Greek Reports (Ελληνικά)

Συγγραφικές Εξομολογήσεις: Στέφανος Κωνσταντινίδης

Literature

  • Συγγραφικές Εξομολογήσεις

Τα παιδικά μου χρόνια …

Δύσκολα αλλά με όμορφες αναμνήσεις.
Σε ένα αγροτικό χωριό, την Πενταλιά της Κύπρου, κακοτράχαλα βουνά, φτωχή αγροτική οικογένεια, συμμετοχή στις αγροτικές εργασίες, γι΄αυτό  πολλές μέρες από το Μάιο και μετά απουσίαζα από το σχολείο. Η αγάπη των δασκάλων μου κι αυτή των γονιών μου, αλλά και η δική μου θέληση με βοήθησαν να συνεχίσω. Παρόλο που μετά το δημοτικό σχολείο δεν πήγα αμέσως στο Γυμνάσιο, ξεκίνησα να δουλεύω σ΄ένα μάστορα, μαθητευόμενος ξυλουργός! Δούλεψα μαζί του περισσότερο από ένα χρόνο και πήγα τελικά στο Γυμνάσιο στα τέλη του Οκτώβρη της επόμενης χρονιάς.

Τα γυμνασιακά χρόνια συνέπεσαν με τον αντιαποικιακό αγώνα στην Κύπρο, τη συμμετοχή σε διαδηλώσεις και άλλες δραστηριότητες, το κλείσιμο του σχολείου, τις κρεμάλες αγωνιστών από τους Εγγλέζους, ένα δεύτερο σχολείο.

Τα φοιτητικά χρόνια στην Αθήνα, οι αγώνες  για την παιδεία και τη δημοκρατία, ένα δεύτερο Πανεπιστήμιο.

Το πρόσωπο στην ζωή μου που με επηρέασε πιο πολύ από όλα…

Δύσκολο να ονοματίσω ένα πρόσωπο. Θα αδικούσα κάποιους άλλους!

Μου αρέσει να περνώ ώρες …

Να διαβάζω, να γράφω και να ονειρεύομαι. Και βέβαια να ταξιδεύω.

Τα πρώτα μου αναγνώσματα…

Τρία βιβλία, τα μοναδικά της Βιβλιοθήκης του Δημοτικού Σχολείου Πενταλιάς:

Ελληνική Μυθολογία, Οι Μεγάλοι Εφευρέτες, Ο  Όλιβερ Τουίστ.

Το πρώτο μιλούσε για θεούς και ήρωες, για τον Τρωϊκό Πόλεμο, την Ιφιγένεια, τον Αχιλλέα, τον Έκτορα, την Ανδρομάχη και προπάντων για τον Οδυσσέα, την Αργοναυτική Εκστρατεία, τον Προμηθέα που τον κάρφωσε ο Δίας στον Καύκασο γιατί έδωσε τη φωτιά στους ανθρώπους και πολλά άλλα.

Το δεύτερο, δεν θυμούμαι τον συγγραφέα του, μιλούσε για τους μεγάλους εφευρέτες που άλλαξαν τη ζωή των ανθρώπων. Θυμάμαι τον Τόμας Έντισον, και τον  Τζέιμς Γουάτ.

Το τρίτο είναι το γνωστό βιβλίο του Καρόλου Ντίκενς

Αν δεν έγραφα θα είχα διαλέξει …

Δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου εκτός πεδίου γραφής! Παιδί βέβαια, στην Πενταλιά, ονειρευόμουν να γίνω ένας μεγάλος εφευρέτης ή ένας Μεγαλέξανδρος που θα οδηγούσε τις στρατιές των Ελλήνων στα Σούσα και τα Εκβάτανα! Αλλά αυτά ήταν παιδικά όνειρα… θερινής νυχτός!

Η  προσωπικότητα που θα  ήθελα να γνωρίσω …

Ο Ηράκλειτος. Με γοητεύει η διαλεκτική σκέψη του, αυτή που επηρέασε καθοριστικά τον Χέγκελ και μέσω του Χέγκελ τον Μαρξ. Ο Ηράκλειτος, ο σκοτεινός αλλά και τόσο φωτεινός φιλόσοφος της Εφέσου, γη της Ιωνίας. Κομμάτια πέτρες τα λόγια των Θεών, κομμάτια πέτρες τ΄ αποσπάσματα του Ηράκλειτου, τραγούδησε η γλυκύτατη Αγγελική Ιονάτου σε στίχους Οδυσσέα Ελύτη.

Η δυσκολότερη ερώτηση για εμένα ήταν …

Φοβάσαι το θάνατο; Λογικά όχι. Αλλά δύσκολα μπαίνει ο θάνατος σε λογικά πλαίσια. Έχασα μια αδελφή, φοιτήτρια ιατρικής, στα είκοσι της χρόνια.

