Greek Reports (Ελληνικά)

Ιούλιος των συμφορών

Ο Ιούλιος φέρνει στη μνήμη μας εξαιρετικά άσχημα και τραγικά γεγονότα που σημάδεψαν ανεξίτηλα τη σύγχρονη ιστορία μας

Από την Επανάσταση του 1821 έως την μικρασιατική εκστρατεία και την καταστροφή που ακολούθησε, τα γεγονότα στην Κύπρο του 1974, αλλά και μετέπειτα. Γεγονότα που άφησαν πίσω τους πολύ πόνο και θλίψη αβάστακτη.

9η Ιουλίου 1821: Με εντολή της Υψηλής Πύλης απαγχονίζεται στη Λευκωσία ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Κυπριανός και δολοφονούνται σχεδόν όλοι οι Μητροπολίτες και Πρόκριτοι του νησιού μαζί με λαϊκούς στο σύνολο 486.

Ήταν η πρώτη κατάθεση αίματος της Κύπρου στην Επανάσταση του Γένους μετά την θυσία του Ιωάννη Καρατζά που μαρτύρησε μαζί με τον εθνεγέρτη Ρήγα Φεραίο. Θα ακολουθήσουν κι άλλες πολλές θυσίες καθ΄ όλη τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης αλλά και μεθύστρα.

15 Ιουλίου 1974: Η χούντα των Αθηνών με επικεφαλής και εντολοδόχο τον ταξίαρχο Δημήτριο Ιωαννίδη «έστρεψε» τα όπλα της Εθνοφρουράς εναντίον του Προεδρικού Μεγάρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το αδελφικό αίμα ρέει παντού στοιχειώνοντας κάθε αγνή ελληνική ψυχή… Η μόνη λέξη που δεν ακούστηκε από την ηγεσία των πραξικοπηματιών ήταν η λέξη «Ένωση» για την οποία «Ένωση», υποτίθεται, διενεργήθηκε το πραξικόπημα!

Πέντε ακριβώς μέρες μετά, στις 20 Ιουλίου του 1974, κατά παράβαση κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου, η Τουρκία θέτει σε εφαρμογή τα άνομα σχέδια της για τα οποία προετοιμαζόταν χρόνια και περίμενε ένα δικό μας λάθος…. Τα στίφη των βαρβάρων πατούν στα ιερά χώματα της Κύπρου. Διακόσιες χιλιάδες Έλληνες εκδιώχθηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες και έγιναν πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα, 4.000 δολοφονήθηκαν και 1.619 δηλώθηκαν αγνοούμενοι. Βιασμοί, εξανδραποδισμοί βασανισμοί και δολοφονίες εν ψυχρώ αιχμαλώτων και αμάχων. Έτσι, κατέκτησαν το 37% της κυπριακής γης (το 65% της καλλιεργήσιμης έκτασης, το 70% του ορυκτού πλούτου, το 70% της βιομηχανίας και το 80% των τουριστικών εγκαταστάσεων) και άλλαξαν ριζικά το δημογραφικό χαρακτήρα των κατεχομένων. Τίποτε το Ελληνικό δεν έχει μείνει όρθιο στα κατεχόμενα. Και η Αθήνα; Η Αθήνα μεθυσμένη με το νέκταρ της προδοσίας πανηγυρίζει για την αναίμακτο δήθεν επάνοδο της δημοκρατίας! Η  Κύπρος κείται μακράν μας είπε ο «εθνάρχης» Καραμανλής! Ο θεός να ελεήσει τον λαό σου είπε ορθά κοφτά στον Κληρίδη που εκλιπαρούσε για στρατιωτική βοήθεια! Η Ελλάδα δεν μπορεί να υποστηρίξει στρατιωτικά την Κύπρο του είπε την ώρα που ο υπουργός του των εξωτερικών Γεώργιος Μαύρος δήλωνε ότι η Ελλάδα προτιμούσε τον πόλεμο από την ταπείνωση! Και ας είχε τότε και υπερσύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη και υπερσύγχρονα υποβρύχια που έφθασαν μια ανάσα από τις ακτές τις Κερύνειας -και με διαταγή του προδότη Πέτρου Αραπάκη επέστρεψαν στις βάσεις τους- και ανθρώπους αποφασισμένους για κάθε θυσία!

Ατιμώρητοι έμειναν όλοι οι υπαίτιοι αυτού του στυγερού εθνικού εγκλήματος. Γκιζίκης – Μπονάνος – Αραπάκης και οι υπόλοιποι υψηλόβαθμοι αξιωματικοί που συναποφάσισαν την ανατροπή του Μακαρίου οι οποίοι αντί παραδειγματικής τιμωρίας έτυχαν επιβράβευσης! Με τους αρχηγούς των όπλων να αναδεικνύονται σε επίτιμους αρχηγούς των όπλων τους απολαμβάνοντας πλήθος ωφελημάτων μέχρι το θάνατο τους! Σαν να υπήρχε ένα αόρατο χέρι που τους προστάτεψε και τους επιβράβευσε για τις πράξεις τους, το μακρύ χέρι των ξένων δυνάμεων… Άλλος ένας απαγχονισμός της δικαιοσύνης συνεπεία του οποίου δεν βρήκαμε ακόμη το δρόμο μας…

