Greek Reports (Ελληνικά)

Ερωτηματολόγιο Υποψήφιας Βουλευτού Εύης Μιχαήλ

Κυπριακό Κέντρο Μελετών (KY.KE.M.)

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ

ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΑΣ ΒΟΥΛΕΥΤΡΙΑΣ

  1. ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: ΕΥΗ ΜΙΧΑΗΛ
  2. ΤΟΠΟΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ: ΚΕΡΥΝΕΙΑ
  3. ΤΟΠΟΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ: ΛΕΥΚΩΣΙΑ
  4. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ: 22/02/82
  5. ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΝ ΕΠΙΠΕΔΟ/ΣΠΟΥΔΕΣ: ΠΤΥΧΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  6. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ/ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ: ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΔΑ
  7. ΚΟΜΜΑ ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΤΕΡΧΕΣΤΕ: ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
  8. ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΜΕ ΤΑ ΚΟΙΝΑ:

Α. ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:

  1. Γιατί κατέρχεστε ως υποψήφιος στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές;

Πρώτιστη προτεραιότητα μου, η Κερύνεια μας, ο τόπος καταγωγής μου.

Ως περήφανη Κερυνειώτισσα δεν ξεχνώ και δεν ξεγράφω τον τόπο μου. Τα σύνορα μας είναι στην Κερύνεια, αυτό θα πάψει να ισχύει όταν πάψουμε να το πιστεύουμε, όταν πάψουμε να διεκδικούμε το δίκαιό μας.

Έγνοια μου επίσης οι άνθρωποι αυτού του τόπου που δίνουν καθημερινά πιο δύσκολες μάχες. Οι πρόσφυγες μας, αυτοί που έπρεπε από το τίποτα να δημιουργήσουν ξανά μια νέα ζωή. Έγνοια μας οι ηλικιωμένοι μας που στις πλάτες τους στηρίχτηκε αυτός ο τόπος. Έγνοια μας τα παιδιά μας, η ελπίδα, το αύριο μας. Έγνοια μας οι γυναίκες μας που ακόμα και σήμερα διεκδικούμε την πραγματική ισότητα.

  1. Για ποιους λόγους έχετε κατατάξει την υποψηφιότητα σας στο συγκεκριμένο πολιτικό κόμμα;

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ είναι ένα πατριωτικό κόμμα με ιδανικά, ηθική, το οποίο προασπίζεται τη διαφάνεια, την αλήθεια, τη δικαιοσύνη. Παλεύει για την καθολική απελευθέρωση της Κύπρου με την επίτευξη μιας δημοκρατικής συμφωνίας για λύση που θα θεμελιωθεί και θα εδράζεται πάνω στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι ταυτόχρονα ένα σύγχρονο κόμμα το οποίο παλεύει για την αντιμετώπιση της πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικής και θεσμικής παρακμής που βιώνει η κυπριακή πολιτεία. Παλεύει για την καταπολέμηση της διαφθοράς, της αδιαφάνειας, της διαπλοκής, της ατιμωρησίας, της αναξιοκρατίας και της ανεπαρκείας που υπονομεύουν τη λειτουργία του κράτους. Παλεύει για την επίτευξη των μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται σήμερα η Κύπρος, ώστε να καταστεί ένα σύγχρονο, ανταγωνιστικό κράτος, με θέσεις εργασίας, εύρωστη οικονομία και ισχυρή άμυνα.

  1. Ποιο είναι το όραμα σας

α) για την πατρίδα

Στόχος του Πατριωτικού Κινήματος Αλληλεγγύη είναι η επιβίωση του Ελληνισμού στον τόπο μας, σε μια ελεύθερη πατρίδα χωρίς στρατεύματα κατοχής και εποίκους. Και δυστυχώς η λύση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας που θέλουν να μας επιβάλουν καταπατεί τα δικαιώματα μας, παγιώνει διαχωρισμούς και διακρίσεις. Βασικές προτεραιότητες που πρέπει να ικανοποιηθούν για την συνολική λύση του Κυπριακού είναι η άμεση αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, η επιστροφή όλων των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες, η ελευθερία διακίνησης και εγκατάστασης στο σύνολο της επικράτειας της πατρίδας μας, η αποχώρηση των παράνομων εποίκων και η εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου.

