Greek Reports (Ελληνικά)

Μεσολόγγι, 10 Απριλίου 1826 η ηρωική Έξοδος

  • Επίκαιρα διδάγματα για Κύπρο – Ελλάδα του 2021

Μεσολόγγι, 10 Απριλίου 1826.

Σήμανε η ώρα μηδέν για τους κατοίκους μιας ολόκληρης πόλης.

Αγωνιστές γυναίκες κι άνδρες, Έλληνες και Φιλέλληνες μαζί, παιδιά, ανάπηροι  κι ανήμποροι, υπέγραφαν με τις τελευταίες ρανίδες του αίματός τους το Συμβόλαιο Ελευθερίας τής Ελλάδας!

Κι ήταν βαριά αυτή η υπογραφή. Κανείς δεν τόλμησε να την αμφισβητήσει. Λίγο πρίν από την Έξοδο, μια σπουδαία φυσιογνωμίας της ποίησης, ο Λόρδος Βύρων, έφτασε  στο επαναστατημένο Μεσολόγγι. Ένας θερμός φιλέλληνας, άφησε την ασφάλεια της πατρίδας του σπεύδοντας  στο πλευρό των  επαναστατημένων Ελλήνων. Ο πύρινος λόγος του πυροδότησε στην Ευρώπη ένα ισχυρό κίνημα υπέρ του Δίκαιου αγώνα των Ελλήνων. Ο θάνατός του στο Μεσολόγγι ήταν αυτός που καθόρισε τη δημιουργία μιας νέας πολιτικής και κοινωνικής πραγματικότητας που οι λαοί, θα την ονόμαζαν πολλά χρόνια αργότερα «αλληλεγγύη». Οι μαχητές του Μεσολογγίου αποφάσισαν την έξοδο και τον βέβαιο θάνατο αρνούμενοι την υπόδουλη ζωή. Η πτώση της πόλης στα χέρια των Τουρκαλβανών και των Αιγύπτιων πυρπόλησε  τις ψυχές των επαναστατημένων   Ελλήνων και συντάραξε  την Ευρωπαική διανόηση που έσπευσαν να συμβάλουν παντοιοτρόπως στην επιτυχή έκβαση του αγώνα.

”Η δική σας ελευθερία είναι και  δική μας ελευθερία” διαμήνυσε πρόσφτα στο μήνυμα του στον  εορτασμό ΤΙΜΗ στο 1821- 200 χρόνια, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν. Σημαδιακό το μήνυμα  του  Γάλλου φιλέλληνα ηγέτη που ουσιαστικά καλεί τους  σημερινούς Έλληνες  να υψώσουν ανάστημα για αποτίναξη της νοοτροπίας των ηττημένων μυαλών, διεκδικώντας ακέραιη της εθνική τους ανεξαρτησίας η οποία είναι υποθηκευμένη στον δανειακό βρόγχο και στη σύγχρονη Γερμανική ”κατοχή”.

Στην ημικατεχόμενη Κύπρο εκπέμπεται μήνυμα ενότητας, αντίστασης  και συγκροτημένου αγώνα ενάντια στα δόλια  Βρετανοτουρκικά σχέδια για διχοτόμηση της νήσου.

Κύπρος,  Απρίλιος 2021. Σήμανε η ώρα για επανοτοποθέτησητη του πλαισίου λύσης του χρονίζοντος Κυπριακού Ζητήματος. Τώρα είναι η ώρα ενόψει της Πενταμερούς Διάσκεψης να στείλουμε ισχυρότατο μήνυμα σε φίλους και εχθρούς, πως ο Ελληνισμός ενωμένος και ανυπότακτος επιδίδεται σε πανεθνικό ξεσηκωμό για εθνική αξιοπρέπεια, θωράκιση των μείζονων εθνικών συμφερόντων έναντι της Τουρκικής  επεκτατικότητας και της όποιας ασύμμετρης απειλής, με κορωνίδα της δίκαιη επίλυση του Κυπριακού.

Οι ηγέτες του Ελληνισμού σε Κύπρο και Ελλάδα καλούνται σήμερα να θεμελιώσουν τους ισχυρούς πυλώνες που θα σηκώσουν το βάρος της νέας πανεθνικής προσπάθειας:

Υγιής – εύρωστη οικονομία, κράτος δικαίου, πανίσχυρη άμυνα, λαική ομοψυχία – υψηλό αγωνιστικό φρόνημα και χάραξη μακρόπνοης πανεθνικής στρατηγικής για εδραίωση της θέσης μας ως αξιόμαχου εταίρου και συμμάχου στο γεωπολιτικό γίγνεσθαι.

Έλληνες γρηγορείτε.

  • Δημοσιογράφος, τ. διευθυντής γραφείου τύπου ΣΕΚ, υποψήφιος βουλευτής Λευκωσίας, Κίνημα Αλληλεγγύη

ΛΕΥΚΩΣΙΑ 10 Απριλίου 2021

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button