προειδοποιούσαν ότι το μεταναστευτικό πρόβλημα στην Κύπρο έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις με επικίνδυνες επιπτώσεις για την ασφάλεια του Κράτους, την οικονομία, την κοινωνική συνοχή και με κυριότερο συνεπακόλουθο την ανατροπή της δημογραφικής ισορροπίας σε σημείο οι Ελληνοκύπριοι να καταστούν μειοψηφία στην ίδια την Πατρίδα τους.

Και οι πάντες συνέχιζαν τον ύπνο του δικαίου!

Το Κυπριακό Κέντρο Μελετών διοργάνωσε δεκάδες διαλέξεις, σεμινάρια και ημερίδες και κυκλοφόρησε σχετικά βιβλία το 1995, το 1997, το 2011 και το 2013. Και παρά τα χειροκροτήματα των Πολιτικών Αρχόντων, ουδείς τόλμησε να βάλει τον δάκτυλον επί των τύπων των ήλων.

Από το 1990 μέχρι σήμερα ο υποφαινόμενος έγραψε εκατοντάδες άρθρα και μελέτες σχετικά με το μεταναστευτικό και το δημογραφικό, ενώ το 2013 εξέδωσε το βιβλίο με τίτλο «Το μεταναστευτικό και οι επιπτώσεις του».

Και εισέπραξα μόνο επαίνους και κούφια λόγια.

Στις 29/11/2004, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, υπέβαλα την παραίτησή μου από τη θέση του Διευθυντή του Κλάδου Απασχόλησης Αλλοδαπών του Υπουργείου Εργασίας, αναφέροντας μεταξύ άλλων τα εξής:

«. . . Στο σημείο που είχα προσωπικά διαπιστώσει – ορθά ή λανθασμένα – ότι οι φόβοι και οι προβλέψεις μου είχαν τραγικά επιβεβαιωθεί, δεν μου έμενε άλλη επιλογή από την εθελούσια παραίτησή μου από το σύστημα που συνεχώς παράγει, αντί να επιλύει κοινωνικά προβλήματα και υποσκάπτει τα θεμέλια της ίδιας της Πατρίδας μας » (βιβλίο «Το μεταναστευτικό», σελίδα 200).

Ακολούθησαν τα πέτρινα χρόνια της πλήρους αδιαφορίας και ανοχής, της ενσυνείδητης και συστηματικής διαμόρφωσης της ούτω καλούμενης «πολυπολιτισμικής Κοινωνίας» που μετέτρεψε την Κύπρο σε ξέφραγο αμπέλι, σε ελκυστικό καταφύγιο και σε τόπο προορισμού επιτηδείων.

Το αδιάφορο Πολιτειακό και Κοινωνικό σύστημα εκκόλαψε τους εικονικούς γάμους και τους εικονικούς φοιτητές, επέτρεψε στους λαθροδιακινητές του ανθρώπινου πόνου και της δυστυχίας να θησαυρίσουν, στα κυκλώματα δικηγόρων και δήθεν «Μ.Κ.Ο.» να στήσουν καριέρες και στην παράνομη εργοδότηση – εκμετάλλευση να ανθίσει σε όλους τους οικονομικούς κλάδους και δραστηριότητες.

Ερχόμαστε τώρα στο έτος 2020.

Το Υπουργείο Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας επεξεργάζεται μια νέα ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική και πολιτική ασύλου η οποία υπερψηφίζεται από τη Βουλή των Αντιπροσώπων με ψήφους 38 υπέρ και 14 εναντίον.

Μέσα σε ένα χρόνο έγινε κατορθωτή η εξάρθρωση του συστήματος των εικονικών φοιτητών και των εικονικών γάμων, ενώ σημαντική πρόοδος σημειώθηκε και στις διαδικασίες εξέτασης αιτήσεων για παροχή Πολιτικού Ασύλου.

Παρά ταύτα, η Κύπρος εξακολουθεί να κατακλύζεται καθημερινά από ανεξέλεγκτες ροές παράτυπων μεταναστών οι οποίοι εισέρχονται στις ελεύθερες περιοχές της Δημοκρατίας είτε από τις αφύλακτες ακτές μας, είτε από σημεία της ούτω καλούμενης Πράσινης Γραμμής.

