Greek Reports (Ελληνικά)

Μαύρο στη διαφθορά και στην ένοχη σιωπή

Η εκκωφαντική σιωπή των Δημήτρη Συλλούρη και Χριστάκη Τζιοβάννη ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για τις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις, δεν ήταν ασέβεια προς το Προεδρείο, προσπάθεια υπεράσπισης κάποιας «αθωότητας» ή στάση αρχών από τους δύο έκπτωτους πρώην πολιτικούς.

Ήταν πράξη υποτίμησης του κυπριακού λαού, που παρακολουθεί ήδη με ντροπή όλα όσα εξελίσσονται στο μέτωπο της διαφθοράς και της διαπλοκής.

Ήταν πράξη ασέβειας προς τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη, την έρευνα και τη διαφάνεια που τόσο ανάγκη έχει ο λαός μας και ο τόπος μας.

Όλα όσα προηγήθηκαν δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία για όσους καταλαβαίνουν πως το κατεστημένο στο οποίο επιβιώνουμε είναι σάπιο από την κορφή ώς τα νύχια, μια για τους τύπους δημοκρατία που βοηθά τα κονκλάβια και τα τζάκια και όχι τους πολίτες, τους εργάτες, τους αγρότες, τις γυναίκες, τα παιδιά. Ήταν η έκρηξη μιας σκουριασμένης χειροβομβίδας, την οποία χάιδευαν κάμποσες εξουσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας, πρόεδροι, βουλευτές, δικηγόροι, ντιβέλοπερς, επιχειρηματίες, σαν ερωτιάρα γάτα στις πλούσιες πολυθρόνες των «φτωχικών» τους.

Εις βάρος, λοιπόν, των ανθρώπων του τόπου, που παλεύουν για να είναι τούτος ο τόπος καλύτερος, μερικοί «περισπούδαστοι» γέμιζαν τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους. Έβαζαν από την πίσω πόρτα, με τη σύμφωνο γνώμη του Υπουργικού Συμβουλίου, αμφιβόλου ποιότητας επενδυτές, ασχήμαιναν τη Λεμεσό, βασάνιζαν το περιβάλλον, ασελγούσαν επί των νομοθεσιών κι όλα αυτά με το δήθεν άλλοθι της αναγκαίας οικονομικής ανάπτυξης. Δυστυχώς, η εμπλοκή των αρχόντων του τόπου με παράνομες κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις, όπως δείχνουν ειδικές εκθέσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, δεν βοηθούν στην προσπάθεια όλων να απαλλάξουν την Κυπριακή Δημοκρατία από το προσωνύμιο «μπανανία» και αυτό είναι αβάστακτο.

Η Κύπρος δεν χρειάζεται απλώς τερματισμό του Επενδυτικού Προγράμματος, προκειμένου να καθαρίσει από τη διαφθορά και τη διαπλοκή. Κι αν όσοι επένδυσαν στη διακυβέρνηση Χριστόφια-Αναστασιάδη για να λύσουν το Κυπριακό, ανακάλυψαν τη διαφθορά το 2017, τους γελάσανε. Η διαφθορά είναι θεμελιώδες στοιχείο της Κυπριακής Δημοκρατίας κι η «κάθαρση» χρειάζεται πολλή δουλειά για να επέλθει. Η διαφθορά και η διαπλοκή, οι πελατειακές σχέσεις, τα αλισβερίσια πολιτικών-επιχειρηματιών, η αλληλεξάρτηση νομοθετών-επιχειρηματιών, είναι τα θεμέλια αυτού που αποκαλούμε «κατεστημένο» και αυτό πρέπει να τελειώσει.

  • Η Κύπρος χρειάζεται μια άλλη οικονομία, άλλους ανθρώπους να δημιουργήσουν ένα εναλλακτικό παραγωγικό μοντέλο, ώστε να μην εξαρτάται το τραπεζικό σύστημα από τους κροίσους της Δύσης και της Ανατολής και τις πολιτογραφήσεις τους.
  • Η Κύπρος χρειάζεται ένα νέο μοντέλο παραγωγικής ανασυγκρότησης, ώστε να μην έχει ανάγκη πύργους στη Λεμεσό για να μην καταρρεύσει η οικονομία της, παράνομες οκέλλες στην Πέγεια, ογκώδη ξενοδοχεία στην ελεύθερη Αμμόχωστο και ούτω καθεξής. Χρειάζεται να δούμε με ποιους τρόπους μπορούμε να αξιοποιήσουμε την υψηλή τεχνολογία που χρησιμοποιούν άλλες χώρες, να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας για τους ανέργους μας κτλ.
  • Η Κύπρος χρειάζεται ανθρώπους που θα βάλουν τα κεφάλια κάτω και θα δημιουργήσουν μια πεντακάθαρη πολιτεία, έγνοια της οποίας δεν θα είναι η ανεξέλεγκτη οικονομική ανάπτυξη, μα η προφύλαξη του τόπου, του περιβάλλοντος, των ανθρώπων κι ύστερα ή, μάλλον, ποτέ τα… τραπεζώματα διαμεσολαβητών για τα όποια διαβατήρια.

Ή τώρα ή ποτέ.

Είναι και ευθύνη των πολιτών να το απαιτήσουν. Να δείξουν πως δεν θα δεχτούν να συνεχιστεί αυτό το βρώμικο παιχνίδι στο όνομά τους και να μην εμπλέκονται σε συζητήσεις για το αν χρειαζόμαστε ή όχι τους Σιγκαπουριανούς, τους Σαουδάραβες, τους όποιους ζάμπλουτους απατεώνες για να λύσουμε το οικονομικό μας πρόβλημα. Και πρέπει να το δείξουν στην κάλπη της 30ής Μαΐου.

Προκειμένου να πάρουν το μήνυμα πρώτα τα δύο μεγάλα κόμματα κι ύστερα όλοι εμείς, για να τελειώσει το διάλειμμα των μονολόγων και να δουλέψουμε για μια άλλη, καθαρή, ανθρώπινη και παραγωγική Κύπρο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button