β) για την πόλη σας

Το Κίνημα Αλληλεγγύη δε θα αποδεχθεί ποτέ λύση που Κυπριακού η οποία δεν θα επιτρέπει την επιστροφή όλων των προσφύγων στις πατρογονικές μας εστίες, δε θα δεχθούμε ποτέ λύση η οποία θα παραδίδει την Κερύνεια μας στον εχθρό. Αυτές είναι προϋποθέσεις αδιαπραγμάτευτες για την επίλυση του Εθνικού μας προβλήματος.

Γνωρίζουμε όλοι εμείς οι Κερυνειώτες ότι ο αγώνας αυτός είναι δύσκολος αλλά έχουμε χρέος καθημερινά να ακούγεται η φωνή μας.

Η φωνή της Κερύνειας δεν αντηχεί σθεναρά στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Οφείλουμε να δυναμώσουμε τη φωνή μας και με περηφάνεια να φωνάξουμε ότι τα Σύνορα μας είναι στην Κερύνεια, τα σύνορα μας είναι στις ακρογιαλιές του Καραβά, της Λαπηθού, του Άγιου Επίκτητου, του Αγίου Αμβροσίου, το δικό μου χωριό.

Έχουμε ευθύνη να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας μια ελεύθερη πατρίδα.

γ) για την κοινωνία

Προτεραιότητα μου κάθε συνάνθρωπος μας που βρίσκεται σε ανάγκη.

Θα παλέψω για ένα πραγματικό Κράτος Πρόνοιας όπως εγώ το οραματίζομαι. Για να είναι ακριβώς Κράτος Πρόνοιας. Πρόνοια σημαίνει εκ των προτέρων μέριμνα, φροντίδα, ικανότητα στην πρόληψη του κακού, αντιμετώπιση του επερχόμενου κινδύνου.

Τα προβλήματα είναι πολλά, σοβαρά και χρήζουν επείγουσας αντιμετώπισης.

Η πανδημία έχει αναδείξει πολλές αδυναμίες του συστήματος, και δυστυχώς είναι πολλές οι παράπλευρες απώλειες της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί.

  1. Ποιοι θα είναι οι στόχοι σας αν εκλεγείτε ως βουλευτής;

Όλα όσα αναφέρω ως όραμα μου.

  1. Με ποιους τρόπους και μεθόδους θεωρείτε ότι θα ανταποκριθείτε στα καθήκοντα σας ως βουλευτής;

Κατέρχομαι υποψήφια Χωρίς Συμβιβασμούς και με βασική μου Αξία ότι κάθε άνθρωπος που τιμάται με τη ψήφο του λαού και αναλαμβάνει την ευθύνη της εκπροσώπησής του θα πρέπει να διαθέτει ικανότητες, ευαισθησίες, να καταβάλλει καθημερινά άοκνη προσπάθεια για να είναι κοντά στους πολίτες και να εισηγείται αποτελεσματικές πολιτικές προς επίλυση όλων των σημαντικών προβλημάτων που υπάρχουν στον τόπο μας.

Πιστεύοντας και διατηρώντας ψηλά αυτή μου την αξία, σας καλώ να δώσετε την ευκαιρία σε νέα πρόσωπα, καθαρά, να βγουν μπροστά και να παλέψουν για εσάς.

  1. Συμφωνείτε με την άποψη ότι ο βουλευτής δεν πρέπει να ασχολείται με άλλο επάγγελμα/ενασχόληση για να είναι αφοσιωμένος στα βουλευτικά του καθήκοντα;

Πιστεύω ότι ένας βουλευτής αντιλαμβάνεται καλύτερα τα προβλήματα των πολίτων όσο βρίσκεται ανάμεσα τους. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να καταθέτει και αποτελεσματικές λύσεις. Η βουλευτική ιδιότητα δεν αναιρεί οποιαδήποτε άλλη επαγγελματική, με δεδομένο ότι δεν ευνοούνται προσωπικά συμφέροντα. Το συμφέρον του λαού και του τόπου μας προέχει πάντοτε.

