Greek Reports (Ελληνικά)

Η ευθύνη των συνδικάτων με φόντο την Εργατική  Πρωτομαγιά  2021

Η σύμπλευση των συντεχνιών με το κομματικό κατεστημένο, βλάπτει σοβαρά τους εργαζόμενους και την κοινωνία 

Στα συντάγματα του σύγχρονου Δημοκρατικού πολιτεύματος η εξασφάλιση αξιοπρεπούς εργασίας για τον πολίτη αποτελεί πρωταρχική δέσμευση του κράτους.

Την τελευταία δεκαετία  με την εξάπλωση της ισοπεδωτικής παγκοσμιοποίησης η αγορά εργασίας απορρυθμίζεται επικίνδυνα ενώ φυτρώνουν σαν μανιτάρια οι αετονύχηδες που εκμεταλλευόμενοι αδυναμίες του πολιτικού συστήματος, πλουτίζουν σε βάρος των εργαζομένων. Αυτή η απορρύθμιση εκτρέφει την παρασιτική υποαπασχόληση και εκκολάπτει μεθοδευμένα την γενιά των 700 ευρώ η οποία χωρίς στήριξη της οικογένειας δεν μπορεί να επιβιώσει αξιοπρεπώς. Η κοινωνική συνοχή υποσκάπτεται ενώ η μεσαία τάξη  τείνει να εξαφανισθεί με την ολιγαρχία να γιγαντώνεται περαιτέρω, περνά ολοένα και περισσότερους  οικονομικούς πόρους στα χέρια της.

Η εντεινόμενη δυσπραγία που προκαλεί η πανδημία και η βαθύτατη οικονομική ύφεση, επιτάσσει όπως  υιοθετηθεί από το κράτος ένα ανθεκτικό δίχτυ προστασίας της μισθωτής εργασίας και ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής η οποία είναι απαραίτητη για την ομαλή  καθημερινότητα. Δυστυχώς, το διαπλεκόμενο κομματικό σύστημα δεν ευνοεί κάτι τέτοιο, αφήνοντας τους πλείστους εργαζόμενους, κυρίως του ιδιωτικού  τομέα να ψωμοζούν, με την κυβέρνηση να περιορίζεται σε παραχώρηση επιδόμάτων στοιχιώδους επιβίωσης και το συνδικιστικό κίνημα να παρακολουθεί αμήχανο τα τεκταινόμενα, ανήμπορο να παρέμβει αποτελεσματικά για να θωρακίσει τα εργατικά και κοινωνικά  συμφέροντα.

Φρονούμε πως η φετινή Πρωτομαγιά, θα πρέπει να προβληματίσει βαθύτατα τα συνδικάτα τόσο στην Κύπρο όσο και την Ευρώπη, αναφορικά με τον ρόλο και την αποτελέσματικότητα τους. Η κραυγαλέα αδυναμία των συνδικάτων να παρέμβουν δυναμικά για να  αποτρέψουν το βαθύ ρήγμα  στο κοινωνικό κράτος,  τα αφήνει εκτεθειμένα. Άλλωστε δεν είναι  τυχαίο το γεγονός ότι στις έρευνες κοινής γνώμης οι συντεχνίες κατατάσσονται  στο ίδιο καζάνι  όπου κοχλάζει η  αναξιοπιστία της πολιτικής και κομματικής ηγεσίας.

Το καμπανάκι, λοιπόν, χτυπά δυνατά για τις ηγεσίες του Κυπριακού συνδικαλιστικού κινήματος οι οποίες σε τούτη την κρίσιμη συγκυρία καλούνται να επαναπροσδιορίσουν τον ρόλο τους, την τακτική δράσης τους αλλά και τις διεκδκητικές τους προτεραιότητες, αξιώνοντας με έργα, όχι με λόγια, τα εξής:

 • Τιμωρία των ενόχων και συνενόχων όλων των οικονομικών σκανδάλων της τελευταίας τουλάχιστον 20ετίας
 • Εδραίωση συνθηκών χρηστής διοίκησης, διαφάνειας, αξιοκρατίας, αδιάφθορης διαχείρισης του δημοσίου χρήματος και περιορισμό του σπάταλου κράτους
 • Πάταξη της κραυαγαλέας φοροδιαφυγής μέ κύριο όπλο το τεκμήριο πολυτελούς διαβίωσης
 • Εισπραξη των καθυστερημένων φόρων που συμποσούνται γύρω στά δυόμισυ δισεκκατομμύρια ευρώ
 • Προστασία της πρώτης κατοικίας από τις αδηφάγες τράπεζες τις οποίες θέριεψε  το διεφθαρμένο  πολιτικό σύστημα
 • Εισαγωγή εθνικού κατώτατου μισθού και ελάχιστης θεσμοθετημένης σύνταξης που να κατοχυρώνουν αξιοπρεπή διαβίωση
 • Δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας για τη νέα γενιά αποτρέποντας πάση θυσία τη μετανάστευση των νέων μας
 • Παροχή γενναιόδωρων κινήτρων για αύξηση της γεννητικότητας και άμβλυνση του οξύτατου δημογραφικού προβλήματος
 • Καταπολέμηση της αδήλωτης – υποδηλωμένης εργασίας
 • Συγκροτημένη δράση για εξάλειψη των  φαινομένων εργασιακού εκφοβισμού

Οι ηγεσίες των εργατικών συνδικάτων καλούνται να εγκαταλείψουν τις ερωτοτροπίες και τη σύμπλευση τους με τα κόμματα που έσυραν τον τόπο στην άβυσσο, συμβάλλοντας καταλυτικά στη δίκαιη κατανομή του εθνικού εισοδήματος και ορθολογιστική αξιοποίηση των δημόσιων πόρων προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Μόνο έτσι, θα ανακτήσουν ξανά την ξεθωριασμένη αίγλη τους και θα μπορούν ξανά  να κοιτάζουν κατάμματα τους εργαζόμενους, τους μή προνομιούχους και ιδιαίτερα τη νέα γενιά.

 • Δημοσιογράφος, τ. διευθυντής γραφείου τύπου ΣΕΚ, υποψήφιος βουλευτής Λευκωσίας, Κίνημα Αλληλεγγύη  xfontos@cytanet.com.cy

ΛΕΥΚΩΣΙΑ 29 Απριλίου 2021

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button