Greek Reports (Ελληνικά)

Ο Συμβολισμός της Αμμοχώστου

Το 1570 ο Τούρκος Λαλά Μουσταφά εισβάλλει στην χώρα μας από την Λάρνακα. Κατακτά την Λευκωσία και την Κερύνεια αποκεφαλίζοντας τον υπερασπιστή της Λευκωσίας, Δάνδολο.

Φτάνοντας στα τείχη της Αμμοχώστου, ζητεί την παράδοση της πόλης από τον υπερασπιστή της Μαρκαντώνιο Βραγαδίνο.

Υδατογραφία: Κυριάκου Λύρα

Επιδεικνύει την κεφαλή του Δάνδολου, απειλώντας τον πως θα πάθει τα ίδια αν δεν παραδώσει την πόλη. Αυτά δεν ανήκουν στο παρελθόν, κάτι παραπλήσιες απειλές δεχόμαστε και σήμερα από τους σύγχρονους Λαλά Μουσταφάδες.

Ο Λαλά Μουσταφά είχε όμως κάνει ένα λάθος. Δεν είχε υπολογίσει πόσο σωστός ηγέτης ήταν ο Βένετος καπετάνιος Μαρκαντώνιος Βραγαδίνος και πόσο αγαπούσε την Αμμόχωστο. Μόλις ανέλαβε το 1569, διαβλέποντας τον κίνδυνο τουρκικής εισβολής με επίκεντρο την Αμμόχωστο, μαζί με τον Αστόρρε Βαγλιόνε και τον αρχιτέκτονα Φραντζέσκο Ντι Μάρκι, επιδόθηκαν σε βελτίωση των προμαχώνων και των τειχών της Αμμοχώστου. Αυξάνοντας τις αποθήκες πολεμοφοδίων καθώς και τις προμήθειες τροφίμων από την Καρπασία και τη Μεσαορία. Ενήργησαν δηλαδή προληπτικά και ενίσχυσαν τη θέση τους.

Από την Γαληνόπορνη της Καρπασίας έφθασε ο στρατηγός Μανώλης Σπηλιώτης, μαζί με τους στρατιώτες του, άλογα και μούλες φορτωμένα πολεμοφόδια και τρόφιμα. Παράλληλα βάθυναν και πλάτυναν την τάφρο, έκτισαν οχυρά μέσα στα τείχη, κατεδάφισαν κτίρια στην πόλη που παράβλαπταν την άμυνα, έκαψαν φυτείες που δεν μπορούσαν να συλλέγουν, κατέκοψαν τους κήπους στα νότια της πόλης και μετέφεραν την ξυλεία στην πόλη, μεταβάλλοντας την έξω-των-τειχών περιοχή σε έρημο. Οι οχυρώσεις και προετοιμασίες αυτές έκαναν την Αμμόχωστο να φαντάζει πόλη απόρθητη. Και έτσι ήταν!

Με μόνο 5,000 στρατιώτες ο Μαρκαντώνιος υπερασπίστηκε την Αμμόχωστο, ενώ ο Λαλά Μουσταφά είχε απώλειες 80,000 επίλεκτους στρατιώτες του. Κατόπιν προτροπής των πολλών,  και αφού είχαν τελειώσει τα τρόφιμα και τα πολεμοφόδια, ο Βραγαδίνος κήρυξε ανακωχή. Πορεύθηκε ως να ήταν ο νικητής, στην σκηνή του Λαλά Μουσταφά για υπογραφή συμφωνίας παράδοσης της Αμμοχώστου. Μετά την υπογραφή της συμφωνίας, της πρώτης που υπέγραψε Τούρκος στην Κύπρο, ο Λαλά Μουσταφά σκότωσε την συνοδεία του Βραγαδίνου, και εκφράζοντας τα κτηνώδη αισθήματα του, τον έγδαρε ζωντανό. Πέφτοντας η Αμμόχωστος, το1571, Τούρκεψε όλη η Κύπρος μέχρι την Αγγλοκρατία το 1878.

Την σύγχρονη Αμμόχωστο, την χάσαμε το ‘74. Από κακή πληροφόρηση την εγκατέλειψαν οι κάτοικοί της, αλλά και πάλι από κακή πληροφόρηση επέστρεψαν πίσω αριθμός κατοίκων της. Επιστρέφοντας πίσω, ένοιωσαν πάλι την στοργή των σύγχρονων Λαλά Μουσταφάδων με την γνωστή σφαγή των αμάχων στα περβόλια της Πέρτζενας. Οι δε λιγοστοί υπερασπιστές της, εγκαταλειμμένοι από την στρατιωτική ηγεσία και χωρίς πλέον πολεμοφόδια, αναγκαστικά την εγκατέλειψαν και αυτοί.

Έκτοτε η περίκλειστη πόλη αφέθηκε από την Τουρκία να ερημωθεί μέχρι που πρόσφατα αποφάσισαν να την εποικίσουν. Εμείς, Αμμοχωστιανοί και μη, κράτος και Πολιτεία ουδέποτε την διεκδικήσαμε, άσχετα αν είχαμε το δίκιο μαζί μας και ψηφίσματα του ΟΗΕ υπέρ μας. Όπως δεν διεκδικήσαμε ποτέ την Απελευθέρωση όλης της κατεχόμενης γης μας.

Ο συμβολισμός δυστυχώς υπάρχει. Πέφτοντας η Αμμόχωστος το 1571 Τούρκεψε όλη η Κύπρος. Το 2020 έπεσε και το τελευταίο οχυρό της Αμμοχώστου, η περίκλειστη πόλης με το άνοιγμα της για εποικισμό. Τώρα οδεύομε σε μια Πενταμερή, που δεν έπρεπε ποτέ να πάμε, και πάμε  χωρίς προϋποθέσεις και με βάρκα την ελπίδα. Εκεί με τις Βρετανανοτουρκικές λύσεις διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας ή δύο κρατών, και με τον μπαμπούλα της προσάρτησης θα τεθούν τα θεμέλια διάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, της μόνης ασπίδας ασφαλείας όλων των νόμιμων κατοίκων της.

Φανήκαμε δυστυχώς κατώτεροι της ιστορίας μας, και ατυχέστατοι γιατί δεν είχαμε ποτέ ένα προνοητικό και πατριώτη ηγέτη σαν τον Μαρκαντώνιο Βραγαδίνο.

Τουλάχιστον ας φωτίζει ο Θεός τον Πρόεδρο μας να αντιληφθεί την παγίδα και να βρει το θάρρος και κουράγιο να αντισταθεί στις πιέσεις που θα δεχθεί από τους Βρετανούς, Τούρκους, τον Γραμματικό του ΟΗΕ Γκουτέρες, αλλά και από τους εντός των πυλών θιασώτες της  όποιας λύσης. Αν αντισταθεί στις πιέσεις θα είμαστε όλοι μαζί του.

  • Υποψήφιος Βουλευτής με την ΕΔΕΚ για την Επαρχία Αμμοχώστου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button