11 Ιούλιου του 2011: Η Κύπρος ξυπνά έντρομη από τη φονική έκρηξη στην Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί που σκόρπισε τον όλεθρο και έντυσε στα μαύρα τις οικογένειες δεκατριών τραγικών θυμάτων που έδωσαν με αυταπάρνηση την άνιση μάχη με τη φωτιά που ξέσπασε στο φορτίο των εκρηκτικών, που οι ιδεολογικές εμμονές, η ανικανότητα και η αδιαφορία των αρμοδίων άφησε εγκαταλελειμμένο εντός της Ναυτικής Βάσης: Αρχιπλοίαρχος Ανδρέας Ιωαννίδης, Πλοίαρχος Λάμπρος Λάμπρου, Πυροσβέστες Ανδρέας Παπαδόπουλος, Γιώργος Γιακουμή, Βασίλης Κρόκου, Σπύρος Τταντής, Παναγιώτης Θεοφίλου και Αδάμος Αδάμου, Αρχικελευστής Κλεάνθης Κλεάνθους, Κελευστής Μιχάλης Ηρακλέους, Ναύτης Αντώνης Χαραλάμπους και οι δεκαενιάχρονοι δίδυμοι Ναύτες Μιλτιάδης και Χρήστος Χριστοφόρου. Η ετυμηγορία των δικαστών που βγήκε δύο ακριβώς χρόνια μετά τη φονική έκρηξη άφησε άφωνους τους συγγενείς των θυμάτων! «Έγινε απαγχονισμός της δικαιοσύνης», δήλωσε η Πόπη Χριστοφόρου, μητέρα των διδύμων Ναυτών αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης από τον Πρόεδρο του Δικαστηρίου.

Εννέα ακριβώς χρόνια πριν τη φονική έκρηξη στο Μαρί, στις 10 Ιουλίου του 2002 τα χαράματα, η Κύπρος θρηνούσε και πάλιν για το χαμό εν ώρα καθήκοντος τεσσάρων εκλεκτών μελών της Εθνικής Φρουράς, από την πτώση του ελικοπτέρου που τους μετέφερε στην Πάφο για να συντονίσουν στρατιωτική άσκηση που βρισκόταν σε εξέλιξη. Ήταν ο Στρατηγός Ευάγγελος Φλωράκης, ο Ταξίαρχος Στυλιανός Δεμέναγας, ο Υποπλοίαρχος Νικόλας Σεργίου, ο Σμηναγός Πάρης Αθανασιάδης και ο Υποσμηναγός Μιχάλης Σιακαλλής. Ο Στρατηγός Ευάγγελος Φλωράκης υπήρξε αξιωματικός μια ισχυρή προσωπικότητα με πλούσια στρατιωτική πείρα και αναμφισβήτητα ηγετικά προσόντα, ένας σπουδαίος αξιωματικός που έβλεπε την Κύπρο ως ένα αναπόσπαστο κομμάτι του Ελληνισμού, τμήμα του οποίου τελούσε υπό τουρκική κατοχή.

Σημειώστε ακόμα: ΠΡΟΑΝΑΚΡΟΥΣΜΑ της Μικρασιατικής Καταστροφής τα Ιουλιανά του 1920. Το 1920, είχαμε την απόπειρα δολοφονίας του Βενιζέλου στη Γαλλία και τη δολοφονία του Ίωνα Δραγούμη ως αντίποινο! ΑΡΧΗ δεινών κι τα Ιουλιανά του 1965, περίοδος πολιτικής ανωμαλίας που ακολούθησε την αποπομπή της κυβέρνησης του Γεωργίου Παπανδρέου στις 15 Ιουλίου 1965 έως την επιβολή της δικτατορίας των συνταγματαρχών που αποτέλεσε την απαρχή των δεινών για την μαρτυρική Κύπρο.. Τη ΣΚΥΤΑΛΗ κρατάνε τώρα τα «Ιουλιανά» 2015, του Τσίπρα, με το παραληρηματικό δημοψήφισμα για …κάφρους!

Υστερόγραφο: Φέτος τα πράγματα είναι ακόμη πιο σοβαρά! Ήδη ο νέος σουλτάνος, παρά τα όσα πριν λίγες εβδομάδες υποσχέθηκε για ένα ήσυχο καλοκαίρι και παρά τις δικές μας και ξένες αντιδράσεις, ετοιμάζει το ασκέρι του για να βρεθούν όλοι μαζί ανήμερα της επετείου εισβολής στη κατεχόμενη Αμμόχωστο προκειμένου να γιορτάσουν για πρώτη φορά στην περίκλειστη πόλη τη νίκη του τουρκικού στρατού στον προδομένο πόλεμο του 1974.

  • Αναπλ. Καθηγητής Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Από το Μονάγρι Λεμεσού – a.avgoustis@hotmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button