Greek Reports (Ελληνικά)

Λευτέρης Μυτιληναίος

«Αμφιβολίες το μυαλό μου βασανίζουνε πολλές, αμφιβολίες τρελές. Αν μ’ αγαπάς τώρα που είσαι μακριά μου, αν με θυμάσαι όπου πας,  αν νοσταλγείς την αγκαλιά μου, ή τώρα πια δε μ’ αγαπάς…. Πώς έχουν μείνει ορφανά τα όνειρά μου, για μένα πια πώς δε ρωτάς, η ιστορία μας πια πάει και τώρα γι’ άλλονε πονάς».

Ποιος από εμάς δεν τραγούδησε  αλήθεια αυτό το υπέροχο τραγούδι! Και πόσοι θα τραγουδήσουν ξανά και ξανά!

Ο Λευτέρης Μυτιληναίος, ένας από τους πιο μεγάλους τραγουδιστές της δεκαετίας του ’70 δεν βρίσκεται πια ανάμεσα μας. Ταξίδεψε πριν λίγες μέρες για τους ουρανούς παίρνοντας μαζί του τον πλούτο της ψυχής του μόνο, αφήνοντας σε όλους εμάς μια τεράστια μουσική κληρονομιά που θα μας ταξιδεύει, πότε σε μέρη νοσταλγικά, και πότε σε μέρη ερωτικά και παραμυθένια.

Κύριος ήρθε, κύριος ήταν και κύριος έφυγε, σχεδόν μόνος, αφού η πανδημία που κτυπά αλύπητα την καθημερινότητα μας και συντρίβει κάθε αίσθημα ελευθερίας έδειξε στον Μεγάλο μας ερμηνευτή το πιο σκληρό της πρόσωπο….

Ο Λευτέρης Μυτιληναίος ήταν ένας σεμνός άνθρωπος και σπουδαίος ερμηνευτής, που με τη ξεχωριστή φωνή του χάρισε στους Πανέλληνες ορισμένες από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στο ελληνικό πεντάγραμμο και δη το λαϊκό μας τραγούδι. Οι ερμηνείες του συντρόφευσαν και θα συντροφεύουν όλες τις αγάπες μας και τους μεγάλους καημούς μας. Γιατί ερμηνευτές του δικού του διαμετρήματος δεν φεύγουν ποτέ αλλά συνεχίζουν να ζουν και μετά το θάνατο τους.

«Είμαι άνθρωπος που παραδέχεται τα λάθη του. Μόνο έτσι μπορείς να προχωρήσεις. Έχω κάνει πολλά σφάλματα στη ζωή μου. Το ξέρω. Και ως καλλιτέχνης και ως άνθρωπος. Αγαπάω τα λάθη μου. Μαθαίνω μέσα από αυτά» είχε δηλώσει. Μια κατάθεση ψυχής που δείχνει από μόνη της το μεγαλείο ψυχής που διέθετε.

Ο Λευτέρης Μυτιληναίος γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στον Πειραϊκό Σύνδεσμο, κλασικό τραγούδι και φωνητική. Κυκλοφόρησε, περίπου,  είκοσι ολοκληρωμένα άλμπουμ στούντιο -σε ετικέτες όπως η Columbia Records, η CBS Records International, η EMI κ.ά. Η σταδιοδρομία στο ελληνικό τραγούδι ξεκίνησε από το «Ταλέντ σόου»» του Γιώργου Οικονομίδη, όπου πήρε το πρώτο βραβείο, το οποίο συνοδευόταν από ένα κοστούμι και μια σόμπα από το ράδιο Αθήναι, ως έπαθλο! Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Αντώνης Ρεπάνης, Γιώργος Κατσαρός, Πυθαγόρας Παπασταματίου, Νίκος Γκάτσος, Δήμος Μούτσης, Άκης Πάνου, Μανώλης Χιώτης, Γιώργος Μητσάκης, Αντώνης Κατινιάρης, Τάκης Σούκας ήταν μερικές από τις εκλεκτικές συνεργασίες του Λευτέρη Μυτιληναίου. Ανάμεσα στα τραγούδια που τον καθιέρωσαν ήταν το «Αμφιβολίες» σε μουσική στίχους Γρηγόρη Μπιθικώτση (ήταν η μεγαλύτερή του επιτυχία), «Ποια είσαι εσύ;», «Γιατί μου τη θυμίσατε», «Λείπεις εσύ», «Αλίμονο», «Δεν είναι φίλε όλες ίδιες οι καρδιές», «Μακάρι να πίστευε», «Τα Είδωλα», «Κομπάρσος της καρδιάς σου δεν θα γίνω».

Θα τον θυμόμαστε πάντα και θα τραγουδάμε κάθε φορά που θα θέλουνε να πάρουμε βαθιές μουσικές και ερωτικές ανάσες τις συναρπαστικές μελωδίες που μας χάρισε. Ας είναι αιωνία η μνήμη του και ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει.

  • Αναπλ. Καθηγητής Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Από το Μονάγρι Λεμεσού – a.avgoustis@hotmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button