Greek Reports (Ελληνικά)

“Το άλογο χρεμετίζει σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του”, όμως τι θα κάνουμε με την εκπαίδευση;

Το καθεστώς του “ενός ανθρώπου” δημιουργεί απίστευτη ζημιά και οι άνθρωποι είναι τόσο απελπισμένοι.

Όπου και αν κοιτάξετε, όλοι αναρωτιούνται πώς το σύστημα, το οποίο με πρόσχημα το Ισλάμ έχει καταστραφεί, θα αποκατασταθεί όταν φύγει ο “ένας άνθρωπος”.

“At sahibine göre kişner” ama, eğitim’i ne yapacağız?

Αναρωτιούνται, πώς ένα προς ένα θα αντιμετωπιστούν των 81 Νομαρχιών νομάρχες, διοικητές αστυνομίας, οι άνθρωποί τους που λαμβάνουν μισθούς από πέντε θέσεις, ομάδες που έχουν εξοπλιστεί κ.λ.π.;

Δεν πρέπει να απελπιζόμαστε. Επειδή το άλογο χρεμετίζει σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του.

Όλα αυτά για τα οποία διαμαρτύρονται οι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων και των ψηφοφόρων του AKP, προέρχονται από τη βούληση του “ενός ανθρώπου”.

Όταν τραβηχτεί αυτό το τούβλο, όλα μεσοπρόθεσμα θα επιστρέψουν στη φυσιολογική τους ροή.

Εκτός από ένα θέμα. Εάν ξεκινήσετε σήμερα, λόγω της φύσης του θέματος, θα επέλθουν αποτελέσματα μόνο μετά από 10 έτη: Η Εκπαίδευση. Ειδικά η τριτοβάθμια εκπαίδευση.

***

Η οικονομία βρίσκεται σε άθλια κατάσταση και καθημερινά γίνεται ολοένα και πιο καταστροφική, βρήκαν τον πάτο του Θησαυροφυλακίου, πουλάνε τα πάντα στους ημετέρους τους έναντι πινακίου φακής στο όνομα της “ιδιωτικοποίησης”, αναρωτιέστε το πώς μπορούμε να τα αποτρέψουμε.

Ο Πρόεδρος την περασμένη εβδομάδα εξέδωσε Εγκύκλιο περιορισμού δαπανών, εξαιρουμένου του ίδιου και της TBMM (Τουρκικής Μεγάλης Εθνικής Βουλής). Απαγορεύτηκε ακόμη η προμήθεια καθημερνών εφημερίδων από τους δημόσιους οργανισμούς. Το άτομο που υπόγραψε αυτό, αρχές του 2020 κατείχε 16 αεροσκάφη. Αν εμπιστεύεστε μόνο τις επίσημες δηλώσεις, σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο Fuat Oktay: “Υπάρχουν 8 αεροσκάφη εγγεγραμμένα στην Προεδρία“.

Σύμφωνα με την έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, οι ημερήσιες δαπάνες του Ak Saray, που λέγεται ότι διαθέτει 1.000 δωμάτια, ανέρχονται σε 10 εκ. ΤΛ. Η πρόσφατα ολοκληρωμένη καλοκαιρινή κατοικία Ak Saray χτίστηκε σε μια έκταση 92 στρεμμάτων με 300 δωμάτια και με τις τιμές του 2018, δαπανήθηκαν 640 εκ. ΤΛ (δηλαδή 100 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ). Εν τω μεταξύ, ενώ η Emine Erdoğan πρότεινε τη λύση “Ας μειώσουμε τις μερίδες”, η τιμή της βρύσης που εμφανίζονταν πίσω της αποδείχθηκε ότι κοστίζει 9,640 ΤΛ. Δεν συζητώ αν η τσάντα της είναι αξίας 50.000 δολαρίων Hermes ή απομίμηση…

Τώρα θα εξαναγκάσουν να πληρώνουν την εγγύηση των πλοίων που δεν θα διέλθουν από την Διώρυγα Κωνσταντινούπολη. Αρκεί να ξεπεράσουμε και αυτή την άβυσσο. Αρκεί να σταματούσαμε την κατακύρωση διαγωνισμών στους ημετέρους και δωροδοκούντες, να εξαναγκάσουμε την αποπληρωμή δανείων σε αυτούς όπως και τον Demirören, ο οποίος για να αποκτήσει τα ΜΜΕ κατόπιν εντολής, του χορηγήθηκαν δάνεια και ο ίδιος διαθέτει στην Αγροτική Τράπεζα της ΤΔ λογαριασμό 750 εκ. δολ. ΗΠΑ, το οποίο αποκρύπτεται ως “πελατειακό απόρρητο”. Έτσι οι υπόλοιποι θα γνωρίζουν τα όριά τους.