Β. ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΜΑ:

  1. Ποια είναι η άποψη και οι θέσεις σας για την επικείμενη πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό;

Θέση της Αλληλεγγύης είναι ότι οι συνομιλίες προς την κατεύθυνση της ΔΔΟ δεν θα οδηγήσουν σε λύση του Κυπριακού.

Έχουμε ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην πάει στην πενταμερή διάσκεψη τονίζοντας ότι πρόκειται για παγίδα υποταγής. Παρόλα αυτά, θα πάμε στην Γενεύη για να πολεμήσουμε ώστε να μην πετύχουν τα σχέδια συμφωνίας λύσης δύο κρατών με τον μανδύα της χαλαρής αποκεντρωμένης συνομοσπονδίας δύο κοινοτικών κρατών με κυριαρχική ισότητα. Δηλαδή την παράδοση της Κύπρου στην Τουρκία.

  1. Θεωρείτε ότι η ΔΔΟ είναι η μοναδική προοπτική λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα;

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ διαφωνεί κάθετα με όποια λύση “ΔΔΟ με καλό ή οποιοδήποτε άλλο περιεχόμενο” γιατί είναι λύση που νομιμοποιεί τα τετελεσμένα της εισβολής , οδηγεί στον εκτουρκισμό και εξισλαμισμό των κατεχομένων εδαφών και δεν αποκαθιστά τα ανθρώπινα, πολιτικά, περιουσιακά Δικαιώματα του Λαού, τις θρησκευτικές ελευθερίες, το δικαίωμα στην περηφάνια για την εθνική καταγωγή του κάθε πολίτη και το δικαίωμα της επιλογής της παιδείας που αρμόζει στην εθνική του συνείδηση. Δεν αποκαθιστά, τις 4 Ευρωπαϊκές Ελευθερίες τις Αρχές και Αξίες της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο.

  1. Συμφωνείτε με τους χειρισμούς της Κυβέρνησης σε σχέση με το εθνικό θέμα; Σε ποια σημεία διαφωνείτε; Δώστε τις δικές σας εισηγήσεις.

Διαφωνούμε με τους διαχρονικούς χειρισμούς των εκάστοτε κυβερνήσεων για το θέμα του Κυπριακού. Ο λαός της Κύπρου απέρριψε την λύση ΔΔΟ στο δημοψήφισμα του 2004. Η δική μας πλευρά όφειλε και οφείλει να αλλάξει στρατηγική στην μορφή λύσης και να απαγκιστρωθεί από την ανέφικτη και ανεφάρμοστη λύση της ΔΔΟ. Η Κύπρος είναι κράτος μέλος της ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να εμπλακεί ενεργά στο θέμα και όχι με τη μορφή απλού παρατηρητή και να μας στηρίξει στη μορφή λύσης του Κυπριακού. Το Κυπριακό πρόβλημα είναι πρόβλημα εισβολής κατοχής και παράνομου εποικισμού και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται από τη διεθνή κοινότητα.

  1. Ποιες θεωρείτε ως προτεραιότητες σε σχέση με την επίλυση του Κυπριακού;

Βασικές προτεραιότητες που πρέπει να ικανοποιηθούν για την συνολική λύση του Κυπριακού είναι η άμεση αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, η επιστροφή όλων των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες, η ελευθερία διακίνησης και εγκατάστασης στο σύνολο της επικράτειας της πατρίδας μας, η αποχώρηση των παράνομων εποίκων και η εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου.

  1. Ποια η άποψη σας για την πολιτική ισότητα;

Την πολιτική ισότητα την παραχωρήσαμε από το 1991 με το ψήφισμα 917 και έκτοτε την επιβεβαιώνουμε καθημερινά. Έχουμε αποδεχθεί οδυνηρές υποχωρήσεις για να μας επιστραφεί το Βαρώσι. Τελικώς το Βαρώσι εποικίζεται και οι υποχωρήσεις μας γίνονται κεκτημένο για την Τουρκία.

Ο κυβέρνηση αυτό που θέλει να παραχωρήσει είναι η κυριαρχική ισότητα των δύο community states, δηλαδή αποδέχεται λύση χαλαρής αποκεντρωμένης συνομοσπονδίας.

