Greek Reports (Ελληνικά)

Απάντηση Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά με νέες μηνύσεις σε Τ/Κ δημοσιογράφους για προσβολή́ του τουρκικού́ κράτους.

Εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η κ. Ελίζα Φερέιρα, Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, απάντησε στην γραπτή ερώτηση που απέστειλαν από κοινού, στις 28 Ιανουαρίου 2021, οι Ευρωβουλευτές Δημήτρης Παπαδάκης, Κώστας Μαυρίδης, Λευτέρης Χριστοφόρου, Λουκάς Φουρλάς, Γιώργος Γεωργίου και Νιαζί Κιζιλγιουρέκ, σχετικά με τον εκφοβισμό Τ/Κ δημοσιογράφων.

Στην απάντησή της, η κ. Φερέιρα, αναφέρει ότι η Επιτροπή είναι ενήμερη για την κατάσταση που έθεσαν τα αξιότιμα μέλη του Κοινοβουλίου και εκφράζει τη σοβαρή ανησυχία της για κάθε απόπειρα υπονόμευσης της ελευθερίας και της πολυφωνίας των μέσων ενημέρωσης στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Τονίζεται ότι η ελευθερία της έκφρασης, η οποία περιλαμβάνει την ελευθερία γνώμης και την ελευθερία λήψης και μετάδοσης πληροφοριών και απόψεων χωρίς την παρέμβαση των δημόσιων αρχών, κατοχυρώνεται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Παράλληλα, η Επιτροπή είναι σταθερά προσηλωμένη στις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας και του σεβασμού των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιωδών ελευθεριών, καθώς και του κράτους δικαίου, που αποτελούν θεμελιώδεις ιδρυτικές αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρόκειται επίσης για βασικές αρχές τις οποίες έχει δεσμευτεί να τηρεί η Τουρκία ως υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ χώρα, καθώς επίσης ως επί μακρόν μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η Επίτροπος, στην απάντησή της, επισημαίνει ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπως δήλωσε στις 11 Δεκεμβρίου 2020, υποστηρίζει την ταχεία επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και παραμένει πλήρως προσηλωμένο σε μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού στο πλαίσιο του ΟΗΕ και σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με τις ιδρυτικές αρχές της ΕΕ και με το κεκτημένο της ΕΕ.

Το ίδιο αναμένει και από την Τουρκία.

Καταληκτικά σημειώνει ότι η Επιτροπή θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί το ζήτημα και να υπογραμμίζει την ύψιστη σημασία της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης.

Ταυτόχρονα, η Επιτροπή θα εξακολουθήσει να καταβάλλει προσπάθειες για τη στήριξη πρωτοβουλιών που αποσκοπούν στην προώθηση της συμφιλίωσης στην Κύπρο, καθώς και στη βελτίωση των επαφών μεταξύ των δύο κοινοτήτων και των επαφών με την ΕΕ.

  • Βρυξέλλες, 30.04.2021

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button