Greek Reports (Ελληνικά)

Μαθήματα Ελληνικής Γλώσσα και Πολιτισμού από την Πολιτιστική Οργάνωση «Νόστος» στην Αργεντινή

Μπουένος Άιρες, 13 Μαΐου 2021

Με τους καλύτερους οιωνούς ξεκίνησαν και φέτος τα διαδικτυακά μαθήματα του εργαστηρίου  «Μιλάμε Ελληνικά», που διοργανώνει η Πολιτιστική Οργάνωση «Νόστος», με έδρα το Μπουένος Άιρες της Αργεντινής.

Την πρωτοβουλία αυτή, όπως και όλες τις αντίστοιχες πρωτοβουλίες, στηρίζει ο Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, κ. Γιάννης Χρυσουλάκης.

Ήδη 229 ισπανόφωνοι, ηλικίας από 15 ως 85 ετών, από διάφορες χώρες (Αργεντινή, Ουρουγουάη, Χιλή, Περού, Παναμά, Ισπανία, Κύπρο, Ισραήλ, Ιταλία και Ελλάδα), παρακολουθούν καθημερινά και σε δύο επίπεδα τα δωρεάν μαθήματα που ξεκίνησαν στις 5 Μαΐου 2021, μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας ΖΟΟΜ.

Χαιρετίζοντας για άλλη μια χρονιά την έναρξη των μαθημάτων, σε απευθείας σύνδεση, ο κ. Χρυσουλάκης εξήρε το έργο της Πολιτιστικής Οργάνωσης «Νόστος» και προσωπικά της Προέδρου κας Τσαρδίκου όσον αφορά τη διάδοση και διατήρηση του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής παιδείας. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στη λειτουργία της ψηφιακής πλατφόρμας εκμάθησης ελληνικών «StaEllinika» και στην επέκτασή της σε χρήστες που ομιλούν την ισπανική και πορτογαλική γλώσσα. Τόνισε, τέλος, ότι η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας θα είναι πάντα αρωγός σε πρωτοβουλίες που προβάλλουν την Ελλάδα.

«Το μήνυμα στήριξης του κυρίου Χρυσουλάκη, των δράσεών μας είναι για εμάς σαν το χάδι της μητέρας πατρίδας. Η ζωντανή επικοινωνία εκτιμήθηκε ιδιαίτερα κι από τους φιλέλληνες μαθητές μας, που παρακολουθούν με αγάπη και πολύ ζήλο τα μαθήματα, που προσφέρονται δωρεάν, σε ελληνικής και μη καταγωγής ισπανόφωνους πολίτες του κόσμου. Αυτή είναι ίσως η πιο σημαντική από όλες τις δραστηριότητες του «Νόστου», επισήμανε από την πλευρά της η πρόεδρος του «Νόστου», Δρ. Χριστίνα Τσαρδίκου. Και συνεχίζει: «Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλουμε να απευθύνουμε και στην κα Φωτεινή Κατσίβα για την σπουδαία εθελοντική  προσφορά της στον «Νόστο», καθώς για δεύτερη συνεχή χρονιά έχουμε την χαρά να την έχουμε μαζί μας. Η κα Κατσίβα είναι φιλόλογος, πτυχιούχος του τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), με ειδίκευση στη Φιλοσοφία».

«Το ενδιαφέρον του κόσμου για τα μαθήματα ελληνικών με εξέπληξε από την πρώτη στιγμή», τονίζει η κα Κατσίβα. «Είναι εντυπωσιακό πόσοι άνθρωποι-από κάθε γωνιά της γης- ενδιαφέρονται να μάθουν τη γλώσσα μας, τη στιγμή που σε όλο τον κόσμο η lingua franca είναι τα αγγλικά. Είναι ιδιαίτερη τιμή για μένα να συμβάλλω στην υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας, ειδικά από τη στιγμή που θα συνεργάζομαι με την Δρα Χριστίνα Τσαρδίκου, που έχει διδάξει ως τώρα ελληνική γλώσσα και πολιτισμό για πάνω από 20 χρόνια».

Σημειώνεται, ότι η εκπαιδευτική δράση του «Νόστου» ξεκίνησε με την ίδρυση της οργάνωσης, το 2006, και έκτοτε συνεχίζεται  ανελλιπώς.

Από το 2016 τα μαθήματα παραδίδονται στην Σχολή Οικονομικών Σπουδών του Πανεπιστήμιου του Μπουένος Άιρες, όπου λειτουργεί και η έδρα του «Νόστου», χάρη στο Ακαδημαϊκό Πρωτόκολλο Συνεργασίας, που συνήφθη την χρονιά εκείνη. Μια μεγάλη τιμή όχι μόνο για τον «Νόστο», αλλά και για τον Ελληνισμό της Αργεντινής, μια χώρα που διαπνέεται από έντονο φιλελληνικό πνεύμα, όπως τόνισε η κα Τσαρδίκου.

