Greek Reports (Ελληνικά)

Ερωτηματολόγιο Υποψήφιας Βουλευτού Μαρίνας Χατζηκώστα

Κυπριακό Κέντρο Μελετών (KY.KE.M.)

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ

ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ

  1. ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: Μαρίνα Χατζηκώστα
  2. ΤΟΠΟΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ: Σκλαβωμένη Τύμπου (εκ πατρογονίας), Κόρινθος (Ελλάδα, εκ μητρογονίας)
  3. ΤΟΠΟΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ: Ελεύθερη Λευκωσία
  4. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ: 05/04/1982
  5. ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΝ ΕΠΙΠΕΔΟ/ΣΠΟΥΔΕΣ: ΠΤΥΧΙΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ, ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ, ΚΑΤΟΧΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΤΙΤΛΟΥ ΣΠΟΥΔΩΝ.
  6. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ/ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ: ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
  7. ΚΟΜΜΑ ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΤΕΡΧΕΣΤΕ: ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΚΙΝΗΜΑ ΕΛΛΗΝΩΝ
  8. ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΜΕ ΤΑ ΚΟΙΝΑ: ΕΝΕΡΓΟ ΜΕΛΟΣ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΟΖΩΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ

Α. ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:

  1. Γιατί κατέρχεστε ως υποψήφιος στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές;

Θεωρώ πως το εύκολο είναι να μείνω απαθής στην καθημερινότητά μου και να επικρίνω κάθε ενέργεια και κάθε απόφαση με την οποία διαφωνώ, ή να επικροτώ κάθε τι με το οποίο συμφωνώ. Το δύσκολο από την άλλη είναι να μπεις στη μάχη και να παλεύεις για κάθε τι που θεωρείς σωστό, ενώ ταυτόχρονα αντιστέκεσαι σε ότι θεωρείς επιζήμιο ή επιβλαβές για την πατρίδα και τον λαό της. Αγαπώ την ευθύνη!

  1. Για ποιους λόγους έχετε κατατάξει την υποψηφιότητα σας στο συγκεκριμένο πολιτικό κόμμα;

Δεν μπορείς να κατέρχεσαι υποψήφιος με ένα κόμμα, ιδιαίτερα στην Κύπρο, αν πρώτα και πάνω από όλα δεν συμφωνείς στο μείζον ζήτημα που δεν είναι άλλο από το εθνικό. Κατέρχομαι με την Αλληλεγγύη – Κίνημα Ελλήνων επειδή ακριβώς συμφωνώ απόλυτα με τις θέσεις και αρχές στο εθνικό μας ζήτημα, επειδή θαυμάζω και εμπνέομαι από την Δρ. Ελένη Θεοχάρους, η οποία έχει αφιερώσει ολόκληρη τη ζωή της, με όποιο προσωπικό κόστος, στην ευημερία των ανθρώπων.

  1. Ποιο είναι το όραμα σας

α) για την πατρίδα

Οραματίζομαι μια πατρίδα ελεύθερη, αξιοπρεπή, δυνατή και πρωταγωνίστρια στις διεθνείς εξελίξεις. Μια πατρίδα που θα γεννά παιδιά ικανά, μια πατρίδα που θα καθορίζει το μέλλον της και δεν θα είναι έρμαιο τουρκικών ή άλλων επιδιώξεων.