***

Είχα ως παράδειγμα την οικονομία διότι αποτελεί το μεγαλύτερο θέμα δυσαρέσκειας στις δημοσκοπήσεις. Και οι άλλες επαίσχυντες καταστάσεις, πώς θα διορθωθούν;

Επί παραδείγματι, η Αστυνομία. Αν και το άρθρο 34 του Συντάγματος αναφέρει: «Όλοι, χωρίς να προηγηθεί η σχετική άδεια, έχουν το δικαίωμα να διοργανώνουν άοπλες και ειρηνικές συναθροίσεις και διαδηλώσεις», η αστυνομία με γκλοπ και χημικά διαλύει ακόμα και το πιο αθώο δελτίο τύπου, απαγορεύουν στις γυναίκες του Rize İkizdere να χαρούν τα χωριά τους, των οποίων τα χωράφια προορίζονται για λατομείο, και δεν επιτρέπουν στους ανθρακωρύχους να εισέλθουν στην Άγκυρα, των οποίων η αποζημίωση δεν έχει καταβληθεί εδώ και χρόνια, και τι θα γίνει με την αστυνομική βία που έχουν δεχθεί; Το άλογο χρεμετίζει σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του, η νέα πολιτική εξουσία αντικαθιστά τον διοικητή της αστυνομίας και έτσι παύουν οι επιθέσεις. Τιμωρεί αυτόν που δεν τις σταματάει, και έτσι θα παύσουν μία και καλή.

Επί παραδείγματι, η Δικαιοσύνη. Εάν ισχυρίζεστε ότι εδώ και πολύ καιρό οι εισαγγελείς και οι δικαστές έχουν ξεχάσει αυτό που λέγεται νόμος, αλλάζεις το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων, και λήγει το θέμα. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Τουρκία είναι η οικονομία και ο πιο αναξιόπιστος θεσμός η Δικαιοσύνη.

Στη χειρότερη περίπτωση σύρεις στα δικαστήρια δύο άτομα, ομολογούν, λήγει το θέμα από τη ρίζα.

Επί παραδείγματι, η εξωτερική πολιτική: Με πρόσχημα ότι παρακολουθείς την τρομοκρατία αναστέλλεις την δημιουργία βάσεων στις γειτονικές χώρες, όταν όλοι οι Δυτικοί δραπετεύουν χωρίς να κοιτάζουν πίσω τους, με στόχο να κολακεύσεις τις ΗΠΑ θα αποφύγεις την εγκατάλειψη του Τούρκου στρατιώτη στο έλεος των Ταλιμπάν, οι οποίοι δηλώνουν ότι: «Μετά τον Σεπτέμβριο, θα αντιμετωπίσουμε όλους τους ξένους στρατιώτες ως δύναμη κατοχής». Επιπλέον, δεν θα προκύψουν προβλήματα όπως η άμεση αφαίρεση της “εγχώριας και εθνικής” έκθεσης – έρευνας από τον ιστότοπο SETA, που αποτελεί την πηγή με βάση την οποία κατηγορήθηκε η Τουρκία από τις ΗΠΑ περί χρήσης παιδιών στο στρατό.

Επί παραδείγματι, το Κουρδικό ζήτημα: Ανατρέποντας την συμφωνία Dolmabahçe ξεκίνησε να εφαρμόζει το μοντέλο Σρι Λάνκα. Όμως, εάν το Κουρδικό ζήτημα επιλύονταν με “έχουν επέλθει σε ανενεργή κατάσταση” (etkisiz hale getirildi), θα είχε διευθετηθεί κατά την περίοδο του μεσοπολέμου, όταν τέτοια “μοντέλα” αγνοούνταν από τον κόσμο.