Τα τελευταία δέκα χρόνια, με στόχο να φτάσουν τα μαθήματα  στα πιο απομακρυσμένα σημεία της Αργεντινής και άλλων χωρών της Λατινικής Αμερικής, ο «Νόστος» ξεκίνησε τα διαδικτυακά μαθήματα για  ισπανοφώνους από όλο τον κόσμο, ενώ στο κανάλι του στο ΥουTube έχει αναρτήσει μαθήματα για ενηλίκους και για μικρά παιδιά, ηλικίας 3-11 ετών.

Μέχρι σήμερα τα μαθήματα έχουν παρακολουθήσει μερικές χιλιάδες άτομα, εκ των οποίων περίπου το 40% έχουν ελληνική καταγωγή, ενώ οι υπόλοιποι είναι φιλέλληνες.

«Όλα αυτά τα χρόνια, έχουν περάσει από το «Νόστο» πολλοί απόγονοι Ελλήνων μεταναστών, 3ης και 4ης γενιάς, τους οποίους  βοηθήσαμε να βρουν πάλι τις ρίζες τους και να πραγματοποιήσουν την δική τους επιστροφή στην πατρίδα, να δυναμώσουν τους  δεσμούς με τον τόπο  καταγωγής τους, με την ιστορία τους, με το DNA τους, να ζήσουν τον πραγματικό τους νόστο», σημείωσε η κα Τσαρδίκου. «Μαζί με αυτούς γνωρίσαμε και άλλα υπέροχα άτομα που δεν έχουν καμία σχέση με την Ελλάδα. Είναι οι φιλέλληνες, αυτοί οι ακούραστοι θαυμαστές της γλώσσας και του πολιτισμού μας, άνθρωποι των Τεχνών, των Επιστήμων και των Γραμμάτων, οι οποίοι μας τιμούν με την παρουσία τους.

Με ιδιαίτερη συγκίνηση και με αφορμή τον 4ο Διεθνή Λογοτεχνικό Διαγωνισμό με θέμα «200 χρόνια Λευτεριάς και Ελληνισμού», μάθαμε με πολύ χαρά ότι η Πρέσβης της Αργεντινής στην Ελλάδα, κ. María Lucía Dougherty de Sánchez, έχει παρακολουθήσει στο παρελθόν και αυτή τα μαθήματά μας».

Η διδασκαλία των μαθημάτων με διαδικτυακές πλατφόρμες επιβλήθηκε από το 2020 λόγω της κατάστασης που δημιούργησε η πανδημία.

«Είναι ιδιαίτερη τιμή για όλους μας να προσφέρουμε με αυτό τον τρόπο στην προώθηση της Γλώσσας μας και του Πολιτισμού μας», τόνισε η κα Τσαρδίκου, προσθέτοντας ότι: «Είναι πολύ συγκινητική η αγάπη  και το πάθος των μαθητών μας. Στις δύσκολες εποχές που διανύουμε μας εκπλήσσει η μεγάλη συμμετοχή στα μαθήματά μας, όπως και η επιμονή και η θέληση των μαθητών μας, μικρών και μεγάλων. Μας συγκινεί που δεν παραλείπουν, με κάθε τρόπο, να μας εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους για την δυνατότητα που τους προσφέρουμε για να μάθουν την γλώσσα μας.

Αυτή είναι η καλύτερη ανταμοιβή μας».

  • Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού του κ. Χρυσουλάκη

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ «ΜΙΛΑΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ» – ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ

Τετάρτη 12 Μαΐου 2021

Αγαπητή Πρόεδρε,

Αγαπητοί συμπατριώτες και Φιλέλληνες,

Με μεγάλη χαρά και επιθυμία να επικοινωνήσω μαζί σας, βρίσκομαι για ακόμη μια φορά ανάμεσά σας. Σας μεταφέρω θερμούς χαιρετισμούς από την Αθήνα και τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, εκεί, στο μακρινό Μπουένος Άιρες, όπου χτυπάει μια ζωντανή και μεγάλη ελληνική καρδιά.