  1. Επιλέξετε τη μορφή λύσης που προτιμάτε στο εθνικό μας πρόβλημα:

α) Ενιαίο Κράτος

β) ΔΔΟ

γ) Αποκεντρωμένη ομοσπονδία

δ) Συνομοσπονδία

ε) Διχοτόμηση

στ) Δύο κράτη

Γ. ΔΙΑΦΘΟΡΑ/ΔΙΑΠΛΟΚΗ/ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ

  1. Ποιούς θεωρείτε ως κύριους λόγους για την επικρατούσα κατάσταση διαφθοράς στην χώρα μας;
  2. Μπορείτε να κατανέμετε ευθύνες σε άτομα-αξιωματούχους του κράτους ή θεσμούς για το σημερινό κατάντημα στη χώρα μας;

Κοινή απάντηση και στις δυο ερωτήσεις.

Η διαφθορά είναι μια νόσος της εξουσίας που πλήττει την ηθική υπόσταση του λαού και την κοινωνική συνοχή. Οι πολίτες έχουν καταστεί όργανο των ισχυρών κρατικών ή κομματικών μηχανισμών, σιωπούν μπροστά σε φαινόμενα διαφθοράς και δεν αντιδρούν, προκειμένου να έχουν την εύνοια των διεφθαρμένων αυτών μηχανισμών που συγκαλύπτουν τις παρανομίες τους και αλληλοπροστατεύονται. Αυτό το σάπιο σύστημα πρέπει να ξηλωθεί, προκειμένου να εκριζωθεί η διαφθορά από τους κόλπους της Κυπριακής πολιτείας.

  1. Καταγράψετε συνοπτικά τα μέτρα που εισηγείστε για την αντιμετώπιση της διαφθοράς/διαπλοκής;

Θέσεις του Κινήματος Αλληλεγγύη

α. Με την καταγραφή, τον ανασχεδιασμό, την απλοποίηση και την τυποποίηση όλων των διαδικασιών και των σχεδίων υπηρεσίας.

β. Με τον αυστηρό έλεγχο όλων των μεγάλων συμβολαίων του Κράτους για όλα τα υλικά, τις υπηρεσίες και όλες τις προμήθειες που απαιτούνται για τη λειτουργία της κρατικής μηχανής.

γ. Με τη δημιουργία κουλτούρας στο προσωπικό του δημοσίου τομέα, ώστε να εξυπηρετεί και όχι να ταλαιπωρεί αχρείαστα τους πολίτες καθώς και με τη θεσμοθέτηση μιας αποδεκτής κλίμακας αξιών στο Δημόσιο τομέα.

δ. Με διαφανείς διαδικασίες στους διορισμούς και τις προαγωγές, με κριτήρια τις ικανότητες, τα προσόντα, την εργατικότητα, την ευθύνη, του δημόσιου λειτουργού.

ε. Με την εισαγωγή συστημάτων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και την ανάπτυξη των απαιτούμενων διαδικασιών στα πλαίσια της ψηφιοποίησης των διοικητικών λειτουργιών του Κράτους με σκοπό την ελαχιστοποίηση της επαφής δημοσίων υπαλλήλων-πολιτών/επιχειρήσεων.

στ. Με τη θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής εσωτερικής κινητικότητας του ανθρώπινου δυναμικού με εναλλαγή στις θέσεις ευθύνης ανά εύλογο χρονικό διάστημα.

ζ. Με την εισαγωγή της διδασκαλίας από την προδημοτική εκπαίδευση μέχρι το Λύκειο του μαθήματος της πολιτικής αγωγής.

  1. Εάν εκλεγείτε βουλευτής, πως σχεδιάζετε να συμβάλετε στην αντιμετώπιση της διαφθοράς;

Εισηγήσεις του Κινήματος Αλληλεγγύη για νομοθετικές και διαρθρωτικές αλλαγές:

α. Με την επίσπευση της μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης.

β. Με την ενοποίηση, απλοποίηση και κωδικοποίηση της υφιστάμενης αλλά και της όποιας νέας νομοθεσίας.