Εκτός αυτού, ας μάθουμε την έννοια του εξαιρετικά χρήσιμου όρου ” ανενεργή κατάσταση …”. Επειδή ο Faruk Bildirici μας θυμίζει ότι ο Fırat Şişman, ο οποίος είχε ανακοινωθεί ως δολοφονημένος από τα ημέτερα ΜΜΕ, τώρα εμφανίζεται ενώπιών μας ως “ομολογητής”. Ο Υφυπουργός Εσωτερικών İsmail Çataklı, ο οποίος δεν αντιτάχθηκε σε αυτήν την είδηση του Τύπου των ημετέρων, εξηγεί την κατάσταση ως εξής: “Στην ορολογία της τρομοκρατίας του κράτους, ένας ανενεργός τρομοκράτης σημαίνει έναν νεκρό, τραυματισμένο ή παραδοθέντα τρομοκράτη”. Καλώς. Μάθαμε και θα ερμηνεύουμε την κατάσταση ανάλογα.

***

Δεδομένου ότι το άλογο χρεμετίζει σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του, όλα αυτά θα τακτοποιηθούν. Μόνο η εκπαίδευση, και ιδίως η πανεπιστημιακή εκπαίδευση, απαιτεί τουλάχιστον 10 έτη για να επανέλθει. Επιτρέψτε μου να αναφέρων άνευ σχολίων τα νέα από τον Ιούνιο και μετά.

5 Ιουνίου: Ο Πρόεδρος του YÖK (Ίδρυμα Ανώτατης Εκπαίδευσης) Yekta Saraç υπερασπίστηκε τα λόγια του πρώην πρύτανη του πανεπιστημίου Adıyaman, Mustafa Talha Gönüllü: «Ο Αγγελιοφόρος του Θεού μας ενημέρωσε ότι το να κάνεις χειραψία με ξένη γυναίκα είναι πιο τρομερό από το να κρατάς φωτιά», λέγοντας, «Αυτά είναι προσωπικά πράγματα».  Δεν ξέρω κατά πόσο σημαντικό είναι το ότι σε πρόγραμμα στην Αγία Σοφία που είχε συμμετάσχει και ο Πρόεδρος Erdoğan, ο ιμάμης Mustafa Demirkan, που καταράστηκε τον Atatürk, είναι ο πεθερός του Saraç.

7 Ιουνίου: Ακυρώθηκαν τα μαθήματα δύο ακόμη καθηγητών που υποστήριξαν τους φοιτητές και αντιτάχθηκαν στον διορισμένο Πρύτανη Bulu στο Πανεπιστήμιο Boğaziçi. 9 Ιουνίου: Συνεχίζονται οι ανακοινώσεις ιδιωτικών οργανικών θέσεων σε άτομα. 14 Ιουνίου: Στον δημόσιο υπάλληλο του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης που ανέφερε παρατυπία στην Πρυτανεία, επιβλήθηκε ποινή αφαίρεσης μισθού διότι “αποκάλυψε εμπορικά μυστικά”.

17 Ιουνίου: Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Üsküdar Nevzat Tarhan σχετικά με τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, η οποία ακυρώθηκε από τον Πρόεδρο Erdoğan, ανακοίνωσε τα ακόλουθα: «Οι γυναίκες και οι άνδρες βιολογικά δεν είναι ίσοι, διότι ο ένας έχει τεστοστερόνη και η άλλη έχει οιστρογόνα. Βιολογικά, ο εγκέφαλος των θηλυκών είναι διαφορετικός από αυτόν των αρσενικών. Στη Σύμβαση ο ορισμός του φύλου δεν είναι σαφής. Δεδομένου του ότι διαθέτει ασάφειες, όλοι την αντιλαμβάνονται σύμφωνα με τα κριτήριά τους, όπως τη μπανάνα, ένα άτομο την παρομοιάζει με ότι τρώει. Το τέλος αυτής της σύμβασης αποτελεί αιμομιξία». Ο πρύτανης Tarhan είπε επίσης στο Diyanet TV (κανάλι θρησκευτικών υποθέσεων): «Οι 47 από τους 100 φοιτητές είναι γυναίκες. Πίσω από την εκπαίδευση υπάρχει το αντάλλαγμα του γάμου».

