Greek Reports (Ελληνικά)

Αμμόχωστος 1974-2021

Στις 15 Αυγούστου 1974 η θαλασσοφίλητη γενέτειρά μου, η Αμμόχωστος Bασιλεύουσα, εγκαταλείφθηκε κυριολεκτικά με σαφείς διαταγές των τότε ηγητόρων της Εθνικής Φρουράς (έζησα τότε προσωπικά τα γεγονότα ως Έφεδρος Ανθυπολοχαγός του 201 Τ.Π. που είχε εντολή να υπερασπιστεί την πόλη).

Από εκείνη την τραγική μέρα μέχρι και επί των ημερών μας, η Αμμόχωστος βρέθηκε κατ’ επανάληψη στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων, είτε ως ξεχωριστή προτεραιότητα, είτε ως Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, είτε ως διαπραγματευτικό χαρτί, είτε ως παράμετρος λύσης του Εθνικού μας θέματος.

Έχουν δημοσιευτεί εκατοντάδες άρθρα και συνεντεύξεις και έχουν κυκλοφορήσει δεκάδες βιβλία με επίκεντρο το αφήγημα ότι η Πόλη μάς δόθηκε 7 – 8 φορές και εμείς… αρνηθήκαμε να την παραλάβουμε, ωσάν να ήταν δώρο περιτυλιγμένο στο χαρτί.

Ακόμα και για το πολυδιαφημιζόμενο Αγγλοκαναδοαμερικανικό σχέδιο του 1978, για το οποίο προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι μας έδιναν την πόλη χωρίς …ανταλλάγματα, υπάρχουν σοβαρές αναφορές που επικροτούν τους λόγους της απόρριψης του .

Μια από αυτές είναι και η έκθεση του διεθνούς φήμης Αμερικανού συνταγματολόγου James H Wolfe , καθηγητή και πρύτανη του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της πολιτείας του Μισισσιπή στις ΗΠΑ .

Αναφέρει μεταξύ άλλων ο καθηγητής στη μελέτη του που έκανε για λογαριασμό του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών. « Η εκχώρηση εξουσιών μπορεί να ερμηνευθεί ως διάλυση της  Δημοκρατίας της Κύπρου και ως  επανασύσταση της πάνω στις αρχές Συνομοσπονδίας μάλλον παρά σε αρχές Ομοσπονδίας.Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία περαιτέρω σύγχισης για την πηγή της αρχής της «κυριαρχίας» στο νέο Σύνταγμα. Σίγουρα η Συνομοσπονδία της Ελβετίας έχει ένα Σύνταγμα που , ιστορικά, είναι ανάλογο με τη φιλοσοφία του σχεδίου αυτού, αλλά οι συνθήκες στην Ελβετία ,είναι σημαντικά διαφορετικές από αυτές που επικρατούν στην Κύπρο».

Όσοι ισχυρίζονται πως απορρίψαμε την επιστροφή της Αμμοχώστου 7 ή κατά άλλους 8 φορές, οφείλουν να απαντήσουν ταυτόχρονα στο ερώτημα γιατί όλοι οι διατελέσαντες Πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι διαπραγματευτές της Ελληνοκυπριακής πλευράς και οι κατέχοντες εξουσίαν, δεν αποδέχτηκαν αυτή τη …..γενναιόδωρη προσφορά των κατακτητών μας, και να εξηγήσουν ταυτόχρονα στους αναγνώστες τους και τους λόγους που η Αμμόχωστος παρέμεινε έκτοτε έρμαιον των τουρκικών ορέξεων και των στρατηγικών σχεδιασμών.

Θα πρέπει επίσης να τους απασχολήσει και το γεγονός ότι , τόσο το βαθύ τουρκικό κράτος, όσο και οι εγκάθετοί τους στην Κύπρο, χρησιμοποιούν αυτό το αφήγημα για να δικαιολογούν τα τετελεσμένα τα οποία μεθοδικά, στρατηγικά και με μαθηματική ακρίβεια εφαρμόζουν βήμα με βήμα.

Δεν υπάρχει καμμιά αμφιβολία, ούτε και ευσταθεί οποιαδήποτε δικαιολογία , για την πλήρη απουσία και αδυναμία χάραξης στρατηγικής διαχείρισης του Εθνικού μας θέματος και ιδιαίτερα του θέματος της Αμμοχώστου , ούτε όμως και μπορεί να δικαιολογηθεί ο ισχυρισμός που προβάλλεται, ιδιαίτερα κατά τα τελευταία χρόνια, ότι για την παρατεινόμενη εκκρεμότητα στο Κυπριακό φταίει αποκλειστικά η δική μας πλευρά.

