Greek Reports (Ελληνικά)

Άχ φίλτατε Παράσχο! ή Πώς μπλέκονται τα σύκα με τα μήλα;

Για να καταλάβετε τί γράφω πιο κάτω, διαβάστε το άρθρο του Αντρέα Παράσχου εδώ

Ενδιαφέροντα αυτά που έγραψες φίλτατε Αντρέα Παράσχο αλλά θα ήταν πολύ πιο προσοδοφόρο να μας ξακαθάριζες κάποια πράματα.

“…Δηλαδή ο Γκουτέρες έδειξε ότι έχει πολύ καλά αντιληφθεί ότι οι άνθρωποι που έχει ενώπιον του και γύρω από το τραπέζι προς λύση του Κυπριακού δεν αγωνίζονται για την ασφάλεια και την πρόοδο των Κυπρίων οι οποίοι και δικαιούνται να ζήσουν μαζί σε συνθήκες ειρήνης και ευημερίας αλλά προφανέστατα έχουν τις δικές τους ατζέντες κι εκείνες υπηρετούν. …” έγραψες.

Και διερωτούμαι εγώ ο αδαής: αφού έτσι τους εσύγκοψεν ο αξιότιμος κ. Γκουτέρεζ, γιατί τους ξανακαλέι σε δυο-τρεις μήνες; Η αδαημοσύνη μου υποψιάζεται ότι σε εκείνη ή κάποιαν επόμενη συνάντηση στην ατζέντα ή θα βρεθεί η “η λύση 2 κρατών” (α λα Τούρκα) ή θα μας κάνει την “έκπληξη” ο Τσαβούσογλου να πεί “εντάξει καρτάσηδες, σε ένδειξη καλής θέλησης δεχόμαστε να συζητήσουμε ΔΔΟ” (α λα Αναστασιάδη ή/και Άντρο Κυπριανού).

Επομένως, τίθεται το ερώτημα, ή μάλλον τα ερωτήματα:

  1. τί εννοεί η Τουρκία με την “λύση 2 κρατών”;
  2. τί εννοείται με προσάρτιση;
  3. τί εννοεί ο Αναστασιάδης με την “λύση 2 κρατών” που είπε ή δέν είπε στους διάφορους που αναφέρεις
  4. τί εννοεί ο Άντρος Κυπριανού και η ουρά “αριστερά νέες δυνάμεις” με ΔΔΟ;
  5. τί εννούν τύποι όπως ο Αβέρωφ Νεοφύτου με ΔΔΟ;
  6. ποιά άλλη διέξοδος θα ήταν πιθανή;

Εξ όσων κατάλαβα ή υποψιάζομαι (κάνοντας αυτό που στις ΗΠΑ λεν educated guess – πεπαιδευμένη εικασία),

  1. η Τουρκία (ή τουλάχιστον οι Ερντογάν-Τσαβούσογλου) εννοούν δυο κράτη σε συνομοσπονδία, σε πολύ χαλαρή σύνδεση μεν αλλά σίγουρα σε κάποια σύνδεση, κάτι το οποίο της είναι απαραίτητο ώστε να ελέγχει ολόκληρη την Κύπρο.
  2. να γίνουν τα κατεχόμενα νομός της Τουρκίας, σίγουρα είδος “καθαρής” διχοτόμησης.
  3. εδώ έρχεται η πεπαιδευμένη εικασία μου, διότι πιστεύω είναι η δική του έκφραση του “τζιείνοι ποτζιεί τζι εμείς ποδά”, δηλαδή “καθαρή” διχοτόμηση κι αυτό, χωρίς καμμία (συν)ομοσπονδιακή ομπρέλα-καπέλο της Τουρκίας.
  4. δυο ζώνες (ή κρατίδια ή συνιστώντα μέρη ή constituent states ή ότι άλλο πιθανόν να αποδεχτεί η Τουρκία) με ξεχωριστές κυβερνήσεις κάτω από μιαν ομοσπονδιακήν ομπρέλλα όπου οι δυό ζώνες θα εκπροσωπούνται (με κάποιον τρόπο) και όπου θα συναποφασίζονται πολλά και διάφορα με κάποιον, προς διασαφήνιση, τρόπο.
  5. όπως και στο 4.
  6. αυτό το αφήνω προς δική σας απάντηση ή/και κάποιο μελλοντικό άρθρο.