β) για την πόλη σας

Η Λευκωσία, λένε κάποιοι ότι είναι η τελευταία διαιρεμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Εγώ λέω πως η Λευκωσία είναι η μόνη σκλαβωμένη, η μόνη ημικατεχόμενη πρωτεύουσα της Ευρώπης. Πρώτα και πάνω απ’ όλα οφείλουμε να αναστρέψουμε αυτή τη στρέβλωση που μας είπαν κάποιοι απ’ έξω και υιοθετήσαμε εμείς σαν παπαγάλοι. Από εκεί και πέρα θα ήθελα να συμβάλω ώστε η Λευκωσία να διατηρήσει τον χαρακτήρα της, που την ξεχωρίζει από τις άλλες πρωτεύουσες, αλλά παράλληλα να εξελιχθεί σε μια ευρωπαϊκών προδιαγραφών πόλη με υπηρεσίες και δομές που θα εξυπηρετούν όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες, είτε ανήκουν σε μειονότητες, είτε σε ομάδες πληθυσμού με προβλήματα κίνησης, όρασης, ακοής. Έχετε σκεφτεί ποτέ πως ολόκληρη η πόλη είναι φιλική μόνο για τους ενήλικες που δεν αντιμετωπίζουν ειδικά ζητήματα; Από τους δρόμους, μέχρι τα μουσεία.

γ) για την κοινωνία

Οραματίζομαι μια κοινωνία με παιδεία. Μια κοινωνία οι πολίτες της οποίας μπορούν να σέβονται ο ένας τον άλλον, μια κοινωνία με αλληλεγγύη, ενωμένη και παράδειγμα προς μίμηση. Πιστεύω στους νέους και πιστεύω πως μπορούμε να έχουμε μια τέτοια κοινωνία.

  1. Ποιοι θα είναι οι στόχοι σας αν εκλεγείτε ως βουλευτής;

Όσα έχω προαναφέρει είναι μέσα στους στόχους μου. Σίγουρα ωστόσο δεν μπορούν όλα να γίνουν δια μιας. Πολλά από αυτά τα ζητήματα είναι πολυεπίπεδα και σε πολλές περιπτώσεις η θεωρία είναι πιο εύκολη από την πράξη. Δεν μου αρέσουν τα μεγάλα λόγια και οι υποσχέσεις. Μπορώ όμως να διαβεβαιώσω πως θα παραμείνω πιστή στις Αρχές και τις Αξίες και θα παλέψω για το καλύτερο.

Η πρώτη μου ενέργεια σε περίπτωση εκλογής μου θα είναι η προσπάθεια αναγνώρισης των Βετεράνων μας, οι οποίοι έδωσαν το αίμα τους για την πατρίδα και όσοι επέζησαν δεν αναγνωρίστηκαν ποτέ από την πολιτεία μας.

  1. Με ποιους τρόπους και μεθόδους θεωρείτε ότι θα ανταποκριθείτε στα καθήκοντα σας ως βουλευτής;

Τις λύσεις για όλα όσα επιζητούμε τις δίνει το Σύνταγμα και οι Δημοκρατικές Αρχές και Αξίες. Βέβαια, για να είμαστε ειλικρινείς, σε μηνιαία βάση θα πρέπει να ενημερώνουμε απευθείας του πολίτες, με δημόσιες συζητήσεις, για τα όσα έχουμε προσπαθήσει, όσα έχουμε καταφέρει και όσα δεν έχουμε καταφέρει και γιατί. Το κοινοβουλευτικό έργο θα έπρεπε να τελείται με απόλυτη διαφάνεια και κατοχύρωση του ελέγχου του από τους ίδιους τους πολίτες.

  1. Συμφωνείτε με την άποψη ότι ο βουλευτής δεν πρέπει να ασχολείται με άλλο επάγγελμα/ενασχόληση για να είναι αφοσιωμένος στα βουλευτικά του καθήκοντα;

Δεν έχω υπάρξει βουλευτής και δεν έχω ξεκάθαρη άποψη για το ζήτημα. Βέβαια το Κίνημα Αλληλεγγύη είναι υπέρ αυτής της θέσης. Προσωπικά ωστόσο θεωρώ πως υπάρχουν επαγγέλματα που δεν συνάδουν με τη θέση του Βουλευτή και επαγγέλματα που δεν ενοχλούν, δεδομένου ότι στις διαδικασίες ο Βουλευτής δηλώνει την εμπλοκή του. Εγώ, για παράδειγμα, είμαι δημοσιογράφος. Προφανώς δεν μπορώ να είμαι στη Βουλή το πρωί και το βράδυ να ενημερώνω τους πολίτες. Από την άλλη, αισθάνομαι ότι οι Βουλευτές που μετά τη θητεία τους έχουν οικονομική ή επαγγελματική ανασφάλεια, είναι πιο επιρρεπείς στη διαφθορά. Πιστεύω ακράδαντα πάντως πως πρέπει να υπάρχει όριο στις θητείες των Βουλευτών. Δύο είναι υπέρ-αρκετές. Η ιδιότητα του βουλευτή δεν προσφέρεται για καριέρα, ή τουλάχιστον δεν θα έπρεπε να προσφέρεται.