23 Ιουνίου: Οι υποτροφίες φοιτητών του Boğaziçi που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις κόπηκαν με βάση τον παλιό κανονισμό, το δικαστήριο αποφάσισε να αναστείλει την εκτέλεση. 24 Ιουνίου: Στην ορκωμοσία της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Sakarya προτάθηκε η κατάργηση τμήματος του Όρκου του Ιπποκράτη «Ούτω χρήσιμον εμαυτόν καταστήσω προς άπαντας τους δεσμένους της εμής αρωγής, και εν πάση ανθρώπων κοινωνίας αεί προν ειρήνην και χρηστότητα ηθών συντελέσω». 25 Ιουνίου: Με απόφαση του Προέδρου σε 8 πανεπιστήμια ιδρύθηκαν 10 νέα τμήματα, παύτηκαν 4 ανώτερες σχολές, 5 τμήματα και 6 πανεπιστήμια.

26 Ιουνίου: Αποδείχθηκε ότι το YÖK έλαβε την απόφαση 19 ημέρες μετά τον Πρόεδρο Erdoğan για τα νέα τμήματα που ιδρύθηκαν στο Boğaziçi. 27 Ιουνίου: Το YÖK έκλεισε τμήματα που δεν φοιτούσαν “επαρκείς φοιτητές” και διαμοίρασαν τους ακαδημαϊκούς. Το YÖK είχε προηγουμένως ανακοινώσει ότι έκλεισαν 979 προγράμματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης επειδή δεν είχαν καθηγητές ή φοιτητές. 29 Ιουνίου: Ο Devlet Bahçeli δήλωσε: «Ας καταργήσουμε αυτές τις εισαγωγικές εξετάσεις πανεπιστημίων, ας μην κουράσουμε πλέον τη νεολαία μας». 29 Ιουνίου: Με την υπογραφή του Προέδρου Erdoğan, ιδρύθηκαν σε 9 πανεπιστήμια 10 ινστιτούτα, τμήματα και ανώτερες σχολές. Με απόφαση, σε 7 πανεπιστήμια έκλεισαν 13 ινστιτούτα, τμήματα και ανώτερες σχολές, ενώ άλλαξαν οι ονομασίες των τμημάτων και των ανώτατων σχολών που ανήκαν σε 5 πανεπιστήμια.

1 Ιουλίου: Ο Υφηγητής Δρ. Hacı Murat Şahin, Σύμβουλος Πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Gaziantep και τέως βοηθός αντιλήπτωρ του Δήμου Batman, αποδείχτηκε ότι είχε αναλάβει 6 διαφορετικά καθήκοντα στο ίδρυμα. 5 Ιουλίου: Ο αριθμός των σχολείων που συμμετάσχουν στο πρόγραμμα «Επαγγελματικός προσανατολισμός και Hafızlık» (=η ικανότητα και γνώση ανάγνωσης ολόκληρου του Κορανίου), που είχε ξεκινήσει πιλοτικά σε 17 σχολεία το 2017, φέτος αυξανόμενο δεκαπενταπλάσια εφαρμόστηκε σε 248 σχολεία. 6 Ιουλίου: Στην Κωνσταντινούπολη έναντι 15 επιστημονικών λυκείων υπάρχουν 219 λύκεια imam hatip (σχολές που εκπαιδεύουν στελέχη ιερατικής), ο αριθμός των imam hatip αποτελεί πολλαπλάσιο των επιστημονικών. Το ίδιο ισχύει και για Σμύρνη και για Άγκυρα.

***

Αυτό το θέαμα παρατηρείται στη χώρα μας, όπου από τον Ιανουάριο του 2018, από τα 119 δημόσια πανεπιστήμια με διατάγματα απολύθηκαν 5.882 εκπαιδευτικοί και ο Πρόεδρος Ερντογάν στις 2 Ιουλίου 2021 δήλωσε ότι: «Δεν υπάρχει πανεπιστήμιο στην Τουρκία άνευ ακαδημαϊκής ελευθερίας».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button