Greek Reports (Ελληνικά)

Οι τριακόσιοι του Λεωνίδα και οι 336…

Η Ιστορία δεν καταγράφει και δεν αποδίδει πάντα ακριβοδίκαια τον έπαινο ή το ανάθεμα.

Συχνά, παρατηρείται το παράδοξο να διαιωνίζεται η μνήμη ονομάτων σχετιζομένων με προδοσία, ντροπή ή απαξία και να παραμένουν άγνωστοι ήρωες, ιδεολόγοι, ανθρωπιστές και ευεργέτες.

Κλασσικό παράδειγμα, ο πασίγνωστος Εφιάλτης, με το όνομα του οποίου βέβαια, κανείς δεν θα βαπτίσει το παιδί του. Αντίθετα «οι τριακόσιοι» παραμένουν ανώνυμοι, υπό την τιμητική σφραγίδα της αιωνιότητος «του Λεωνίδα».

Η Αμμόχωστος προέκταση της Σαλαμίνος της Κύπρου, ιδρύθη από τον Ευαγόρα και στους αιώνες που πέρασαν εταυτίσθη με ηρωικές και τραγικές μορφές όπως του Ονήσιλου, του Βραγαδίνου, του Πετράκη Γιάλλουρου, του Γρηγόρη Αυξεντίου.

Αυτές τις μέρες, που στοιχειώνει την ψυχή μας η ανάμνηση της απρόκλητης και άνανδρης κατάληψής της από τον εισβολέα, επέλεξαν να εκδηλωθούν!

Τα ονόματά τους είναι περιττά, γιατί έτσι κι αλλιώς έχουμε φορτώσει τους πολύτιμους υποδοχείς των εγκεφαλικών μας κυττάρων με αρκετές άχρηστες και βλαπτικές πληροφορίες.

Και όμως, οι 336 που νομιμοποιούν ενσυνείδητα την κατοχή με την αίτησή τους στα ανδρείκελα της κατοχικής Τουρκίας, εξασφάλισαν την δημοσιότητα σε πρώτη φάση με την περήφανη ανακοίνωση του τοποτηρητή του νεοσουλτάνου. Μετά βεβαιότητος δε, τους περιμένει περίοπτη θέση στο πάνθεον των ηρώων της νεο-οθωμανικής αυτοκρατορίας. Θα είναι οι «336 των Βαρωσίων», αιχμή του δόρατος για ανακατάληψη ολόκληρης της Κύπρου. Η Αμμόχωστος αφορά εμάς τους άπιστους!

Στην πρώτη τους επίσκεψη, στις υπό επιτήρησιν περιουσίες που περιμένουν να ανακτήσουν, ανυπερθέτως, θα περάσουν και από το πάλαι ποτέ Ελληνικό Γυμνάσιο Αμμοχώστου, ώστε να σιγουρευτούν ότι η «βέβηλη» επιγραφή που θύμιζε την ταυτότητα της Πόλης έχει εξαφανιστεί δια παντός…

Έτσι, για να μην δηλητηριάζεται το πνεύμα της επανένωσης υπό την υψηλή προστασία του ειρηνευτικού στρατού της Τουρκίας.

Οψόμεθα την ημέρα της κρίσεως και ας όψονται!

  • 12 Αυγούστου 2021

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button