Β. ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΜΑ:

  1. Ποια είναι η άποψη και οι θέσεις σας για την επικείμενη πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό;

Πιστεύω ακράδαντα πως η πενταμερής είναι μια καλοστημένη παγίδα, στην οποία θα επιχειρηθεί οριστική κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η ηγεσία του Κινήματος Αλληλεγγύη θα βρίσκεται επί τόπου προκειμένου να βοηθήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην πέσει σε αυτήν την παγίδα, καθώς κάτι τέτοιο θα είναι καταστροφικό.

  1. Θεωρείτε ότι η ΔΔΟ είναι η μοναδική προοπτική λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα;

Είναι οι ζώνες στην Παλαιστίνη η λύση που θέλουν οι Παλαιστίνιοι; Είναι το Απαρτχάιντ κάτι που θα έπρεπε να εφαρμόσουμε σήμερα; Άδικα έπεσε στη Νότιο Αφρική; Όχι, η ΔΔΟ η οποία έτσι κι αλλιώς έχει απορριφθεί από την πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων, δεν είναι ούτε λύση, ούτε και η μοναδική προοπτική. Η μοναδική προοπτική θα έπρεπε να είναι η απελευθέρωση του τόπου μας και η ευημερία των πολιτών με κατοχυρωμένα ευρωπαϊκά δικαιώματα σε όλη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατία. Η ΔΔΟ δημιουργεί ρατσιστικές ανισότητες.

  1. Συμφωνείτε με τους χειρισμούς της Κυβέρνησης σε σχέση με το εθνικό θέμα; Σε ποια σημεία διαφωνείτε; Δώστε τις δικές σας εισηγήσεις.

Διαφωνούμε με τους χειρισμούς της σημερινής αλλά και προηγούμενων κυβερνήσεων. Καταρχάς συνεχίζουν να συζητούν για ένα μοντέλο λύσης που δημιουργεί ανισότητες και έχει απορριφθεί από τον λαό μας. Δεύτερον οι συνεχείς υποχωρήσεις δημιουργούν υποτέλεια και λύση δύο κρατών. Τι ακριβώς θα μείνει στο τέλος για να διαπραγματευτούν; Παραχωρούμε τα όπλα μας και την ισχύ μας συνεχώς. Τώρα θέλουν, λένε, να δώσουν την Τύμπου με το αεροδρόμιο, για να πάρουν την Αμμόχωστο (χωρίς το λιμάνι). Φτάνει πια.

Εισηγούμαι κλειστά οδοφράγματα.

Καμιά επιδότηση στον εισβολέα.

Επανατοποθέτηση του κυπριακού στη σωστή βάση, ως πρόβλημα παράνομης εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής. Εισηγούμαι να υποδείξουμε όλα τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από τον συντεταγμένο στρατό της Τουρκίας και να ζητήσουμε δικαίωση με όλα τα νόμιμα μέσα. Εισηγούμαι εκτός από κυρώσεις κατά της Τουρκίας, να διεκδικήσουμε εμπάργκο σε όπλα και προϊόντα. Εισηγούμαι οι συνομιλίες να γίνονται σε επίπεδο Κυπριακής Κυβέρνησης και όχι δήθεν κοινότητας. Εισηγούμαι να θυμηθούμε ποιοι είμαστε.

