Greek Reports (Ελληνικά)

Eάλω η Βασιλεύουσα

Αυτές οι γραμμές σύρονται με βαθύ πόνο ψυχής και απέραντη οργή τις παραμονές που ο πορθητής Νεοσουλτάνος Ερντογάν θα συνεχίσει την προέλαση και την επέκταση της εισβολής του στο τελευταίο κομμάτι της δύσμοιρης και άμοιρης πόλης του Ευαγόρα, της Βασιλεύουσας Αμμοχώστου.

Αυτές οι μέρες είναι μέρες απόγνωσης, απελπισίας και απεριόριστου θυμού και αγανάκτησης, όχι μόνο γιατί το βαθύ κράτος της τουρκίας με το εγκάθετο φερέφωνό του στην Κύπρο σχεδιάζουν και εφαρμόζουν την άλωση και της τελευταίας ελπίδας για την απόδοση της πόλης στους νόμιμους κατοίκους της, αλλά και γιατί όλοι όσοι σήμερα σκίζουν υποκριτικά τα ιμάτιά τους θρηνώντας για την απώλεια της Αμμοχώστου, είναι εκείνοι που παρακολουθούσαν πότε με απάθεια και αδράνεια και πότε με σπασμωδικές, επιπόλαιες και επιφανειακές αντιδράσεις την εξόφθαλμη εκπόρθηση της. .

Το τραγικό οδοιπορικό της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου είναι καταγραμμένο ήδη στην Ιστορία της πόλης και αναζητεί ενόχους, συνενόχους, αίτιους και υπαίτιους.

  • 13/1/2015: Η τουρκία δια στόματος του Αμερικανού Πρέσβυ στην Κύπρο John Koening, προτρέπει τους Αμμοχωστιανούς να αρχίσουν να σκέφτονται την επιστροφή της πόλης τους υπό Τ/Κ διοίκηση.

Και ουδείς αντέδρασε.

  • 28/7/2015: Ο συνομιλητής κ. Ανδρέας Μαυρογιάννης πληροφορεί αντιπροσωπεία του Δήμου Αμμοχώστου – στην οποία συμμετείχε και ο γράφων – ότι η επιστροφή του περιφραγμένου τμήματος της Αμμοχώστου θα ενταχθεί στα πλαίσια της συνολικής επίλυσης του Κυπριακού και ανεξάρτητα από την προτεραιότητα που δινόταν στα ψηφίσματα 550/1984 και 789/1992 του Ο.Η.Ε..

Και ουδείς διαφώνησε, πλην εμού.

  • Ιούλιος 2017: Οι τούρκοι ανοίγουν – πειραματικά – την παραλία του Αγίου Μέμνονα στην Αμμόχωστο προς χρήση από τούρκους αξιωματικούς.

Και οι πάντες παρέμειναν απαθείς.

  • 3/8/2017: Ο Κουντρέτ Οζερσάϊ επαναφέρει στην επικαιρότητα το θέμα της διάνοιξης της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.

Και εμείς δηλώναμε με εγκληματική αφέλεια ότι πρόκειται για μπλόφα και παιγνίδια τακτικισμού

( Δήμαρχος Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός – Εφημερίδα Πολίτης 3/8/2017).

  • 12/11/2018: Με τη σύμφωνη γνώμη των αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας ανοίγει το οδόφραγμα – τούνελ δίπλα από τη διανοιχθείσα παραλία του Αγίου Μέμνονα.

Και οι περισσότεροι χειροκροτούσαν για την …επανένωση του νησιού μας!

  • 2/9/2019: Ο Κουντρέτ Οζερσάϊ διάνοιξε λεηλατημένο ξενοδοχείο στην Αμμόχωστο για ημερίδα με θέμα την χρήση της περιφραγμένης πόλης από τους τούρκους.

Και εμείς τηρήσαμε σιγήν ιχθύος.

  • 8/10/2020: Οι τούρκοι εισβάλλουν στην περιφραγμένη πόλη πανηγυρίζοντας με τουρκικές σημαίες.

Και εμείς θεωρητικολογούσαμε.

  • 15/11/20: Ο νεοσουλτάνος της Άγκυρας διοργάνωσε το περιβόητο πικνίκ στην παραλία της Αμμοχώστου.

Και εμείς παραμείναμε στα σπίτια μας προφασιζόμενοι τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας, ενώ την ίδια ώρα χιλιάδες Τ/Κ με επικεφαλής τον Μουσταφά Ακιντζί διαδήλωναν στους δρόμους της κατεχόμενης Λευκωσίας.