γ. Με την υιοθέτηση των αρχών, αναγκαίων διαδικασιών και μέσων για την αναβάθμιση της ποιότητας του νομοθετικού έργου και την απλοποίηση κατά την εφαρμογή των νόμων και των κανονισμών.

δ. Με την κωδικοποίηση, απλοποίηση ή και κατάργηση εγκυκλίων, ώστε να είναι κατανοητοί οι νόμοι στους απλούς πολίτες αλλά και τους λειτουργούς του Κράτους.

ε. Με τη θέσπιση «Ανεξάρτητης Αρχής κατά της διαφθοράς» που τα μέλη της θα διορίζονται και θα λογοδοτούν στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

στ. Με την αύξηση των ποινών σε υφιστάμενες νομοθεσίες και τη θεσμοθέτηση της αστικής και ποινικής ευθύνης κάθε δημόσιου λειτουργού που με τις αποφάσεις του δολίως προκαλεί κόστος στο Κράτος και τους πολίτες.

ζ. Με τη θέσπιση της ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες) όλων των κρατικών αξιωματούχων και των Πολιτικά Εκτιθέμενων Προσώπων (Π.Ε.Π.) που θα ελέγχονται τόσο από εγκεκριμένους λογιστές όσο και από την Ελεγκτική Υπηρεσία του Κράτους.

η. Με δημιουργία ενός αξιόπιστου μηχανισμού ελέγχου με σαφείς κανόνες διαδικασίας πειθαρχικού ελέγχου και επιβολής κυρώσεων στις περιπτώσεις παραβάσεων, μετά τη θεσμοθέτηση Κώδικα Δεοντολογίας των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων και του Υπουργικού Συμβουλίου.

θ. Με τον έλεγχο της τοπικής αυτοδιοίκησης στα πρότυπα του ελέγχου που θα γίνεται για τα μέλη της Δημόσιας υπηρεσίας, της Κυβέρνησης, της Βουλής και των άλλων θεσμών.

ι. Με την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό των θεσμών της Γενικής Εισαγγελίας, της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

ια. Με την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών της Αστυνομίας Κύπρου που ασχολούνται με την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος.

ιβ. Με τη μελέτη και τη θέσπιση ενός λειτουργικού ευέλικτου σώματος ελέγχου της δημόσιας διοίκησης.

  1. Ποια μέτρα εισηγείστε για την καταπολέμηση της αναξιοκρατίας;

Όσα έχω προαναφέρει στις ερωτήσεις 3 και 4 του κεφαλαίου Γ.

  1. Θεωρείτε ότι η Βουλή (και βουλευτές) έχουν ευθύνες για την επικρατούσα διαφθορά;

Σαφώς. Η διαφθορά είναι μια νόσος της εξουσίας που πλήττει την ηθική υπόσταση του λαού και την κοινωνική συνοχή. Όπως έχω αναφέρει και πιο πάνω αυτό το σάπιο σύστημα πρέπει να ξηλωθεί, προκειμένου να εκριζωθεί η διαφθορά από τους κόλπους της Κυπριακής πολιτείας.

  1. Ποιες απόψεις έχετε για τα Μ.Ε..Δ των ΠΕΠ. Ποιες οι θέσεις σας για την λίστα Γιωρκάτζη;

Η Αλληλεγγύη ξεκαθαρίζει πως τάσσεται υπέρ της δημοσιοποίησης της λίστας του Γενικού Ελεγκτή που αφορά τα Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα τα οποία έτυχαν ευνοϊκής μεταχείρισης από τον Συνεργατισμό με διαγραφές δανείων και χαριστικές αναδιαρθρώσεις.

Θεωρούμε πως ενόψει και των επερχόμενων Βουλευτικών Εκλογών οι πολίτες έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν τα πρόσωπα που βρίσκονται στη λίστα και ενδεχομένως επαναδιεκδικούν βουλευτικό αξίωμα.

Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που δημοσιοποιήθηκε η λίστα Γιωρκάτζη, θα πρέπει να δημοσιευθεί και αυτή η λίστα.