Το ερώτημα προς εσένα, αγαπητέ Αντρέα, είναι: τί σε οδηγεί να πιστεύεις ότι ο Γκουτέρεζ θα μας βρεί τον μαγικό τρόπο, με την μορφή των συνομιλιών “Κυπριακής ιδιοκτησίας” ως έχει, που να λύνει το Κυπριακό «… για την ασφάλεια και την πρόοδο των Κυπρίων, των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων που δικαιούνται να ζήσουν μαζί σε συνθήκες ειρήνης και ευημερίας»;

Καναδυό άλλα διφορούμενα σημεία:

  1. “…Παράλληλα για τα τρία και πλέον εκατομμύρια των προσφύγων που φιλοξενεί στο έδαφος της η Τουρκία και δεν αφήνει να φύγουν προς την Ευρώπη και για τα οποία λαμβάνει ανάλογο ευρωπαϊκό κονδύλι. …”
    Έπαινος προς την Τουρκία που περιποιείται τους πρόσφυγες πολέμου ή “μπηχτή” στην ΕΕ που πληρώνει την Τουρκία για νά ‘χει το κεφάλι της ήσυχο;
  2. “…Κάτω από αυτό το φακό η Κύπρος, με τον τρόπο που συμπεριφέρεται διεθνώς, σαν μηχανισμός ξεπλύματος χρήματος και πολιτογράφησης ακόμα και εγκληματιών λευκού κολάρου, όχι μόνο δεν ενδιαφέρει την Ε.Ε. αλλά την ανησυχεί.
    …”
    Όχι η Κύπρος αλλά κάποιοι συγκεκριμένοι αξιότιμοι συμπολίτες μας για τους οποίους θα πρέπει να ντρεπόμαστε. Και κάτι άλλο όμως, για την “Κομισιόν που παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις” και την “Ερευνητική Νικολάτου”. Όχι πως θέλω να ελαφρύνω το βάρος των ευθυνών οποιουδήποτε εμπλέκεται σε αυτά αλλά θέτω δυό ερωτήματα:
    – τί έκανε η Κομισιόν για να αποτρέψει κάτι τέτοια, γενικά στην ΕΕ
    – οκ, σε “κατά κεφαλήν μπαμπεσιά” μπορεί η Κύπρος να έχει τα πρωτεία σε σύγκριση με τα κάμποσα δισεκατομμύρια που “φάγαν οι εκ Κύπρου μπαμπέσηδες” πόσα δισεκατομμύρια “φαγώθησαν” στην υπόλοιπη ΕΕ, από ποιούς και ιδιαίτερα πώς τους αντιμετωπίζει η Κομισιόν;
  3. “…
    Η εκτίμηση μας όμως έχει και την άλλη όψη. Ο κόσμος της Κύπρου, αυτός για τον οποίο μίλησε ο Γκουτέρες, δεν είπε ακόμα την τελευταία λέξη. Εικάζω ότι θα την πει λίαν συντόμως και δεν εννοώ μόνο τις βουλευτικές εκλογές.”
    Κασσανδρικός χρησμός; ή ευχή;
    Έπεται καμμιά …επανάσταση Αντρέα; μήπως κανένα κοινό/παγκύπριο αντικατοχικό αντιδιαφθορικό μέτωπο εκατέρωθεν της γραμμής καταπαύσεως του πυρός το 1974 θα μας κάνει να εγκαταλείψουμε τους καναπέδες μας και να ακολουθήσουμε την προτροπή του ποιητή;
    να βγούμε στους δρόμους και τες πλατείες
    με ντουφέκια, φωνές και συνθήματα
    να διεκδικήσουμε
    ΨΩΜΙ και ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button