  • Ιούνιος 2021: Μετά από όλες αυτές τις ψυχρολουσίες των κατακτητών και των εγκάθετών τους στην Κύπρο, και ενώ απομένουν μερικές μέρες πριν από την επίσκεψη Ερντογάν στις 20/7/21, οι πάντες έχουν ξυπνήσει από τον βαθύ λήθαργο της αδιαφορίας και της μακαριότητάς τους.

Άλλοι για να διαμαρτυρηθούν για την διαφαινόμενη τελική άλωση της πόλης και άλλοι για να . . . κατανείμουν ευθύνες σε όλους τους υπόλοιπους!

Ερωτώ ευθαρσώς και οφείλουν όλοι  μια απάντηση. Όχι σε μένα αλλά στην Ιστορία. Μέσα σε όλη αυτή την τραγική  επταετία πού ήσαν οι πολιτικές ηγεσίες όλων ανεξαίρετα των κομμάτων για να επιζητήσουν ή να εισηγηθούν συγκεκριμένα μέτρα ανάσχεσης ή ματαίωσης των τουρκικών σχεδιασμών;

Πού ήσαν κρυμμένοι οι περιώνυμοι Βουλευτές, ιδιαίτερα της Αμμοχώστου, και πότε έθεσαν επί τάπητος το θέμα για συζήτηση στη Βουλή των Αντιπροσώπων;

Πού ήταν το Δημοτικό Συμβούλιο Αμμοχώστου για να απαιτήσει από τις πολιτικές ηγεσίες και τις άλλες πολιτειακές αρχές να καταρτίσουν ένα ολοκληρωμένο πλάνο και τη χάραξη στρατηγικής για τη διάσωση – έστω και του περιφραγμένου τμήματος της πόληςόπως προέβλεπαν τα ψηφίσματα και οι αποφάσεις του Ο.Η.Ε και της Ε.Ε;

Πού ήσαν οι αρμόδιοι της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας για να συμβουλεύσουν, ενημερώσουν και νουθετήσουν τους Αμμοχωστιανούς, είτε για τις επιπτώσεις από την προσφυγή στην ούτω καλούμενη «Επιτροπή Αποζημιώσεων» των κατεχομένων, είτε για τις συνέπειες από την ενδεχόμενη υποταγή τους στις προκλήσεις να επιστρέψουν κάτω από τουρκική διοίκηση;

Ποιό έργο παρήγαγαν οι Ευρωβουλευτές μας για να αποτρέψουν τα συνεχή και αλλεπάλληλα τετελεσμένα που συντελούνταν διαδοχικά κυρίως από το 2015 και εντεύθεν;

Μέσα από τα ερείπια των ανεπαρκών χειρισμών μας κλαίμε σήμερα και σκίζουμε τα ιμάτιά μας για την τελευταία πράξη του δράματος της εγκαταλελειμμένης πόλης του Ευαγόρα.

Ευρισκόμαστε όλοι σε κατάσταση πανικού για να αντιμετωπίσουμε μέσα σε λίγες μέρες όσα οφείλαμε να χειριστούμε μέσα σε 7 συναπτά έτη.

Η τραγωδία της Αμμοχώστου παίχτηκε περίτεχνα από τον θίασο Ερντογάν με κομπάρσους Τ/Κ ηγέτες  και με απλούς θεατές όλους εμάς που είτε σφυρίζαμε αδιάφορα, είτε πουλούσαμε φτηνά συνθήματα και τετριμμένο λαϊκισμό.

Οι Ερινύες και τα φαντάσματα της αγαπημένης μας γενέτειρας ας κυνηγούν εσάς τους αίτιους, ενόχους και συνενόχους είτε της σιωπής, είτε της ανοχής του εξελικτικού δράματος της Βασιλεύουσας.

Τραγικές πτυχές της τραγωδίας αυτής  περιγράφονται σε δεκάδες άρθρα μου των τελευταίων δεκαετιών καθώς και σε πάμπολλες άκαρπες παρεμβάσεις μου στο Δημοτικό Συμβούλιο Αμμοχώστου τις οποίες θα καταθέσω εν καιρώ.

Για δικαίους και αδίκους!

  • Δημοτικός Σύμβουλος Αμμοχώστου

1 Ιουλίου 2021

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button