Greek Reports (Ελληνικά)

Επίσκεψη Τσαβούσογλου: Την τιμή μας έσωσαν οι Έλληνες Πομάκοι

«Πηγαίνω στην Ελλάδα με θετική ατζέντα», διαβεβαίωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ μιλώντας στους δημοσιογράφους λίγο προτού αναχωρήσει από την Τουρκία.

Το πόσο θετική ήταν η ατζέντα του το διαπιστώσαμε μόλις πάτησε το πόδι του επί ελληνικού εδάφους (στην Αλεξανδρούπολη και όχι στην Αθήνα, όπως θα έκανε κάθε ξένος υπουργός που επισκέπτεται επίσημα την χώρα μας) όπου επανέλαβε το ίδιο γνωστό τουρκικό τροπάριο.

Έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter: «Στην Ελλάδα για να συναντήσω μέλη της “Τουρκικής μειονότητας” στην Δυτική Θράκη και να συζητήσουμε τις διμερείς μας σχέσεις».

Αλυτρωτικές διεκδικήσεις και μάλιστα επί ελληνικού εδάφους από την Τουρκία που διαχρονικά επιχειρεί να εντάξει την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης κάτω από τη δική της διοίκηση!

Είχε προηγηθεί συνέντευξη του που δημοσιεύτηκε την ημέρα της άφιξης του στην Ελλάδα στην εφημερίδα «Βήμα», στην οποία έθεσε όλο το πλαίσιο των ελληνοτουρκικών, κατηγορώντας την Αθήνα ότι αγνόησε τις προσπάθειες της χώρας του για διάλογο, την περίοδο της κρίσης του Ορούτς Ρέις. Πάει στη Χάγη δήλωσε ο κ. Τσαβούσογλου, με την απαραίτητη προϋπόθεση να προηγηθούν συνομιλίες (συνομιλίες στις οποίες η τουρκική πλευρά θεωρεί δεδομένο ότι θα της δοθεί το 25% του Αιγαίου, έτσι ονειρεύονται την Χάγη οι Τούρκοι!), ενώ χαρακτηρίζει «παράλογη» την ελληνική θέση για την ΑΟΖ του Καστελόριζου.

Όσον αφορά το Κυπριακό, επανέλαβε τις τελευταίες απαράδεκτες θέσεις που κατέθεσε στην πενταμερή ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ (μίσθαρνο όργανο της Άγκυρας) για λύση δύο κρατών. Τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι ξεπερασμένα και μας οδηγούν μόνο σε φαύλο κύκλο, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ. Απύθμενο δίχως άλλο το θράσος του!

Αναφέρθηκε και σε δήθεν καταπίεση των μουσουλμάνων της Θράκης  ο κ. Τσαβούσογλου! «Η Ελλάδα θα επιθυμούσε την βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου. Οι συνεχείς προσπάθειες διαστρέβλωσης της πραγματικότητας αυτής από την Τουρκία, καθώς και οι αιτιάσεις περί δήθεν μη προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών αυτών, ή περί δήθεν διακριτικής μεταχείρισης είναι αβάσιμες και απορρίπτονται στο σύνολό τους. Στο πλαίσιο αυτό, «καλούμε την Τουρκία να σεβαστεί τους θεμελιώδεις κανόνες αυτούς, συμπεριλαμβανομένης της συνθήκης της Λωζάννης την οποία επίσης υπέγραψε και έχει την υποχρέωση να εφαρμόζει», απαντά η Αθήνα.

Στην ελληνική πρωτεύουσα Δένδιας και Τσαβούσογλου στο μόνο που συμφώνησαν είναι η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ.  Αυτός άλλωστε φαίνεται πως  ήταν και ο μοναδικός λόγος της επίσκεψης του Τούρκου ΥΠΕΞ στην Αθήνα! Απευθείας διάλογος πάντως δεν έγινε! Και σε τίποτε το ουσιαστικό δε συμφώνησαν. Έφαγαν και ήπιαν με φόντο την Ακρόπολη και αρκέστηκαν μόνο σε φιλοφρονήσεις και χαμόγελα! Διάλογος έγινε μόνο μέσω των εφημερίδων και των άλλων ΜΜΕ!

Υστερόγραφο 1: Ποιος καταπιέζει ποιόν αλήθεια κ. Τσαβούσογλου; 200.000 χιλιάδες ‘Έλληνες μετά την Λωζάνη στην Τουρκία, 2.500 χιλιάδες σήμερα! Είχαν προηγηθεί οι γνωστές γενοκτονίες στην Τουρκία όλων των Χριστιανικών πληθυσμών. Όσοι δε γλύτωσαν από την τούρκικη χατζάρα υπέστησαν τα πάνδεινα προκειμένου να εξαναγκασθούν να εγκαταλείψουν το τουρκικό έδαφος. Αντιθέτως οι Έλληνες μουσουλμάνοι στην Θράκη, από 60.000 τότε, σήμερα αριθμούν 150.000!

Υστερόγραφο 2: Άκουσα τον Πρόεδρο των Πομάκων της Θράκης κ. Ιμάμ Αχμέτ  να δηλώνει ότι για τους Πομάκους ο Τσαβούσογλου είναι ανεπιθύμητος. Οι Πομάκοι είναι Έλληνες μουσουλμάνοι δήλωσε. Και η Αϊσέ Ιμάμ έγραψε στην προσωπική της σελίδα στο διαδίκτυο: Είμαστε Έλληνες Πομάκοι όχι Τούρκοι… κάθε φορά που μιλάτε για την Ελλάδα μάς θα σάς παρακαλούσα να μην σηκώνετε το δάχτυλο σας, ξέρετε τη λέω κύριε Τσαβούσογλου… Με λένε Αϊσέ Ιμάμ από τα ελληνικά πομακοχώρια της Θράκης και όχι τουρκικά…  είστε ανεπιθύμητος εδώ στη Θράκη μας, είμαστε ελληνικά πομακοχώρια και όχι τουρκοχώρια, εδώ είναι Ελλάς και έτσι θα παραμείνει. Θράκη ελληνική γη και όχι τουρκική καλημέρα και πάλι αγαπημένη μου μάνα πατρίδα ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ!!!

  • Αναπλ. Καθηγητής Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Από το Μονάγρι Λεμεσού – a.avgoustis@hotmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button