Greek Reports (Ελληνικά)

Οι παλληκαράδες των πεζοδρομίων

Στις 15/11/2021  ο νεοσουλτάνος της Άγκυρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εισέβαλε ως πορθητής στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου συνοδευόμενος από τον εγκάθετο του στην Κύπρο Ερσίν Τατάρ μαζί με τα επιτελεία τους.

Στις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας επικράτησε απόλυτη αδράνεια Ούτε φύλλο δεν κινήθηκε. Ούτε από τα οργανωμένα σύνολα, ούτε από τους απλούς πολίτες, ούτε από την επίσημη πολιτεία και τον εκλεγμένο Δήμο της Πόλης.

Οι πάντες κρύφτηκαν πίσω από την πανδημία και τα περιοριστικά δήθεν μέτρα, και ενώ το ΑΚΕΛ  και ο Δήμος Αμμοχώστου ανέβαλαν τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις τους, λίγες μέρες αργότερα πλήθη λαού ξεχύθηκαν στους δρόμους , τη μια για να γιορτάσουν την κατάκτηση του τίτλου από την Ομόνοια και την άλλη για να πανηγυρίσουν τη νίκη στο Κύπελλο της Ανόρθωσης .

Και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μαζί με τους  αρχηγούς  των δύο  μεγάλων κομμάτων , δεν παρέλειψαν να επικροτήσουν τους πανηγυρισμούς των οπαδών των αντίστοιχων φιλικών τους ομάδων .

Την ίδια περίοδο,  χιλιάδες λαού ξεχύθηκαν στους δρόμους της Λεμεσού για να καταστρέψουν δημόσιες και ιδιωτικές περιουσίες και στους δρόμους της Πρωτεύουσας για να….κυριεύσουν το Προεδρικό Μέγαρο!!

Επί των ημερών μας ,  και ενώ ο νεοσουλτάνος βίαζε και ασελγούσε στην Αμμόχωστο πάνω στις ψυχές και την αξιοπρέπεια μας   , γίναμε μάρτυρες πρωτοφανών  βιαιοτήτων και καταστροφών – για δεύτερη φορά- στο συγκρότημα του Δία αλλά και άλλων τόσων βάναυσων συμπεριφορών έξω από το Προεδρικό Μέγαρο.

Κεντρικό και κυρίαρχο σύνθημα των όχλων σε όλες τις περιπτώσεις ήταν η….. στέρηση των δικαιωμάτων και ελευθεριών τους από τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας και η  «καταπίεση που υφίστανται οι ελεύθεροι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας για να εμβολιαστούν».

Ομολογώ πως η προσέλευση σε όλες τις πιο πάνω  εκδηλώσεις ήταν τόσο μαζική που παρόμοια δεν είδαμε ούτε όταν ο νεοσουλτάνος μάς προκαλούσε ασύστολα με το πικνίκ του στην παραλία της κατεχόμενης Αμμοχώστου ούτε και όταν άνοιγε τον Δημοτικό Κήπο της Πόλης, ούτε όταν τοποθετούσε τις  σημαίες της Τουρκίας και του ψευδοκράτους πάνω στα αετώματα του Γυμνασίου και του Λυκείου Ελληνίδων Αμμοχώστου, ούτε όταν βάναυσα έσβηνε την επιγραφή ΄΄Ελληνικόν Γυμνάσιον Αμμοχώστου΄΄

Όλες αυτές οι προκλήσεις από τον κατακτητή μας  , οι εξευτελισμοί και η ταπείνωση μας ως λαού και ως Κράτους δεν ενόχλησαν τους ευαίσθητους πολίτες που ξεχύθηκαν στους δρόμους σε τεράστιες μάζες.

Ούτε και ο βιασμός της ψυχής, του πνεύματος, της ιστορίας .και της αξιοπρέπειας μας στάθηκαν ικανά να ξεσηκώσουν τα πνεύματα και τις ψυχές των δήθεν ελεύθερων Ελληνοκύπριων πολιτών.

Ουαί υμίν Γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριτές που ξεσηκώνεστε εναντίον του κράτους στο οποίο ανήκετε γιατί  προσπάθησε να σας προστατεύσει από τα χειρότερα επακόλουθα της πρωτοφανούς πανδημίας που σαρώνει όλη την υφήλιο.

