Greek Reports (Ελληνικά)

Πυρκαγιές – η Επόμενη Μέρα

Με μεγάλη απογοήτευση και εθνική αγανάκτηση παρακολούθησα μέρος της κοκορομαχίας σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων που έγινε στο Εθνικό Κοινοβούλιο που το κατάντησαν κυνοβούλιο.  

Ο ένας υπερηφανεύεται ότι, ναι μεν μετρήσαμε στρέμματα αλλά όχι φέρετρα ενώ οι άλλοι τον κατηγορούν ως υπεύθυνο για τις ατέλειες και τα λάθη του κρατικού μηχανισμού, λες και ο κρατικός μηχανισμός δημιουργείται εκ του μηδενός κάθε φορά που ένα κόμμα αναλαμβάνει την κυβέρνηση.

Εν μέρει, έχουν δίκαιο διότι όσον αφορά την επάνδρωση του μηχανισμού όλοι ξηλώνουν τους προηγούμενους κομματανθρώπους (για την ακρίβεια τους βάζουν στον πάγο, αφού δεν απολύονται οι εκάστοτε παρατρεχάμενοι του συστήματος) και διορίζουν τα δικά τους ¨παιδιά¨.

Η φωτιά είναι απειλή για το έθνος και αντί να έχουν σύμπνοια ώστε να σχεδιάσουν από κοινού μεθόδους αντιμετώπισης του εθνικού εχθρού, επιστρατεύοντας το καλύτερο ανθρώπινο δυναμικό και εξασφαλίζοντας τα κατά δύναμην απαιτούμενα μέσα, προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τον πόνο και την αγανάκτηση των πληγέντων για πολιτικά και κυρίως κομματικά οφέλη.

Αυτή η αντιμετώπιση του προβλήματος δεν οδηγεί σε σωστές και μακροχρόνιες λύσεις, αντιθέτως το κομματικοποιεί και στο τέλος καλείται ο λαός μέσω των εκλογών να επιλέξει αυτόν που του υπόσχεται τα περισσότερα ενώ το πρόβλημα διαιωνίζεται. Δημιουργούν σύγχυση γύρω από τα αίτια και τον τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων και αντί να ακούγονται οι απόψεις ειδικών ακούγονται οι απόψεις πολιτικών που προσπαθούν να αποκομίσουν κομματικά και προσωπικά οφέλη και θα αναφέρω μερικά παραδείγματα.

Ακούστηκε ότι τις φωτιές τις έβαλαν αυτοί που θέλουν να εγκαταστήσουν ανεμογεννήτριες. Αλλά, γιατί να κάψει κάποιος το δάσος όταν υπάρχει ήδη νόμος που του επιτρέπει να τις τοποθετήσει σε δασικό ή αναδασωτέο έδαφος;  Από την άλλη μεριά, οι υπερασπιστές των ανεμογεννητριών λένε ότι είναι οικολογικές και παράγουν “πράσινη” ενέργεια διότι δεν εκπέμπουν CO2 , που τάχα ευθύνεται για την κλιματική αλλαγή. Όμως, οι γεωλόγοι γνωρίζουν ότι αυτή είναι αποτέλεσμα της ηλιακής δράσης η οποία, από την δημιουργία της γης επηρεάζει το κλίμα και την θερμοκρασία της, αυξάνοντας ή μειώνοντας την, πράγμα που έχει καταγραφεί στα πετρώματα της γης. Με αυτό το πρόσχημα η παρούσα κυβέρνηση αποφάσισε:

Να σταματήσει την παραγωγή ενέργειας από τους λιγνίτες αχρηστεύοντας επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Να αφήσει ανεκμετάλλευτον έναν ενεργειακό πλούτο, χάριν του οποίου έχουν γίνει και γίνονται πόλεμοι και

Να εισάγει πανάκριβα μηχανήματα με περιορισμένο χρόνο ζωής 20 ετών, η εγκατάσταση των οποίων απαιτεί μεγάλα έργα προσπέλασης.