Επισημαίνουμε την αναγκαιότητα υιοθέτησης της “Λευκής Βίβλου” των τριών σοφών Χρ. Πισσαρίδη, Χ. Παναγιωτίδη και Ν. Συρίμη από την Κυβέρνηση και η κατάθεση σχετικού Νομοσχεδίου για την μετατροπή του “πόθεν έσχες ” σε δίκαιο και αποτελεσματικό μηχανισμό ελέγχου φαινομένων διαφθοράς από ΠΕΠ.

  1. Ποιες είναι οι απόψεις σας για τις πολιτογραφήσεις και τα διαβατήρια που παραχωρήθηκαν σε αλλοδαπούς/υπηκόους τρίτων χωρών;

Η κατάργηση του υφιστάμενου Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος βασίστηκε στις διαχρονικές αδυναμίες αλλά και στην καταχρηστική εκμετάλλευση που έτυχαν οι πρόνοιες του προγράμματος.

Δυστυχώς υπήρξαν φαινόμενα κακής διαχείρισης, καταχρηστικής εκμετάλλευσης που υπονόμευσαν την αξιοπιστία του προγράμματος. Και το Κίνημα Αλληλεγγύη ξεκάθαρα από την αρχή τοποθετήθηκε υπερ της κατάθεσης όλων των στοιχείων στην ελεγκτική υπηρεσία.

Απαιτούμε απόλυτη διαφάνεια στο ζήτημα των διαβατηρίων, με δεδομένο ότι υπήρξαν αντικανονικές εξαιρέσεις στις κατ’ εξαιρέσεις πολιτογραφήσεις.

Η Έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας καταγράφει μια λεηλασία των νόμιμων διαδικασιών, των θεσπισμένων κριτηρίων και της νομιμότητας που ενδεχομένως να στοιχειοθετούν ποινικά ή και πειθαρχικά αδικήματα, για τμήματα της Δημόσιας Υπηρεσίας.

Δ. ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Παρακαλείσθε όπως καταθέσετε πολύ συνοπτικά τις θέσεις και τις απόψεις σας για τα πιο κάτω θέματα κοινωνικού χαρακτήρα:

  1. Όραμα Παιδείας:

Ο μέγιστος στόχος της Αλληλεγγύης είναι να οικοδομήσουμε στον τόπο μας μια παιδεία για όλους, που να προάγει τη δια βίου μάθηση μέσα από ένα σωστά δομημένο εκπαιδευτικό σύστημα που να καλλιεργεί την ανάπτυξη του αυτοσεβασμού, του αλληλοσεβασμού, της κριτικής σκέψης, την καλλιέργεια του πατριωτισμού, και την ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης.

Βασική επιδίωξη και στόχος του Κινήματος μας είναι η παιδεία του τόπου μας να δημιουργεί έντιμους, ενεργούς πολίτες που να υπερασπίζονται με πάθος την αλήθεια, την ηθική και την ελευθερία του ατόμου. Να είναι προσηλωμένοι στα στοιχεία και στις αξίες της εθνικής μας ταυτότητας, πάντα μέσα σε πνεύμα σεβασμού προς όλους.

Να είναι φορείς στοιχείων και αξιών όπως η Ελληνική γλώσσα, η ιστορία, ο πολιτισμός, η παράδοση, ο σεβασμός στον άνθρωπο, η Ισότητα, η Δικαιοσύνη και η Δημοκρατία.

  1. Επέτειος ενωτικού δημοψηφίσματος:

Η Αλληλεγγύη τιμά την 15η Ιανουαρίου του 1950 όπου γράφτηκε μια μεγαλειώδης σελίδα στην Ιστορία της Κύπρου, το Ενωτικό Δημοψήφισμα, κατά το οποίο το 96% του λαού ψήφισε υπέρ της ΕΝΩΣΗΣ της Κύπρου με την ΜΗΤΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ.

Ταυτόχρονα θυμίζει στον Κυπριακό λαό την απαίτηση του Ακιντζί και την υποταγή της Κυπριακής Βουλής που ψήφισε τον «Νόμο Ακιντζί», στις 7 Απριλίου 2017, όταν 30 Βουλευτές ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ ψήφισαν να απαγορευτεί στα Ελληνικά σχολεία της Κυπριακής Δημοκρατίας η διδασκαλία ή οιαδήποτε αναφορά, στο Ενωτικό Δημοψήφισμα του 1950.