Αν άλλαζα κάτι στην κόσμο θα ήταν …

Θα άλλαζα πολλά, αλλά αν ήταν να διαλέξω ένα, αυτό θα ήταν να μη υπάρχουν δυστυχισμένα παιδιά, παιδιά που ζούνε μέσα στη φτώχεια, την κακοποίηση και την εκμετάλλευση.

Αν ένας νέος  άνθρωπος με ρωτούσε πως  είναι η ζωή ενός συγγραφέα θα του έλεγα…

Δύσκολη αλλά ωραία! Παλεύει με τις λέξεις, παλεύει με τις ιδέες.

Μετανιώνω που …

Δεν μετανιώνω για τίποτε!

Το τελευταίο βιβλίο που διάβασα ήταν …

Ο Οδυσσέας του Τζόυς. Προσπαθώ να το ξαναδιαβάσω δηλαδή!

Οι δικοί μου λογοτεχνικοί ήρωες …

Οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, αυτοί που παλεύουν στη ζωή, οι εργάτες, οι ξωμάχοι. Αλλά και ο Οδυσσέας, ο Προμηθέας, ο Ονήσιλος, ο Ρήγας Φεραίος, ο Ηράκλειτος, η Υπατία, η Ρόζα Λούξεμπουργκ 

Ένας εκδότης οφείλει …

Να είναι απαιτητικός στο θέμα της ποιότητας και να συνεργάζεται στενά με τον συγγραφέα.

Οι κριτικοί λογοτεχνίας …

Υπάρχουν; Εντάξει, η κριτική είναι υποτονική, περάσαμε στην εποχή των δημοσίων σχέσεων και της επικοινωνίας.

Στην Ελλάδα του σήμερα η συγγραφή …

Μια δύσκολη υπόθεση! Αλλά αξίζει τον κόπο.

Με ενδιαφέρουν οι …

Οι άνθρωποι με κριτικό πνεύμα που αγωνίζονται για ένα καλύτερο  κόσμο.

Με την γραφή μου στοχεύω…

Την ομορφιά και ένα καλύτερο κόσμο.

Δεν θα έγραφα ποτέ για …

Δύσκολο να πει κανείς ποτέ για κάτι. Σκέφτομαι όμως πως δεν θα έγραφα κάτι, συνειδητά, για να πληγώσω κάποιον.

Ζήλεψα το βιβλίο του/ της…  είναι μοναδική

Τις Ακυβέρνητες Πολιτείες του Στρατή Τσίρκα στους νεότερους, την Οδύσσεια του Ομήρου στους κλασικούς και στους ξένους  το Αναζητώντας τον Χαμένο Χρόνο του Προυστ.

Η ζωή είναι όμορφη γιατί …

Γιατί είναι μοναδική! Παρά τις καραμπόλες της!

Η πιο σημαντική συμβουλή που άκουσα σε σχέση με την συγγραφή …

Να επιμένεις και να δουλεύεις σκληρά.

Θα τα παρατούσα όλα για…

Για να πάρω μέρος σε μια επανάσταση, αν πίστευα πως θα άλλαζε τον κόσμο. Με τα χρόνια η πίστη μου λιγοστεύει…

Η αγαπημένη μου λογοτεχνική φράση ανήκει στον / στην …

Ο στίχος του Καβάφη « κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις,/τούτο προσπάθησε τουλάχιστον/όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις/μες στην πολλή συνάφεια του κόσμου»

Αφορμή για το τελευταίο μου βιβλίο …

Το αίσθημα της ιστορικής αδικίας για ένα αγωνιστή του ΄21, τον Αντώνη Οικονόμου, που ανέδειξε και καθηγίασε δίπλα στον Ρήγα Φεραίο και τον Μπολιβάρ, ο ποιητής Νίκος Εγγονόπουλος. Αλλά και η συνειδητοποίηση από πολύ νωρίς  των παραλείψεων της συμβατικής ιστορίας και του  σχολικού ιστορικού αφηγήματος, αν όχι μιας μονόπλευρης και μονοδιάστατης αφήγησης.

Το επόμενο μου βιβλίο …

Κυοφορείται!

