Greek Reports (Ελληνικά)

Το Βακούφι του Λαλά Μουσταφά και ο εποικισμός της Αμμοχώστου

Πλησιάζουν οι μέρες της δεύτερης παράνομης Τουρκικής εισβολής, τότε που χάσαμε την Αμμόχωστο και την Καρπασία.

Ιδιαίτερα τώρα τελευταία  γίνεται πολύς λόγος από τη Τουρκία και τα εδώ ανδρείκελα της για εποικισμό της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.

Μαζί με τον εποικισμό προχωρούν στην λύση δύο κρατών, όπως και η πρόταση που καταθέσαν στην Πενταμερή της Γενεύης.

Θέλουμε απλά να θυμίσουμε τον μυστικό δείπνο του διαπραγματευτή μας και ΠτΔς Νίκου Αναστασιάδη στις 4 Ιουνίου 2019 με τον Κουτρέτ Οζερσάη, ένα από τα ανδρείκελα της Τουρκίας στο σπίτι του Εκπροσώπου των Μαρωνιτών.

Άγνωστο το τι λέχθηκε στον μυστικό δείπνο, όμως πάντα πίσω από κλειστές πόρτες πεθαίνει η διαφάνεια και οι δημοκρατικές αρχές. Θέλουμε να πιστεύουμε πως συμπωματικά σχεδόν αμέσως μετά το μυστικό δείπνο ο Οζερσάη άρχισε να μιλά για άνοιγμα της περίκλειστης πόλης. Πασίγνωστες και οι φωτογραφίες που τον δείχνουν να σουλατσάρει  στην περίκλειστη πόλη με τον Τούρκο στρατιωτικό διοικητή και την κουστωδία του.

Ταυτόχρονα άρχισαν τα Τουρκικά όργανα πως το μεγαλύτερο μέρος της περίκλειστης πόλις ανήκει σε διάφορα Βακούφια. Ένα από αυτά είναι το Βακούφι του Λαλά Μουσταφά. Ποιος όμως ήταν ο Λαλά Μουσταφά? Αυτός ήταν ο πρώτος Τούρκος εισβολέας της Κύπρου το 1570. Είχε προχωρήσει και κατέλαβε την Λευκωσία και την Κερύνεια. Αποκεφάλισε τον διοικητή της Λευκωσίας Δάνδολο στέλνοντας το κεφάλι του σε δίσκο με αγγελιαφόρο  στον υπερασπιστή της Αμμοχώστου Μαρκαντώνιο Βραγαδίνο. Του ζήτησε να παραδώσει την πόλη και να σωθεί, κάτι που φυσικά αρνήθηκε να πράξει.

Ο Υπερασπιστής της Αμμοχώστου είχε όμως προετοιμαστεί για την επίθεση του Λαλά Μουσταφά.

Έφερε εργάτες από την Κοντέα, τους οποίους εκπαίδευσε ο πολιτικός μηχανικός Francesco DeMarchi , του οποίου απόγονος ζούσε στην Κύπρο μέχρι και πριν λίγα χρόνια, στο χτίσιμο των τειχών από πιθανές ζημιές από βομβαρδισμούς. Μάζεψε την σοδειά της γύρω περιοχής, ξυλεία για την άμυνα και καθάρισε την γύρω περιοχή για να έχει ορατό πεδίο από το τουρκικό ασκέρι. Ο υπερασπιστής της Αμμοχώστου με μόνο 5,000 πολεμιστές εξολόθρευσε 80,000 από τον καλύτερο στρατό Τουρκικό στρατό. Αφού τέλειωσαν τα τρόφιμα και τα πολεμοφόδια αναγκάστηκε να συνάψει γραπτή συμφωνία με τον Λαλά Μουσταφά για παράδοση της Αμμοχώστου. Ήταν η πρώτη συμφωνία που υπεγράφη στην Κύπρο από Τούρκο και όπως ήταν φυσικό δεν τήρησε ούτε ένα ιώτα. Πούλησε τα γυναικόπαιδα στα σκλαβοπάζαρα και τους άντρες σκλάβους. Τον δε Βραγαδίνο τον έγδαρε ζωντανό.

Τώρα οι Τούρκοι απόγονοι του Λαλά Μουσταφά, ισχυρίζονται πως μέρος της περίκλειστης πόλις ανήκει στο Βακούφι του Λαλά Μουσταφά!! Καλούν δε μάλιστα τους Βαρωσιώτες να κάνουν αίτηση στους σφετεριστές για τις ίδιες τους τις περιουσίες . Καλούμε τους συμπατριώτες μας Βαρωσιώτες όπως έκανε ο πρόγονος μας ο Οδυσσέας, να κλείσουν τα αυτιά τους στις Τουρκικές και εγχώριες σειρήνες. Να θυμούνται πάντα πως το Βακούφι του Λαλά Μουσταφά, στάζει αίμα. Να θυμούνται τι μας έκανε η εθνοκτόνος Τουρκία με τους Τουρκοκύπριους μουτζιαχετίν το 74. Αυτοί μας προσφυγοποίησαν, και ποτέ δεν παράδωσαν την πόλη στα Ηνωμένα Έθνη όπως προνοούσαν τα σχετικά ψηφίσματα.

Να θυμούνται πως οι πάπποι μας άντεξαν 378 χρόνια φοβερής Τουρκοκρατίας έχοντας πάντα στο μυαλό τους, την παροιμία που μετά από σαράντα μέρες νηστεία αλλά και εμπειρία έβγαλαν, και την μετέφεραν από γενιά σε γενιά για να επιβιώσουν, «Ο Τούρκος Γιοφύριν Τζιαν Γενεί Που Πάνω Του Μεν Ρέξεις.»

  • Πρόεδρος της Κίνησης Προάσπισης της Κυπριακής Δημοκρατίας

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button