  1. Ο ρόλος και η αποστολή της εκκλησίας στην πολιτεία:

Η Εκκλησία της Κύπρου κατέχει δεσπόζουσα θέση στη κυπριακή κοινωνία διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στη θρησκευτική ζωή του τόπου. Σε κρίσιμες περιόδους της κυπριακής ιστορίας ο ρόλος αυτός επεκτάθηκε και στο πολιτικό γίγνεσθαι της πατρίδας μας. Στη συνεχή ανάγκη εθνικής επιβίωσης και κρατικής ανεξαρτησίας η Εκκλησία της Κύπρου αποτελούσε καταφύγιο και πηγή δύναμης. Είναι σημαντικός ο καθοδηγητικός και συμβουλευτικός της ρόλος στα πολιτικά δρώμενα της πατρίδας μας, δεν μπορεί όμως σε καμία περίπτωση να είναι παρεμβατικός.

Σε σχέση με την κοινωνική της δράση, οι κοινωνικές υπηρεσίες οι οποίες αποτελούν ευθύνη της Πολιτείας, ένεκα των σημαντικών αδυναμιών και ελλείψεων του Κράτους Πρόνοια στη χώρα μας, σε κάποιο βαθμό τείνουν να υποκατασταθούν από τις δράσεις της Εκκλησίας.

Θα μπορούσε όμως η Εκκλησία να διαδραματίσει καθοριστικότερο ρόλο στην κοινωνία, παρέχοντας υψηλότερη πνευματική δραστηριότητα. Με απλές νουθεσίες το μόνο που επιτυγχάνεται είναι να απωθεί τους πιστούς και κυρίως τους νέους από τους κόλπους της.

  1. Μεταναστευτικό και μέτρα αντιμετώπισης:

Εκφράζουμε έντονα τις ανησυχίες μας για τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές που παρατηρούνται στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου, ιδιαίτερα μέσω των Κατεχόμενων εδαφών μας και από τη νότια παραλία της Τουρκίας.

Οι Τουρκικοί σχεδιασμοί αποσκοπούν στη διοχέτευση τρομοκρατικών στοιχείων στις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές, στη δημογραφική αλλοίωση του πληθυσμού, στη διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής και στην αποσταθεροποίηση του κράτους μας.

Η Κύπρος έχει ήδη ξεπεράσει τα όριά της, στην υποδοχή και φιλοξενία μεταναστών.

Θεωρούμε επιβεβλημένο όπως αυξηθούν οι επιστροφές παράτυπων μεταναστών και αιτητών πολιτικού ασύλου των οποίων – σύμφωνα με τις σχετικές νομοθετικές πρόνοιες – οι αιτήσεις έχουν κριθεί «προδήλως αβάσιμες», στις περιπτώσεις που αυτοί προέρχονται από τις 21 ασφαλείς χώρες, σύμφωνα με τον σχετικό κατάλογο του Υπουργείου Εσωτερικών. Όσον αφορά την συμφωνία επανεισδοχής, την οποία η ΚΔ δεν μπορεί να εφαρμόσει με την Τουρκία διότι η κατοχική χώρα δεν αναγνωρίζει την χώρα μας, η Κυβέρνηση οφείλει να απαιτήσει από τις Βρυξέλλες την αποδοχή όλων των μεταναστών που αποστέλλει η Τουρκία και να τους διαχειρίζεται η ΕΕ με ανθρωπιστικά κριτήρια. Η διαχείριση του μεταναστευτικού θεωρούμε ότι πρέπει να αποτελεί μόνιμη, σοβαρή και επείγουσα προτεραιότητα του κράτους, διαφορετικά θεωρούμε ότι η κατάσταση θα εξελιχθεί σε μη αναστρέψιμη.

