Greek Reports (Ελληνικά)

Alba gu bràth *

Άνεμος αξιοπρέπειας, αυτοδιάθεσης και δικαιοσύνης κυριαρχεί τούτες τις ώρες στη Σκωτία, καθώς το αποτέλεσμα των τοπικών βουλευτικών εκλογών θα ανοίξει διάπλατα –εκ των πραγμάτων– τον δρόμο για πλήρη απαγκίστρωση από το έκπτωτο «Ηνωμένο Βασίλειο».

Ο επικείμενος θρίαμβος του Εθνικού Κόμματος (SNP) και η διαφαινόμενη αυτοδυναμία στο σκωτικό κοινοβούλιο δείχνουν ότι ο ποταμός Sark, που διασχίζει τα πράσινα λιβάδια της περήφανης Σκωτίας, θα γίνει το σύνορο με την Αγγλία και το αποικιοκρατικό «Ηνωμένο Βασίλειο» θα αρχίσει να γίνεται παρελθόν.

Ενώ, λοιπόν, η καταμέτρηση συνεχίζεται, το SNP έχει ήδη σπάσει ρεκόρ ψήφων με 1.066.858 (και πλέον), πράγμα που αποδεικνύει την εμπιστοσύνη των Σκωτσέζων στον δρόμο για την ανεξαρτησία.

Στην Κύπρο, αν και άμεσα επηρεαζόμενη από τις εξελίξεις στην περιοχή γύρω από την Αγγλία (τάσεις ανεξαρτησίας μεγαλώνουν και στην Ουαλία, ενώ η Βόρεια Ιρλανδία μοιάζει σαν πυρηνικό εργοστάσιο λόγω της αποτυχημένης νεοαποικιοκρατικής πολιτικής των Εγγλέζων στο νησί), δεν υπάρχει ενδιαφέρον για όσα γίνονται στη Σκωτία, δυστυχώς. Η ένταση με την οποία αντιμετωπίζεται μια συνέντευξη του Χάρι και της Μέγκαν ή η… κηδεία του Πρίγκιπα Φίλιππου, δεν υπάρχει τούτη τη φορά, αν και η αποαποικιοποίηση της Σκωτίας και η αποδυνάμωση της Αγγλίας είναι καλός οιωνός για την Κύπρο και τον λαό της, που βασανίζεται ακόμα από τις βάσεις και τις ραδιουργίες των λόρδων στο Κυπριακό και άλλα μέτωπα.

Το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας, λοιπόν, με ηγέτιδα τη Νίκολα Στέρτζιον, απέναντι σε Συντηρητικούς και Εργατικούς, με σαφή εθνική και κοινωνική πολιτική, δείχνει τον δρόμο στους λαούς και αποδεικνύει πως το 2014 και το «ΟΧΙ» των Σκωτσέζων στην ανεξαρτησία είναι πολύ μακριά από το σήμερα.

Ένα σήμερα στο οποίο κυριαρχεί ο αυταρχισμός του Λονδίνου και του Μπόρις Τζόνσον απέναντι στον πόθο των Χάιλαντερς, μα και των Λόουλαντερς (όπως δείχνει και η κάλπη) για νέο δημοψήφισμα αυτοδιάθεσης και ανεξαρτησίας.

Ένα σήμερα, στο οποίο έχει δεσπόζουσα θέση η σκωτσέζικη εθνική ταυτότητα, η ιστορική συνείδηση, η αποαποικιοποίηση, η δημοκρατία.

  • Σκωτία για πάντα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button