  1. Ποιες θεωρείτε ως προτεραιότητες σε σχέση με την επίλυση του Κυπριακού;

Την εσωτερική πτυχή του κυπριακού συνεχίζουν κάποιοι να την λύνουν κάτω από το τραπέζι, με δήθεν Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Η συζήτηση πρέπει να εστιάσει στην εξωτερική πτυχή, που είναι πάντα αυτή που ναυαγεί. Το αντίστροφο μοντέλο έχει αποτύχει, δημιουργεί οδυνηρά προηγούμενα και με μαθηματική ακρίβεια δεν θα μας αφήσει τίποτα για διαπραγματευτική ισχύ.

  1. Ποια η άποψη σας για την πολιτική ισότητα;

Πολιτική ισότητα παραχωρήσαμε από το 1991 με το ψήφισμα 917 και την επιβεβαιώνουμε καθημερινά. Την πολιτική ισότητα όπως την εννοεί η Τουρκία, οι εγκάθετοί της και οι οπαδοί τους είναι, για εμάς, εκτός συζήτησης.

  1. Επιλέξετε τη μορφή λύσης που προτιμάτε στο εθνικό μας πρόβλημα:

α) Ενιαίο Κράτος (απαλλαγμένο από κατοχικά στρατεύματα, εποικισμούς και αναχρονιστικές εγγυήσεις)

β) ΔΔΟ

γ) Αποκεντρωμένη ομοσπονδία

δ) Συνομοσπονδία

ε) Διχοτόμηση

στ) Δύο κράτη

Γ. ΔΙΑΦΘΟΡΑ/ΔΙΑΠΛΟΚΗ/ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ

  1. Ποιούς θεωρείτε ως κύριους λόγους για την επικρατούσα κατάσταση διαφθοράς στην χώρα μας;

Την έλλειψη παιδείας, την έλλειψη πολιτικής αγωγής και την αδράνεια των πολιτών, τους οποίους για πολλά χρόνια «βόλευε» η κομματική διαφθορά. Είναι πολυσύνθετο θέμα. Έχουμε όλοι ευθύνες, διαφορετικού επιπέδου. Ψηφίζουμε αυτούς που μας «βολεύουν», έχουμε νοοτροπία «κρύψε να περάσουμε», είμαστε ασεβείς προς νόμους και όσο μεγαλύτερη η ισχύς μας, τόσο πιο βαθιά η ασέβεια προς το ηθικό και το νόμιμο. Κανείς δεν είναι επαρκώς οχυρωμένος ώστε να αντιστέκεται στο διεφθαρμένο σύστημα, οι υπηρεσίες ουσίας δεν λειτουργούν υπέρ των πολιτών – χρειαζόμαστε μέσο ακόμη και για ζητήματα υγείας – ενώ η ασυλία και μονιμότητα σε θέσεις κλειδιά, δημιουργούν αισθήματα «θεότητας» στους κατέχοντες αυτών.

  1. Μπορείτε να κατανέμετε ευθύνες σε άτομα-αξιωματούχους του κράτους ή θεσμούς για το σημερινό κατάντημα στη χώρα μας;

Οι θεσμοί δεν έχουν ευθύνες. Οι άνθρωποι που υπηρετούν τους θεσμούς, ωστόσο, έχουν. Αυτό περιλαμβάνει από πολίτες, μέχρι πολιτικούς και άλλους αξιωματούχους. Οφείλουμε να προστατεύσουμε τους θεσμούς και να επιλέξουμε να τους υπηρετούν άτομα που και είναι και φαίνονται ηθικά και ικανά.

  1. Καταγράψετε συνοπτικά τα μέτρα που εισηγείστε για την αντιμετώπιση της διαφθοράς/διαπλοκής;

√ Πλήρης Ψηφιοποίηση των διοικητικών διαδικασιών του κράτους για την ελαχιστοποίηση της επαφής δημοσίων υπαλλήλων πολιτών/επιχειρήσεων.

√ Θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής εσωτερικής κινητικότητας του ανθρώπινου δυναμικού με εναλλαγή στις θέσεις ευθύνης ανά εύλογο χρονικό διάστημα.

