Greek Reports (Ελληνικά)

Τι Σημαίνει «Κανονικό Κράτος» και Ποιους Φοβίζει η «Δημοκρατία» στην Κύπρο;

Η «Λαϊκή Κυριαρχία» ορίζεται ως η έκφραση της λαϊκής βούλησης βασισμένη στην «Αρχή της Ισότητας των Πολιτών» και στην «Αρχή της Πλειοψηφίας». 

Αυτό είναι ένα Δημοκρατικό Πολίτευμα. Ένα «Κανονικό Κράτος» ελέγχει την Οικονομία, τη Διπλωματία και την Άμυνα του, ενώ έχει ως θεμέλιο του ένα Δημοκρατικό Πολίτευμα.

Στην περίπτωση της Κύπρου, αν εφαρμοστούν όλα όσα συνθέτουν ένα Κανονικό Κράτος θα πληγούν τα συμφέροντα πολλών.

Με «βεβαρημένο ιστορικό» το Δημοψήφισμα του ’50, τυχόν ελευθερία στη Λαϊκή Έκφραση θα επιτρέψει και πάλι στο «φάντασμα» της Ένωσης να στοιχειώσει τα όνειρα διαφόρων κύκλων, εντός και εκτός Κύπρου. Η Βρετανία φοβάται πως θα χάσει το Αποικιακό της Κατάλοιπο («Κυρίαρχες Βρετανικές Βάσεις»), η επέκταση του Ζωτικού Χώρου της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο παρεμποδίζεται, ενώ η Ρωσία βλέπει το ΝΑΤΟ να επεκτείνεται και να δυναμώνει.

Σε μία τέτοια Κύπρο της Δημοκρατίας, το ίδιο «φάντασμα» θα στοιχειώνει τα όνειρα ακόμη και της Κυπριακής πολιτικής ελίτ (από τη συντηρητική «δεξιά», το «κέντρο» του βαθέως κράτους, μέχρι και την αυτοαποκαλούμενη «αριστερά»). Μια ελίτ μεθυσμένη από το νέκταρ της εξουσίας εδώ και έξι δεκαετίες. Μια ελίτ της διαπλοκής και της εξουσίας, που τρέμει στην ιδέα της απώλειας της δόξας και της πρωτοκαθεδρίας.

Η αλήθεια είναι πως το τρίο Βρετανία-Τουρκία-Ρωσία θα νιώσουν χαμένοι, ακόμη και χωρίς την «Ένωση». Η ΝΑΤΟική προοπτική είναι από μόνη της αρκετή για να χάσουν τον ύπνο τους. Τα σχέδια τους δηλαδή, απειλούνται ακόμη και αν η Κύπρος απελευθερωθεί και παραμείνει ένα Ανεξάρτητο και Κυρίαρχο Κράτος με Δημοκρατικό Πολίτευμα. Ένα Πολίτευμα στο οποίο Έλληνες, Τούρκοι, Αρμένιοι, Λατίνοι, Μαρωνίτες και άλλοι, θα είναι ίσοι απέναντι στους Θεσμούς του Κράτους. Η ΝΑΤΟική προοπτική σε μία Κύπρο στην οποία θα αποφασίζει η πλειοψηφία, κάνει τη Βρετανία, την Τουρκία και τη Ρωσία να νιώθουν ανασφάλεια.

Τόση είναι η φοβία τους, που ακόμη και αυτή η εδαφικά κουτσουρεμένη «Κυπριακή Δημοκρατία του Δικαίου της Ανάγκης», τους τρομάζει. Το ΟΧΙ στο σχέδιο Ανάν ήταν μια μορφή έκφρασης Λαϊκής Κυριαρχίας σε ένα «Κανονικό Κράτος». Ποιος τους εγγυάται ότι αυτή η Κυπριακή Δημοκρατία του Δικαίου της Ανάγκης, δεν θα αποταθεί σύντομα στο ΝΑΤΟ για ένταξη; Ποιος τους εγγυάται ότι κάποια στιγμή, αυτή η Κυπριακή Δημοκρατία του Δικαίου της Ανάγκης δεν θα ακολουθήσει την πορεία του Μαυρικίου για την καταγγελία της «ατελούς αποαποικιοποίησης»;