Διαβάστε το βιβλίο «Γράμμα στον Αντώνη Οικονόμου – στο υφαντό του ’21» του Στέφανου Κωνσταντινίδη από τις Εκδόσεις Βακχικόν 

Σε πρωτοσυνάντησα στα στενά δρομάκια της Πενταλιάς, Αντώνη Οικονόμου, εκεί που γυρόφερνες τα βράδια με τον Ονήσιλο, τον Μπολιβάρ, τον Σπάρτακο, τον Ρήγα Φεραίο, τη Μαντώ Μαυρογένους, την Υπατία, τον Τσε, την Μπουμπουλίνα, τον Ηράκλειτο, τον Ροβεσπιέρο, τη Ρόζα Λούξεμπουργκ, τον Αυξεντίου, τον ηγούμενο Γερμανό – τον παπα-Ανυπόμονο -, που γνώρισα κάποτε στον Αγάθωνα, το μοναστήρι του, τον Διονύσιο Σολωμό, τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, τον Βασίλη Μιχαηλίδη, τον Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι…

Η εξουσία των κοτζαμπάσηδων, σου έγραφε η Μαρία Κουντουριώτη, δολοφόνησε και τον Καποδίστρια! Δεν ήθελαν κράτος αυτοί. Τιμάρια ήθελαν, να συνεχίσουν να εισπράττουν οι ίδιοι τους φόρους όπως με τους Οθωμανούς. Όπως το είπε ο Σωτήρης Χαραλάμπης, ο πιο φωτισμένος κοτζαμπάσης, «καλά να φύγουν οι Τούρκοι, αλλά εμείς τι θα γίνουμε; Θα μας κυβερνούν αυτοί που δεν ξέρουν να κρατήσουν πιρούνι και τρώνε ακόμη με τα χέρια τους; Αυτοί, συνέχισε, που δεν έχουν ούτε ένα δένδρο να κρεμαστούνε;»

Το μυθιστόρημα Γράμμα στον Αντώνη Οικονόμου – στο υφαντό του ’21 είναι μια προσπάθεια να ιδωθεί η Ελληνική Επανάσταση από μια οπτική γωνία διαφορετική από αυτή που μας παρουσιάζει η συμβατική-παραδοσιακή ιστοριογραφία. Μέσα από τη ζωή του Αντώνη Οικονόμου, του ριζοσπάστη επαναστάτη που δολοφόνησαν οι κοτζαμπάσηδες, που παραγνώρισε η επίσημη ιστορία και καθαγίασε ο ποιητής Νίκος Εγγονόπουλος στην ποίηση και τους πίνακές του, το μυθιστόρημα διατρέχει τα γεγονότα του ’21 με μια νέα ματιά και ρίχνει φως σε όσα, το σχολικό ιστορικό αφήγημα αλλά και αυτό της συμβατικής ιστορίας, αποσιωπούν ή αφήνουν στο περιθώριο.

***Ο Στέφανος Κωνσταντινίδης γεννήθηκε στην Πενταλιά της Κύπρου. Πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στην Κοινωνιολογία και τις Πολιτικές Επιστήμες στη Σορβόννη, στο Παρίσι (Docteur d’État). Δίδαξε Πολιτικές Επιστήμες και Ιστορία στα Πανεπιστήμια του Laval, του Κεμπέκ και του Μόντρεαλ. Είναι διευθυντής του Κέντρου Ελληνικών Ερευνών Καναδά-ΚΕΕΚ. Έχει εκδώσει επτά βιβλία Πολιτικής Επιστήμης, Κοινωνιολογίας και Ιστορίας, ενώ δημοσίευσε δεκάδες επιστημονικά άρθρα στους ίδιους τομείς και είχε πολλαπλές συμμετοχές σε συλλογικούς τόμους. Έξι βιβλία δημοσιεύτηκαν, επίσης, κάτω από την εποπτεία και τη διεύθυνσή του. Έχει εκδώσει έξι ποιητικές συλλογές, δύο συλλογές διηγημάτων και τρία μυθιστορήματα. Συνεργάστηκε με πολλά περιοδικά και εφημερίδες της Ελλάδας, της Κύπρου και της Διασποράς. Δημοσίευσε χρονογραφήματα, κριτική και δοκίμια. Ασχολήθηκε, επίσης, με τη δημοσιογραφία και είναι αρθρογράφος στον κυριακάτικο Φιλελεύθερο της Κύπρου.

Από το 1983 είναι εκδότης και διευθυντής του επιστημονικού περιοδικού Études helléniques / Hellenic Studies. Πολυσέλιδες εκδόσεις του περιοδικού αφιερώθηκαν στη λογοτεχνία της Διασποράς, την κυπριακή λογοτεχνία, την ελληνική εκπαίδευση και σε θέματα διεθνών σχέσεων. Από το 1997 είναι επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Κρήτης στο πρόγραμμα «Παιδεία Ομογενών» για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στη διασπορά (έρευνα, επιμόρφωση εκπαιδευτικών και παραγωγή διδακτικού υλικού). Από τις εκδόσεις Βακχικόν κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά του Νομάδας Α’ Η Έξοδος, Νομάδας Β’ Εκβάτανα, Νομάδας Γ’ Μετά τα Εκβάτανα και η ποιητική συλλογή Λεξήματα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button