Οι πόλεις και τα χωριά μας έχουν κατακλυσθεί κυριολεκτικά από υπηκόους χωρών, κυρίως της Αφρικανικής Ηπείρου,  που είτε ενθαρρύνονται από τα παράνομα κυκλώματα διακινητών, είτε από επιτήδειους λαθρέμπορους και σωματέμπορους, είτε διοχετεύονται σκόπιμα, οργανωμένα και προγραμματισμένα από την Τουρκία μέσω των κατεχομένων περιοχών.

Για την αντιμετώπιση των κατακλυσμιαίων επιπτώσεων τόσο στην κοινωνική συνοχή όσο και στην ασφάλεια του Κράτους μας, αλλά και ιδιαίτερα της ανατροπής της δημογραφικής ισορροπίας, έχουν όλοι τεράστιες ευθύνες, τις οποίες επιτέλους θα πρέπει να επωμισθούν: Έκαστος εις τα εφ ώ ετάχθη.

Προσωπικά θεωρώ άκρως ατυχείς τους χαρακτηρισμούς και τα επίθετα τα οποία αποδίδονται στον Υπουργό Εσωτερικών (ρεπορτάζ Εφημερίδας Πολίτης 31/10/21) που με νύχια και με δόντια προσπαθεί να βάλει μια τάξη στο χάος που ομολόγησαν όλοι οι προηγούμενοι ομόλογοί του αλλά ουδείς τόλμησε να . . . χάσει τον ύπνο του και να εγκαταλείψει την αναπαυτική καρέκλα του γραφείου του.

Για τη συνεχιζόμενη ανεξέλεγκτη και επικίνδυνη ροή χιλιάδων παράνομων μεταναστών από χώρες που δεν δικαιολογούν την αίτηση για  παροχή Πολιτικού Ασύλου ( ασφαλείς χώρες) , θεωρώ συνυπεύθυνους την Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Στέφη Δράκου, τον Υπουργό Άμυνας Χαράλαμπο Πετρίδη και τον Αρχηγό της Αστυνομίας Στέλιο Παπαθεοδώρου οι οποίοι στο προαναφερόμενο ρεπορτάζ ένιψαν κυριολεκτικά τας χείρας τους με το αιτιολογικό ότι το θέμα . . . δεν τους αφορά και ότι δεν έχουν χρόνο να επιληφθούν (!!!).

Αυτή η αδιάφορη και ποντιοπιλατική στάση τους, ρίχνει λίγο φως στις αγωνιώδεις απορίες μου γιατί δεν εφαρμόστηκε ποτέ κατά τους  11 τελευταίους μήνες το μέτρο της επαναπροώθησης παράτυπων μεταναστών των οποίων η αίτηση κρίνεται προδήλως αβάσιμη.

Τους προκαλώ και τους καλώ, ως ελεύθερος και φορολογούμενος πολίτης του Κράτους, από το οποίο αμείβονται πλουσιοπάροχα, να αναλάβουν άμεσα τις ευθύνες που τους αναλογούν. Διαφορετικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που τους διόρισε, οφείλει να τους παύσει πάραυτα για πλημμελή εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Η ιστορία θα γράψει κάποτε ότι η Κύπρος υπέστη δύο εισβολές : την τουρκική ως αποτέλεσμα της προδοσίας έξωθεν και έσωθεν και την μεταναστευτική ως αποτέλεσμα της ευθυνοφοβίας, του λαϊκισμού, της αδιαφορίας και της δόλιας εξυπηρέτησης οικονομικών συμφερόντων.

  • Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Δημογραφικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής Κύπρου και του Κυπριακού Κέντρου Μελετών.

ΥΓ. Η πρόσφατη υπουργική απόφαση για παροχή δικαιώματος εργασίας σε αιτητές ασύλου (ανεξάρτητα αν είναι νόμιμοι ή παράνομοι) καταμαρτυρεί το μέγεθος της ελαφρότητας με την οποία αντιμετωπίζουμε το μεταναστευτικό στην Κύπρο του 2021!

2/11/2021

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button