Για να νιώθουν όλοι αυτοί ασφαλείς, δεν θα πρέπει να υπάρξει ποτέ στην Κύπρο «Κανονικό Κράτος». Η Δημοκρατία παράγει «Λαϊκή Κυριαρχία», η οποία γεννά «Αυτοδιάθεση» και αυτό τρομάζει πολλούς, εντός και εκτός Κύπρου.

Το Δημοκρατικό Πολίτευμα στην Κύπρο λοιπόν, απειλεί τις ιμπεριαλιστικές διαθέσεις των ντόπιων και ξένων εξουσιαστικών κέντρων. Θέλουν επειγόντως να καταργήσουν την Κυπριακή Δημοκρατία. Όχι μόνο την «παλιά» (εκείνη τη θεωρούν εκλιπούσα από το ’64), αλλά και αυτή του «Δικαίου της Ανάγκης». Αυτή που επιτρέπει στη «Λαϊκή Κυριαρχία» να λέει ΟΧΙ στα σχέδια τους. Αυτή που επιτρέπει στη «Λαϊκή Κυριαρχία» να ανασύρει ανά πάσα στιγμή από τα σεντούκια της ιστορίας, τα «φαντάσματα» της Εθνικής Δικαίωσης. Μόνο ένας «Νέος Ρατσιστικός Δικοινοτισμός» θα μπορεί να συγκρατήσει την έκφραση της «Λαϊκής Κυριαρχίας». Μόνο μια «Νέα Φασιστική Πολιτική Ισότητα», θα μπορεί να διασφαλίσει την εσαεί ομηρία της πλειοψηφίας. Μέσα από μια «Πενταμερή», απούσας της «Κυπριακής Δημοκρατίας του Δικαίου της Ανάγκης», θα μπορέσουν να τα αποφασίσουν όλα και να απαλλαγούν από τον εφιάλτη τους. Σε αυτό προσδοκούν και γι’ αυτό, όχι μόνο την αποδέχτηκαν αλλά την επιδίωξαν κιόλας.

Οι μεθοδεύσεις των ΤουρκοΒρετανών δεν είναι άσχετες και με τον εποικισμό και το «μεταναστευτικό». Θα συνεχίσουν έτσι μέχρις ότου ο πληθυσμός των μουσουλμάνων ξεπεράσει αυτόν των Ελλήνων. Μόνο τότε θα θυμηθούν τις πρόνοιες ενός «Κανονικού Κράτους».

Επί του παρόντος, φαίνεται πως ζούμε στιγμές του ’64. Τότε που οι ΤουρκοΒρετανοί τα είχαν κάνει «μαντάρα» με την Τουρκανταρσία και η Κυπριακή Δημοκρατία επιβίωσε με το Ψήφισμα 186. Τότε, όπως και σήμερα, οι Αμερικανοί ανέλαβαν την πρωτοβουλία αλλά η ηγεσία μας την είχε απορρίψει. Τώρα επανέρχονται καθώς αποσύρουν τις βάσεις τους από την Τουρκία. Επιπλέον, οι Βρετανοί «καίγονται» για να νομιμοποιηθεί το καθεστώς των «Βάσεων». Θέλουν επειγόντως να τις αναβαθμίσουν, αλλά λόγω της «Υπόθεσης Μαυρικίου» είναι όλα στον αέρα. Χρειάζονται τη Λαϊκή επικύρωση χτες! Αυτό πρέπει να το εκμεταλλευτούμε.

Φαίνεται πως ήρθε η ώρα για «Πλάνο Απελευθέρωσης».

Οι συγκυρίες το επιτρέπουν.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button