√ Τερματισμό διπλών και τριπλών διαδικασιών με Ενοποίηση, κωδικοποίηση και απλοποίηση νόμων και εγκυκλίων.

√ Μάθημα πολιτικής αγωγής στο σύστημα εκπαίδευσης από την προδημοτική μέχρι το Λύκειο.

√ Με τη θέσπιση «Ανεξάρτητης Αρχής κατά της διαφθοράς».

√ Αύξηση των ποινών σε υφιστάμενες νομοθεσίες και τη θεσμοθέτηση της αστικής και ποινικής ευθύνης κάθε δημόσιου λειτουργού που με τις αποφάσεις του δολίως προκαλεί κόστος στο Κράτος και τους πολίτες.

√ Υιοθέτηση ηλεκτρονικής υποβολής «πόθεν έσχες» για ΠΕΠ όπως εισηγείται η Λευκή Βίβλος

√ Υιοθέτηση σε νόμο τη Λευκή Βίβλο.

  1. Εάν εκλεγείτε βουλευτής, πως σχεδιάζετε να συμβάλετε στην αντιμετώπιση της διαφθοράς;

Πρώτα απ΄ όλα όσοι εκλεγούν βουλευτές θα πρέπει να αντιληφθούν ότι έχουν μέγιστη ευθύνη διόρθωσης των στρεβλώσεων του κράτους και πως οι ίδιοι οφείλουν να είναι το απόλυτο παράδειγμα νομοταγούς πολίτη.

Με αυτήν την αρχή και με «όπλο» τις προτάσεις μας για καταπολέμηση της διαφθοράς, θα επιχειρήσω να σώσω των τόπο μου. Απαραίτητη θεωρώ πως είναι η εκπαίδευση των βουλευτών από ευρωπαϊκά φόρα, ειδικά για εκπαίδευση σε αυτά τα ζητήματα.

  1. Ποια μέτρα εισηγείστε για την καταπολέμηση της αναξιοκρατίας;

Αλλαγή διαδικασιών. Μόνο έτσι μπορεί να γίνει. Πρώτιστο κριτήριο πρέπει να είναι η ικανότητα, η εκπαίδευση, η μόρφωση και ο χαρακτήρας των προσώπων. Πρέπει να δημιουργηθεί κώδικας που θα βοηθήσει να τοποθετηθούν οι σωστοί άνθρωποι, στις σωστές θέσεις. Οι ακατάλληλοι δεν πρέπει να βγουν εκτός. Δεν μπορεί να μην θέλουμε αλλαγές, να συντηρούμε το σάπιο σύστημα για να μην δυσαρεστούμε και μετά να έχουμε και παράπονο που γινόμαστε διεθνώς ρεζίλι. Τουλάχιστον τραγικό το γεγονός πως οι ίδιοι άνθρωποι που αντιστέκονται στην αλλαγή του σάπιου συστήματος είναι μεταξύ εκείνων που κατακρίνουν δημόσια τη μη αλλαγή του.

  1. Θεωρείτε ότι η Βουλή (και βουλευτές) έχουν ευθύνες για την επικρατούσα διαφθορά;

Οι βουλευτές έχουν τι δικό τους μερίδιο ευθύνης, είτε διότι συμμετέχουν στη διαφθορά, είτε διότι επιτρέπουν τη διαφθορά. Είναι όμως σημαντικό να ξεχωρίσουμε αφενός ότι δεν μπορούμε να σακουλιάσουμε όλους τους βουλευτές στο ίδιο σακί, αλλά αφετέρου πως η κοινωνία έχει κουραστεί και δεν είναι σε θέση να κάνει διακρίσεις. Το σύστημα θέλει κάθαρση και σε ορισμένες περιπτώσεις μαζί με τα ξερά πάνε και τα χλωρά.