Σαν να μην φθάνει αυτό έχουμε και τον Υπουργό ενέργειας να λέει ότι τάχα το ρεύμα από τις ανεμογεννήτριες είναι φθηνότερο από τον λιγνίτη, την στιγμή που η ίδια η Γερμανία εγκαθιστά νέους ατμοηλεκτρικούς σταθμούς, αλλά συγχρόνως θέλει να μας πουλήσει και ηλεκτρικά αυτοκίνητα για την χρήση των οποίων είναι έτοιμοι να επιβάλουν εκβιαστικούς νόμους όπως κάνουν τώρα δοκιμαστικά και για τα εμβόλια.

Μερικοί λένε ότι τις φωτιές τις προκαλούν τα ξερά φύλα και τα σπασμένα ή κομμένα κλαριά που αφήνονται στο δάσος ενώ  αυτά με τον χρόνο σαπίζουν και δημιουργούν την φυτική ουσία που μετατρέπει το πέτρωμα σε χώμα και το βλέπει κανείς  να μαυρίζει  στο πάνω μέρος των γεωλογικών τομών που δημιουργούν τα οδικά δίκτυα και που δρα αντιπλημμυρικά απορροφώντας το νερό της βροχής. Βεβαίως πριν σαπίσουν αποτελούν καύσιμη ύλη που μεταδίδει την φωτιά αλλά δεν την προκαλεί. Η δημιουργία της φωτιάς απαιτεί έναυσμα που προκαλείται είτε από λάθος είτε από πρόθεση και το τελευταίο είναι θέμα εθνικής ασφάλειας το οποίο δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν μερικά απαίδευτα παιδιά που παρατηρούν το δάσος παίζοντας τάβλι στην σκιά κάποιας βουνοκορφής. Η εθνική ασφάλεια αφορά τον Στρατό σε συνεργασία με την Δασική Υπηρεσία και δεν πρέπει να λύνεται με νόμους ανάθεσης καθηκόντων χωρίς τις απαραίτητες υποδομές και τα μέσα  όπως αυτός που δημιούργησε την αντίθεση μεταξύ Δασολόγων και Πυροσβεστών.

Τέλος το πρόβλημα της ανάπλασης και αξιοποίησης της καμένης γης απαιτεί σχεδιασμό που να λαμβάνει υπόψη τις άμεσες αλλά και μακροχρόνιες ανάγκες επιβίωσης και που πολύ απέχει από μία στείρα αντίληψη  λανθασμένου οικολογικού φανατισμού. Η προτεινόμενη μονομερής αναδάσωση δεν αποτελεί λύση για έναν χώρο που προσφέρεται για τις ανάγκες επιβίωσης οι οποίες περιλαμβάνουν βεβαίως την αναδημιουργία του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και τον σχεδιασμό προστασίας του, την οικονομική αξιοποίηση του δάσους, των βοσκοτόπων και των αγρών καθώς επίσης και την μεταλλευτική και τουριστική οικονομία. Να υπενθυμίσω ότι στο Yellowstone National Park, το πιο φημισμένο πάρκο Natura των ΗΠΑ, γίνεται εξόρυξη αρσενοπυρίτη, εκ των πλέον τοξικών ορυκτών, σύμφωνα με τους σύγχρονους περιβαλλοντικούς όρους.

Όλα αυτά τα προβλήματα δεν πρόκειται να λυθούν με την ψήφο ενός λαού υπό την επήρεια των εντυπώσεων, των αποδεδειγμένως ανεφάρμοστων ιδεολογικών υποσχέσεων και κυρίως υπό την κομματική εξάρτηση για μία θέση στο δημόσιο ή ένα ρουσφέτι για την κάλυψη αναγκών που δεν εξασφαλίζονται αξιοκρατικά από το υφιστάμενο δαιδαλώδες κοινωνικοπολιτικό σύστημα.

  • Μηχανικός Μεταλλείων Μεταλλουργός

Μέλος του ΙΗΑ

Πηγή: IHA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button