  1. Δημογραφικόν:

Το δημογραφικό πρόβλημα στην Κύπρο έχει καταστεί τα τελευταία χρόνια μείζον εθνικό πρόβλημα. Η γήρανση του πληθυσμού αναμένεται να έχει βαθιές επιπτώσεις στην κυπριακή κοινωνία, δημιουργώντας δημοσιονομικές και πολιτικές πιέσεις που δύσκολα θα μπορούν να αντιμετωπιστούν. Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει λύσεις σε βασικές συνιστώσες που επηρεάζουν τη μεταβολή του πληθυσμού, όπως είναι η αντιμετώπιση των αυξημένων και υπέρμετρων μεταναστευτικών ροών, η μείωση των γεννήσεων, η αύξηση των αμβλώσεων, η οικονομική μετανάστευση των νέων που εγκαταλείπουν την πατρίδα μας, λόγω της ανεργίας και της οικονομικής αβεβαιότητας.

  1. Απασχόληση αλλοδαπών:

Θέση του Κινήματος Αλληλεγγύη είναι η θέσπιση ενός ευέλικτου συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων για τους πρόσφυγες – οικονομικούς μετανάστες που εργάζονται, ώστε να καταπολεμηθεί η μαύρη αγορά εργασίας και να εκλείψουν τα φαινόμενα δουλείας και εκμετάλλευσης τους.

Σε σχέση με τους αιτητές διεθνούς προστασίας, θα πρέπει να κατοχυρωθεί η υποχρεωτική εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας για την ομαλή ένταξη τους στην κοινωνία.

  1. Σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ ομοφυλόφιλων ζευγαριών:

Το Σύμφωνο Συμβίωσης εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το 2015.

Ο νόμος παρέχει τη δυνατότητα σύναψης του συμφώνου συμβίωσης τόσο από ετερόφυλα όσο και από ομόφυλα ζευγάρια.

Οι αριθμοί δείχνουν πως η χρήση του εν λόγω θεσμού γίνεται κυρίως από ετερόφυλα ζευγάρια με σκοπό να διασφαλίσουν νομικά τη σχέση τους.

Είναι σημαντικό σε μια δημοκρατική πολιτεία να μη στερείται κανένας πολίτης του δικαιώματος της επιλογής.

  1. Το επίπεδο δημοσιογραφίας και των ΜΜΕ στην Κύπρο:

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται οι δημοσιογράφοι στην Κύπρο είναι ιδιαίτερα δύσκολες και όσο κι αν μας φαίνεται αδιανόητο σε μια δημοκρατική κοινωνία, η ελευθερία του λόγου δεν είναι ικανοποιητική. Σε αυτό συντελούν πολλοί παράγοντες, οι περισσότεροι εκ των οποίων συμβαίνουν σε όλες τις μικρές χώρες με μειωμένο κύκλο εργασιών.

Σε πολύ μεγάλο βαθμό τα ΜΜΕ εξαρτώνται από τη διαφήμιση και ως εκ τούτου θέματα που τυγχάνουν συγκεκριμένων συμφερόντων ανεβαίνουν στην ιεραρχία, ή το αντίστροφο.

Κάτι που θα πρέπει ωστόσο να κατανοήσουμε είναι πως όσο κι αν θέλουν, σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά, καθώς την επόμενη μέρα δεν θα έχουν δουλειά.

Παρόλα αυτά και κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες είναι αξιέπαινες οι μάχες που δίνουν στην πλειοψηφία τους οι σωστοί δημοσιογράφοι, οι οποίοι με όπλο την πένα τους ενημερώνουν τον κόσμο για όσα συμβαίνουν.

Με μεγαλύτερα κονδύλια και με διασφάλιση της ελευθεροτυπίας οι δημοσιογράφοι της χώρας μας θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερα θαύματα.

  1. Ποιες είναι οι απόψεις σας για την σύγκρουση των θεσμικών οργάνων στη χώρα μας:

Οι νομοθεσίες οφείλουν να ρυθμιστούν και να τροποποιηθούν έτσι ώστε οι θεσμοί να μην αλληλοσυγκρούονται και να τηρούν τις πρόνοιες για διαφάνεια και εξυπηρέτηση των συμφερόντων του πολίτη. Ξεκάθαρες αρμοδιότητες για να παράγεται έργο και ο πολίτης να ζει σε ένα δημοκρατικό, ισόνομο και δίκαιο κράτος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button