  1. Ποιες απόψεις έχετε για τα Μ.Ε..Δ των ΠΕΠ. Ποιες οι θέσεις σας για την λίστα Γιωρκάτζη;

Ορθά η λίστα «Γιωρκάτζιη» έχει δημοσιοποιηθεί. Το ίδιο, με τον ίδιο τρόπο, θα πρέπει να γίνει με τη λίστα του Γενικού Ελεγκτή. Επιπρόσθετα θα πρέπει να διευρυνθεί ο έλεγχος σε όλα τα χρηματοπιστωτικά και τραπεζικά ιδρύματα για όλα τα ΠΕΠ. Μεμπτό δεν είναι ένα Πολιτικά Εκτεθειμένο Πρόσωπο να έχει αντιμετωπίσει οικονομικές δυσκολίες, μεπτό είναι όμως να έχει χρησιμοποιήσει τη θέση και την ισχύ του και να έχει τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης. Μεπτό είναι προκειμένου να τύχουν ευνοϊκής μεταχείρισης να τήρησαν την Α, ή την Β στάση στις εργασίες του Κοινοβουλίου.

Θεωρώ πως αν υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις ο λαός πρέπει να γνωρίζει και πρόσωπα και καταστάσεις, πριν τις εκλογές του Μαϊου, διότι άνθρωποι που λειτούργησαν έτσι, δεν αποκλείεται να επαναδιεκδικούν την ψήφο μας.

  1. Ποιες είναι οι απόψεις σας για τις πολιτογραφήσεις και τα διαβατήρια που παραχωρήθηκαν σε αλλοδαπούς/υπηκόους τρίτων χωρών;

Προσωπικά θεωρώ πως – όχι μόνο στην Κύπρο, διεθνώς – οι πολιτογραφήσεις δεν έπρεπε να εντάσσονται σε σχέδια οικονομικής ανάπτυξης κλπ. Η παραχώρηση υπηκοότητας (όχι εθνικότητας) θα έπρεπε να είναι τιμητική διάκριση, θα έπρεπε να παραχωρείται σε ανθρώπους που στηρίζουν τη χώρα και

τις παραδόσεις της, που σε διαφημίζουν στο εξωτερικό, που διαδίδουν τον πολιτισμό σου, τη γλώσσα σου, που γίνονται άξιοι πρεσβευτές.

Για τα οικονομικά ζητήματα θα πρέπει να κάνουμε στροφή 180 μοιρών και βρούμε άλλους πυλώνες ανάπτυξης και ενίσχυσης της οικονομίας. Τουρισμός, Αγροτική Ανάπτυξη, Πράσινη Οικονομία, Ακαδημαϊκά Ιδρύματα, Ιατρικά Κέντρα. Έχουμε αρκετό εθνικό πλούτο και πολύ ικανούς νέους που γνωρίζουν τον τρόπο για να στηρίξουν τη χώρα μας και να την μετατρέψουν σε πρότυπο. Αρκεί να τους εμπιστευθούμε.

Δ. ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Παρακαλείσθε όπως καταθέσετε πολύ συνοπτικά τις θέσεις και τις απόψεις σας για τα πιο κάτω θέματα κοινωνικού χαρακτήρα:

  1. Όραμα Παιδείας:

Επιθυμώ σύγχρονη παιδεία, βασισμένη στα ελληνικά ιδεώδη. Επιθυμώ να επιτρέψουμε στους ικανούς εκπαιδευτικούς – που είναι πολλοί – να μας δείξουν τον τρόπο για να έχουμε χαρούμενα παιδιά, με ποιοτικής μόρφωσης χαρακτηριστικά.

  1. Επέτειος ενωτικού δημοψηφίσματος:

Αλλοίμονο στον λαό που ξεχνάει την ιστορία του. Κατάργηση του νόμου Ακιντζί.