Εκεί όπου από το 2006, η Πρόεδρος κυρία Τσαρδίκου με την Ελληνική Πολιτιστική Οργάνωση «Νόστος» συνεχίζει να προσφέρει μεγάλο έργο για τη διάδοση και διατήρηση του ελληνικού πολιτισμού και της Ελληνικής Παιδείας: Διεθνή συνέδρια για τον ελληνικό πολιτισμό σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Μπουένος Άιρες, εκδηλώσεις στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Αργεντινής, καθώς και σε άλλα πανεπιστήμια, σχολές, στη Βουλή της χώρας και αλλού. Και πάνω από όλα, το εργαστήριο «Μιλάμε Ελληνικά» με τα μαθήματα ελληνικής γλώσσας που διοργανώνει η Πολιτιστική Οργάνωση «Νόστος».

Μια πρωτοβουλία που συνεχίζει και φέτος διαδικτυακά και χαίρομαι να βρίσκομαι μαζί σας για ακόμη μια χρονιά, με όλους εσάς τους ισπανόφωνους μαθητές που έχετε ζήλο να ανακαλύψετε και να κάνετε κτήμα σας την όμορφη ελληνική γλώσσα.

Θερμά συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία και την έναρξη των μαθημάτων!

Μια πρωτοβουλία που φέρνει στο νου και τη δική μας μέριμνα να διαδώσουμε την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό στα παιδιά της Ομογένειας ανά τον κόσμο, όπως και σε όλους εκείνους που αγαπούν την Ελλάδα χωρίς να είναι Έλληνες.

Πρόκειται για την ψηφιακή πλατφόρμα «StaEllinika», η οποία -όπως γνωρίζετε- δημιουργήθηκε μέσα από τη συνεργασία μας με το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο Πανεπιστήμιο Simon Fraser του Βανκούβερ στον Καναδά. Μια πρωτοποριακή πλατφόρμα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας που ξεκινώντας με 13.000 στην πιλοτική της φάση, αυτή τη στιγμή μετρά πάνω από 30.000 εγγεγραμμένους μαθητές και προσφερόμενα μαθήματα για 4 ηλικιακές ομάδες.

Και, μάλιστα, η πλατφόρμα αυτή που είχε αρχικά προσεγγίσει αγγλόφωνους μαθητές, πλέον επεκτείνεται, ώστε τα εργαλεία του «StaEllinika» να διατίθενται, κατάλληλα προσαρμοσμένα, και σε χρήστες που ομιλούν την ισπανική και την πορτογαλική.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικό εργαλείο μάθησης, το οποίο, μέσα από την ψυχαγωγία, διδάσκει όχι μόνο την ελληνική γλώσσα, αλλά και τη μυθολογία μας και τον ελληνικό πολιτισμό. Και πιστεύουμε ότι θα βρει απήχηση και στη Νότια Αμερική για τους ισπανόφωνους και πορτογαλόφωνους μαθητές.

Στη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας είμαστε πάντα αρωγοί σε πρωτοβουλίες που προβάλλουν την Ελλάδα. Αρωγοί σε προσπάθειες που αναδεικνύουν το ρόλο και δράσεις της πολύτιμης ελληνικής Ομογένειας και Διασποράς. Η Πρόεδρος του «Νόστου», κυρία Χριστίνα Τσαρδίκου, ομογενής 2ης γενιάς η ίδια, είναι ένα φωτεινό παράδειγμα που με την άοκνη προσφορά και τον πνευματικό πλούτο της τροφοδοτεί και τη δική σας αγάπη για την Ελλάδα, τη μητέρα του Δυτικού Πολιτισμού.

Εύχομαι πολύ σύντομα, η αντιμετώπιση της πανδημίας να καταστήσει δυνατή την υλοποίηση μίας σειράς προγραμμάτων που σχεδιάζουμε ως Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας. Τα προγράμματα φιλοξενίας, ώστε -όταν με το καλό επιτραπεί- να δείτε και να γνωρίσετε από κοντά την Ελλάδα ανακαλύπτοντας τις διαχρονικές και σύγχρονες όψεις της.

Προς το παρόν, χάρη στα διαδικτυακά σας μαθήματα, έχετε την ευκαιρία να ανακαλύψετε την Ελλάδα μέσα από τις έννοιες, τους ήχους και τα νοήματα της ελληνικής γλώσσας. Αυτής της υπέροχης γλώσσας που αν και μακριά, σας κάνει και μάς κάνει να αισθανόμαστε ένα: ένα με την ίδια την Ελλάδα, την φιλοσοφία, την Ιστορία και τον πολιτισμό της.

Με αυτή τη σκέψη θα ήθελα να κλείσω και να ευχηθώ καλή επιτυχία στο εργαστήριο «Μιλάμε Ελληνικά» και καλή πρόοδο σε όλες και όλους!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button