Greek Reports (Ελληνικά)

Η Γερμανία θα αποζημιώσει για την γενοκτονία στη Ναμίμπια

Καθώς ο Ελληνισμός θυμάται και τιμά την Μνήμη των 353,000 Ελλήνων Ποντίων της οθωμανικής/τουρκικής Γενοκτονίας και οι Αρμένιοι την γενοκτονία των δικών τους (ενάμιση εκατομμυρίων ψυχών) από τους ίδιους γενοκτόνους, η ιστορία δεν ξεχνά και άλλους λαούς που υπέφεραν από γενοκτονίες.

Οι Τάιμς του Λονδίνου στις 19.5.2021 έγραψαν για ακόμα μια γενοκτονία που διεπράχθη στην Αφρική παράλληλα με την Αρμενική στη Μικρά Ασία.

Την οποία όμως (Αρμενική Γενοκτονία)  η εφημερίδα αγνόησε να αναφέρει.

Οι Αρμένιοι  σφαγιάζονταν και κομματιάζονταν ταυτόχρονα τα χρόνια εκείνα  και γέμιζαν ποταμούς αιμάτων στην Μικρά Ασία, από τους γενοκτόνους Τούρκους.

Η Γερμανία ετοιμάζεται να πληρώσει την Ναμίμπια αποζημιώσεις για την γενοκτονία που διέπραξε κατά την διάρκεια της αποικιοκρατίας της στη χώρα όπου σκότωσε περίπου 75,000 ανθρώπους.

Αμφότερες οι πλευρές συμφώνησαν, έγραψαν οι Τάιμς όπως ο Πρόεδρος Steinmeier προβεί σε επίσημη απολογία στη Βουλή της Ναμίμπιας.

Η Γερμανία αναμένεται να πληρώσει τις αποζημιώσεις υπό μορφή χορήγησης για κοινωφελή προγράμματα από τα οποία θα ωφεληθούν οι απόγονοι των επιζώντων, όπως ανακοινώθηκε.

Το 1904 αυτοκρατορικές δυνάμεις της Γερμανίας καταπίεσαν εξέγερση ιθαγενών Herero και οδήγησαν όσους επέζησαν σε μια έρημο όπου χιλιάδες πέθαναν από πείνα και αφυδάτωση.

Τα επόμενα τέσσερα δε χρόνια οι εθνικές ομάδες των Herero και Namaqua στριμώχθηκαν σε στρατόπεδα συγκεντρώσεως όπου τουλάχιστον οι μισοί από αυτούς πέθαναν από πείνα, ασθένειες, υπερκόπωση, ξυλοδαρμούς και εκτελέσεις.

Σύμφωνα με τους Τάιμς του Λονδίνου, κάποιοι ιστορικοί χαρακτήρισαν τις δολοφονίες ως την πρώτη γενοκτονία που προηγήθηκε του Ολοκαυτώματος.

Πίνακας του Ρίτσαρντ Κνότελ που απεικονίζει σκηνή μάχης μεταξύ Γερμανών και γηγενών

Ένας Γερμανός υπουργός απολογήθηκε το 2004 έγραψε η εφημερίδα. Η συμφωνία ακόμα να επιβεβαιωθεί από την γερμανική κυβέρνηση παρόλο που το Βερολίνο διαπραγματεύεται για χρόνια το θέμα αυτό των αποζημιώσεων.

Το δημοσίευμα αναφέρεται στα γεγονότα και  γράφει ότι το 1880 Γερμανοί έμποροι άρχισαν να εποικίζουν την περιοχή την οποία ονόμασαν ‘Γερμανική Νοτιο-δυτική Αφρική’.

Το 1885 ο Γερμανός αποικιακός κυβερνήτης Heinrich Ernst Goering, πατέρας του Ναζί Luftwaffe διοικητή Hermann Goering, υπέγραψε μια συνθήκη για την προστασία των Herero. Όμως οι έποικοι επανειλημμένα παραβίαζαν τους όρους της συμφωνίας με αποτέλεσμα οι ιθαγενείς κάποια ώρα να επαναστατήσουν με απάνθρωπα αποτελέσματα,  από τις ενέργειες του Γερμανού  Στρατηγού  Lothar von Trotha, ο οποίος «ορκίστηκε να καταστρέψει τις αφρικανικές φυλές με ποταμούς αιμάτων».

Μέχρι το τέλος της γενοκτονίας οι Herero από 80,000 έμειναν περίπου 15,000 και μισοί από τις 20,000 των Namaqua επέζησαν.

Πολλές νεκροκεφαλές και ακρωτηριασμένα ανθρώπινα μέρη μεταφέρθηκαν στην Γερμανία, έγραψαν οι Τάιμς, «και τοποθετήθηκαν σε μουσεία ως μαρτυρία της υποτιθέμενες φυλετικής ανωτερότητας των Ευρωπαίων. Τα τελευταία από αυτά επιστράφηκαν στην Ναμίμπια το 2018».

Η Ναμίμπια είναι ένα έθνος στην δυτικο-δυτική Αφρική στην ακτογραμμή του Ατλαντικού Ωκεανού. Συνορεύει με την Μποτσουάνα, Ζάμπια και Ζιμπάμπουε. Κέρδισε την ανεξαρτησία της από την Νότιο Αφρική στις 21 Μαρτίου 1990.

Πήρε τ΄όνομά της από την έρημο Namib.

  • Ερευνήτρια/δημοσιογράφος, Λονδίνο
  • 20.5.2021

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button