  1. Ο ρόλος και η αποστολή της εκκλησίας στην πολιτεία:

Η εκκλησία έχει να διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο στην κοινωνία. Ανέκαθεν είχε. Έχει ρόλο και αποστολή ενίσχυσης της κοινωνίας, καταπολέμησης της ανισότητας, συμβούλου στην εθνική μας ταυτότητα και τα εθνικά ζητήματα. Όμως, δεν πρέπει να επεμβαίνει στη λειτουργία του κράτους και δεν πρέπει να επιβάλλει τις απόψεις της. Η εκκλησία πρέπει να είναι αρωγός της ορθής και αλληλέγγυας κοινωνίας, λαμπρό παράδειγμα. Θα πρέπει ωστόσο να επιτρέψει την εκκαθάριση από ανθρώπους που την εκπροσωπούν, αλλά δεν την αντιπροσωπεύουν, από ανθρώπους που βρήκαν «στέγη» για να εγκληματούν συγκεκαλυμένα.

  1. Μεταναστευτικό και μέτρα αντιμετώπισης:

Το μεταναστευτικό δεν είναι θέμα που μπορεί να αναλυθεί σε μερικές γραμμές. Οι γενικές αρχές, ωστόσο, είναι πως θα πρέπει να υιοθετήσουμε μοντέλο σύγχρονης κοινωνίας. Η Κύπρος μας δεν μπορεί να σηκώσει μεγάλα πλήθη μεταναστών, διότι πολύ απλά δεν αντέχει το μέγεθος της οικονομίας της, ενώ δεν έχουμε βαριές βιομηχανίες, και άρα οι τομείς ανάπτυξης της οικονομίας μας χρειάζονται ανθρώπους με ικανότητες διαφορετικές από αυτές που έχουν στην πλειοψηφία τους οι μετανάστες που αφικνούνται – κυρίως παράνομα – στη χώρα μας. Επιπρόσθετα είμαστε αντιμέτωποι με την τουρκική επεκτατική πολιτική και αυτό μας υποχρεώνει διπλά να ελέγχουμε ποιος εισέρχεται στη χώρα, ιδιαίτερα μέσω κατεχομένων. Σε περίπτωση που στους περισσότερους διαφεύγει, τους καλώ να διαβάσουν τις δημοσιευμένες εκθέσεις της Interpol και της Europol για την τρομοκρατία, των προφίλ των ριζοσπαστικοποιημένων ισλαμιστών και τις μεθόδους που χρησιμοποιούν με τη βοήθεια ΜΚΟ και τρομοκρατικών κυβερνήσεων όπως είναι η Τουρκία. Ρατσιστής δεν γίνεσαι όταν ενδιαφέρεσαι για την εθνική ασφάλεια της πατρίδας σου.

  1. Δημογραφικό:

Η δημογραφική αλλοίωση των κατεχομένων έχει ήδη επιτευχθεί. Η δημογραφική αλλοίωση των ελεύθερων περιοχών είναι στους στρατηγικούς στόχους της Τουρκίας και βρίσκεται σε εξέλιξη. Παράλληλα με την αντιμετώπιση των τουρκικών στρατηγικών σχεδιασμών το κράτος οφείλει να δώσει κίνητρα για αύξηση των γεννήσεων του γηγενούς πληθυσμού του τόπου μας, να συμφιλιώσει την εργασία με τη μητρότητα και να ενισχύσει τις δομές του για την επιστροφή των λαμπρών μας μυαλών που καταφεύγουν στο εξωτερικό, διότι εδώ τους στερούμε τις ευκαιρίες.

  1. Απασχόληση αλλοδαπών:

Το σύστημα πρέπει να αλλάξει από τη ρίζα του, διότι ευνοεί τις συνθήκες σκλαβιάς στις οποίες υποβάλλονται αλλοδαποί εργαζόμενοι στη χώρα μας. Η «μαύρη» εργασία ευνοεί τους κακούς εργοδότες, καταδικάζει σε συνθήκες απλής επιβίωσης και κακοποίησης των αλλοδαπών και δεν τιμά τη χώρα μας. Η «μαύρη» εργασία ενισχύει επίσης την ανεργία. Οφείλουμε να υπερασπιζόμαστε τα ίσα δικαιώματα όσων διαμένουν στη χώρα, ανεξάρτητα από πού προέρχονται. Άλλωστε είναι καλά γνωστό πως η οικονομία ενός τόπου ενισχύεται σημαντικά και από την εργοδότηση αλλοδαπών.

