Greek Reports (Ελληνικά)

Διαμαρτυρία – Καταγγελία Δήμου Κερύνειας – The Noble Peasant (O Ευγενής Αγρότης)

Σύμφωνα με πληροφορίες που κυκλοφόρησαν στον κυπριακό Τύπο και παραπέμπουν στην ιστοσελίδα του προγράμματος The Noble Peasant (O Ευγενής Αγρότης), σχεδιάζεται η κατασκευή ενός τεράστιου αγάλματος ενός αγρότη με μουστάκι, το οποίο θα είναι στραμμένο προς το λιμάνι της κατεχόμενης Κερύνειας.

Ο ιδρυτής του Arucad University of Creative Arts and Design και εμπνευστής του έργου Erbil Arkin ισχυρίζεται ότι το εν λόγω άγαλμα θα είναι ψηλότερο από το άγαλμα του Χριστού στο Ρίο ντε Τζανέιρο και από το Άγαλμα της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη, θα φτάνει δηλαδή τα 40 μέτρα.

Στη σελίδα του προγράμματος μάλιστα, υπάρχουν τα σχέδια κατασκευής με εκτενές φωτογραφικό υλικό και εικονικά βίντεο. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το άγαλμα θα φωτίζεται τη νύχτα και το όλο έργο υποστηρίζεται θερμά από το τουρκικό κατοχικό καθεστώς.

Η ενέργεια αυτή αποτελεί μια ακόμη παραβίαση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στα κατεχόμενα από την Τουρκία αλλά και ωμή παρέμβαση στη γεωμορφολογία του εδάφους και του αγροτικού τοπίου. Η ανέγερση οποιονδήποτε μνημείων θα πρέπει να λαμβάνει την έγκριση της νόμιμης κυβέρνησης της Κύπρου και να σέβεται τον περιβαλλοντικό χαρακτήρα του νησιού. Επιπρόσθετα, αποτελεί σημειολογικά μια ακόμη διχοτομική ενέργεια καθώς το άγαλμα το οποίο θα φωτίζεται – θυμίζοντάς μας την σημαία της ντροπής στον Πενταδάκτυλο – θα βλέπει προς το λιμάνι της Κερύνειας, εκεί όπου ξεκίνησε η τουρκική εισβολή το 1974. Αυτό και μόνο προκαλεί το θυμικό όλων των Ελλήνων της Κύπρου και ιδιαίτερα των προσφύγων.

Ως Δήμος Κερύνειας, καλούμε την κυπριακή κυβέρνηση να προχωρήσει στα δέοντα μέτρα για την αποφυγή αυτής της ενέργειας χρησιμοποιώντας όλα τα δυνατά διπλωματικά και άλλα μέσα. Ταυτόχρονα θα πρέπει να γίνει αντιληπτό από την πολιτική ηγεσία του τόπου ότι η νέο-οθωμανική Τουρκία εμπεδώνει μέρα με τη μέρα τα κατοχικά δεδομένα με σκοπό την τουρκοποίηση της Κύπρου.

Συνεπώς οφείλεται επαναπροσδιορισμός της μέχρι σήμερα στρατηγικής μας με σκοπό την αντιμετώπιση της τουρκικής επεκτατικότητας.

  • 13.05.2021

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button