Γιατί – ώ υποκριτές- δεν  διαμαρτύρεστε  ποτέ σας για τον εξευτελισμό και την ταπείνωση σας , όταν ο κατακτητής της μισής σας Πατρίδας αφοδεύει  πάνω στους τάφους των γονιών και των παππούδων σας και όταν ουρεί  πάνω στις ψυχές και τα πνεύματα σας;

Και ξαφνικά θυμηθήκατε τα ανθρώπινα δικαιώματα σας που καταπατούνται και την ελευθερία σας που καταπιέζεται!!!

Που κρυβόσασταν όταν έκανε το πικνίκ του στην Αμμόχωστο;

Που ήσασταν να ενισχύσετε τις πρόσφατες πορείες και τις εκδηλώσεις των Κερυνειωτών στη Λευκωσία και των Αμμοχωστιανών στο οδόφραγμα της Δερύνειας ;

Σε ποιά καφετέρια ,  σε ποια  παραλία και σε ποιο  ξενοδοχείο  θα απολαμβάνετε τις διακοπές σας στις 5 Αυγούστου όταν οι Αμμοχωστιανοί θα διοργανώνουν την αντικατοχική τους πορεία;

Που θα παραθερίζετε στις 15 Αυγούστου όταν θα συμπληρώνονται 47 ολόκληρα χρόνια από την κατάληψη της μισής σας Πατρίδας;

Μαζέψετε λοιπόν την ορμή σας, παλληκαράδες των πεζοδρομίων και μασκοφόροι των μολότοφ και πηγαίνετε σε οποιοδήποτε σημείο του συρματοπλέγματος που χωρίζει την πατρίδα σας στα δύο και φωνάξετε με όλη τη δύναμη της ψυχής σας , να ακουστεί στην Κερύνεια και να αντιλαλήσει στον Πενταδάκτυλο ότι απαιτείτε, αξιώνετε και πολεμάτε για την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα σας που καταπατούνται από τον Αττίλα εισβολέα από το 1974 μέχρι σήμερα.

Εδώ θα φανεί η παλληκαριά και οι λεβεντιά σας, παλληκαράδες των βιαιοτήτων , των λεηλασιών, των καταστροφών και των επιθέσεων κατά των ιδιωτικών περιουσιών, των κυβερνητικών κτιρίων και των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών.

Αφήστε τις βιαιοπραγίες και τις ψευτομαγκιές και διαβάστε τον ποιητή  Κωνσταντίνο Καβάφη που γράφει  ΄΄ ……Και αν δεν μπορείς να κάμεις τη ζωή σου όπως την θέλεις , τούτο προσπάθησε τουλάχιστον όσο μπορείς ..Μην την εξευτελίζεις.΄΄

  • Αντιπρόεδρος Κ.Δ.Σ. του Κυπριακού Κέντρου Μελετών  ( ΚΥ.ΚΕ.Μ. )

28/7/2021

Υ.Γ.  Στους πρωταγωνιστές και κομπάρσους  των πεζοδρομίων που δεν αντέχουν την στέρηση  των περιοριστικών μέτρων από τα νυκτερινά τους ξεσαλώματα και δεν ανέχονται τις  προτροπές να εμβολιαστούν για να σώσουν τη ζωή τους και τη ζωή των γύρω τους , αφιερώνω το πιο κάτω απόσπασμα από τις πρόσφατες δηλώσεις της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου .

«Το Σύνταγμα δεν αναγνωρίζει σε κανένα το δικαίωμα, στα πλαίσιο της δικής του ελευθερίας, να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία των συνανθρώπων του.

Γιατί τα δικαιώματα που μας αναγνωρίζει το Σύνταγμα δεν τα αναγνωρίζει μόνο επειδή είμαστε ατομικά φορείς της ανθρώπινης αξίας, το οποίο φυσικά ισχύει, αλλά μας τα αναγνωρίζει και γιατί είμαστε μέρος του κοινωνικού συνόλου.

Και ως μέρος του κοινωνικού συνόλου, ακριβώς επειδή έχουμε την υποχρέωση αλληλεγγύης, να φροντίζουμε δηλαδή τη δημόσια υγεία αλλά και τη ζωή των συνανθρώπων μας, είμαστε υποχρεωμένοι να δεχόμαστε και περιορισμούς στα δικά μας δικαιώματα.»

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button