  1. Σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ ομοφυλόφιλων ζευγαριών:

Η ελευθερία του ενός σταματάει εκεί που αρχίζει η ελευθερία του άλλου. Αλλοίμονο αν εν έτει 2021 θεωρούσαμε μεμπτό το σύμφωνο συμβίωσης, είτε για ετεροφυλόφιλα, είτε για ομοφυλόφιλα ζευγάρια. Τάσσομαι, προσωπικά, υπέρ και του πολιτικού γάμου. Όχι όμως του θρησκευτικού. Το ζητούμενο είναι τα βήματα που πρέπει να γίνουν για νομική κατοχύρωση των gay ζευγαριών, αφού αντιμετωπίζουν αρκετά προβλήματα που δεν αντιμετωπίζουν τα straight ζευγάρια. Απλό παράδειγμα η σύνταξη χηρείας. Επιπρόσθετα ιδιαίτερα σημαντική η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, ώστε να αντιμετωπίσουμε και τα φαινόμενα κακοποίησης και εκφοβισμού τα οποία είναι καθημερινά εναντίον ατόμων, μόνο και μόνο επειδή προσδιορίζουν «διαφορετικά» τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό ή το φύλο τους, από αυτό που θεωρείται «νόρμα».

  1. Το επίπεδο δημοσιογραφίας και των ΜΜΕ στην Κύπρο:

Υπηρέτησα την ενεργό δημοσιογραφία για 19 χρόνια, τα περισσότερα εκ των οποίων στην Κύπρο. Η χώρα μας έχει ιδιαίτερα ικανούς και άξιους υπηρέτες του Τύπου. Όλοι τους έρμαια στην κριτική του καθενός, μόνο και μόνο επειδή δεν τους αρέσει αυτό που ακούν. Υπάρχουν διεφθαρμένοι. Δεν είναι η πλειοψηφία. Οι ικανοί δημοσιογράφοι, στο μεταξύ, είναι ανοχύρωτοι. Τι θα φάνε τα παιδιά τους αν επαναστατήσουν και βγουν μπροστά; Το σύστημα θα τους φάει. Το σύστημα πρέπει να αλλάξει. Σας το λέω εκ πείρας. Τα ΜΜΕ εξαρτώνται από τις διαφημίσεις. Είναι αυτό παράλογο; Σίγουρα, πάντως, είναι παράλογο να αναμένουμε όλα να αλλάξουν από ανθρώπους που εργάζονται σε συνθήκες σκλαβιάς, αντιμέτωποι με εκφοβιστικές συμπεριφορές, κι όμως βρίσκουν τον τρόπο να πουν την αλήθεια, σιγανά και ταπεινά. Οι διεφθαρμένοι, δε, θα πρέπει να κατονομαστούν, με λίστες αντίστοιχες με εκείνες που έχουν οι βουλευτές. Οι δημοσιογράφοι και οι εμπλεκόμενοι στα ΜΜΕ, πρέπει να περιλαμβάνοντα στα πρόσωπα που δημοσιοποιούν το πόθεν έσχες τους, όπως τα ΠΕΠ.

  1. Ποιες είναι οι απόψεις σας για την σύγκρουση των θεσμικών οργάνων στη χώρα μας:

Θεωρώ φυσιολογικό να υπάρχουν ενίοτε συγκρούσεις. Θεωρώ απαγορευτικό οι συγκρούσεις αυτές να γίνονται στη δημόσια σφαίρα και να διασύρουν τη χώρα διεθνώς. Υπάρχουν διαδικασίες για επίλυση των διαφορών και πρέπει να ακολουθούνται, προστατεύοντας τη δημόσια εικόνα της πατρίδας μας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button