Η θέση αυτή πλήττει ανεπανόρθωτα τη διαπραγματευτική μας δυνατότητα, μάς εκθέτει τελεσίδικα  ενώπιον της Διεθνούς Κοινότητας και παρέχει ισχυρό άλλοθι και πολύτιμο εργαλείο για την συνέχιση της υλοποίησης και ολοκλήρωσης των τουρκικών σχεδιασμών.

Μού προκαλούν οδύνη και βαθύτατη ανησυχία δημοσιεύματα, θέσεις και  αναρτήσεις στα Μ.Κ.Δ. και στα Μ.Μ.Ε., ιδιαίτερα από μερίδα συμπολιτών μου , που ταυτίζονται πλήρως με τους τουρκικούς ισχυρισμούς και υπονομεύουν – πιστεύω άθελα – την υπόσταση του ιδίου του Κράτους μας.

Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση στα Μ.Κ.Δ., επώνυμου ανώτατου αξιωματούχου του νεοσυσταθέντος κόμματος «Αμμόχωστος για την Κύπρο » που έγραφε μεταξύ άλλων

«. . . Φτάνει πια με τα τετριμμένα. Χρειάζονται ριζοσπαστικές κινήσεις του διαβόλου. Και μην ακούσω κανένα του τύπου να πάμε να δούμε κανένα Ελληνοκύπριο πολιτικό από τον Πρόεδρο μέχρι τον τελευταίο δημόσιο υπάλληλο. Υψηλόβαθμους Τούρκους αξιωματούχους του στρατού πρέπει να βλέπουμε πλέον. Ούτε Η.Ε., ούτε Ε.Ε. tamam

Αν με τέτοιες ακραίες και απαράδεκτες τοποθετήσεις μπορούμε να πάρουμε πίσω την Πόλη μας, το αφήνω απλά στην κρίση των αναγνωστών του παρόντος κειμένου και σε όλους τους συμπολίτες μου.

Κατά την τελευταία εισβολή του στην περιφραγμένη γενέτειρά μου , ο νεοσουλτάνος της Άγκυρας και οι εγκάθετοί του στην Κύπρο ανάρτησαν τεράστιες σημαίες της Τουρκίας και του ψευδοκράτους πάνω στα προπύλαια του Ελληνικού Γυμνασίου Αμμοχώστου και του Λυκείου Ελληνίδων Αμμοχώστου.

Σε μια απλή και μόνο ένδειξη διαμαρτυρίας η πλατφόρμα «Αμμόχωστος Βασιλεύουσα» κάλεσε όλους τους μαθητές και αποφοίτους των Γυμνασίων της Αμμοχώστου να συμμετάσχουν σε καθιστική εκδήλωση στο οδόφραγμα της Δερύνειας στις 7/8/2021 μέσα στα πλαίσια της αντικατοχικής εκδήλωσης του Δήμου Αμμοχώστου. Περιμένοντας εναγωνίως και ματαίως τους συμμαθητές και συμμαθήτριές μας , οι λίγοι παρευρεθέντες βλέπαμε αδιάκοπα αυτοκίνητα Ελληνοκυπρίων να διασχίζουν το οδόφραγμα και να μεταβαίνουν στα κατεχόμενα, προφανώς για την διήμερη εκδρομή του Σαββατοκύριακου και θυμήθηκα μια φράση από πρόσφατο κείμενο του διακεκριμένου και πολυβραβευμένου συμπολίτη μας ποιητή Κυριάκου Χαραλαμπίδη, τότε φιλόλογου καθηγητή μου στο Α’ Γυμνάσιο Αρρένων Αμμοχώστου «… πόση απόσταση, στ’ αλήθεια διανύσαμε για να φτάσουμε στο σημερινό σημείο υποταγής!».

Το τελευταίο δοκίμιό του Κυριάκου Χαραλαμπίδη για την Αμμόχωστο με τίτλο «Ο σπόγγος του Ερντογάν δεν μπορεί να σβήσει τα γράμματα από τις πέτρες του Ελληνικού Γυμνασίου Αμμοχώστου», δεν φαίνεται να συγκίνησε τους χιλιάδες μαθητές και αποφοίτους του!

Γιατί προφανώς όλα αυτά τα χρόνια πέρασε από τις ψυχές και τις καρδιές τους η μπουλτόζα της αποψίλωσης και της ισοπέδωσης κάθε ίχνους αντίστασης.

  • Απόφοιτος Α’  Γυμνασίου Αμμοχώστου 1968

10 Αυγούστου 2021

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button