Greek Reports (Ελληνικά)

Ελεύθερη έκφραση και δημοκρατία στο «απόσπασμα» ελέω πενταμερούς

ΔΔΟ και «preciousassets»

Τον τελευταίο καιρό επικίνδυνα, αντιδημοκρατικά φαινόμενα και διαστρεβλώσεις λαμβάνουν χώρα το ένα μετά το  άλλο, στην κατά τα άλλα ευρωπαϊκή δημοκρατική Κυπριακή Δημοκρατία.

Και το παράδοξο είναι ότι, σε μια χώρα που σε αναλογία πληθυσμού, είναι πατωμένη από νομικούς, των πλέον ξακουστών πανεπιστημίων, δεν ακούμε να εγείρονται θέματα παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παραβιάσεων της ελεύθερης έκφρασης, της δημοκρατίας, εκτός από μεμονωμένες αντιδράσεις. (Εξαίρεση εξ΄όσων είδα, ο αγαπητός Ανδρέας Αγγελίδης, δικηγόρος, με το άρθρο του στην «Σημερινή» 23.3.2021 «Η αντίθετη άποψη ενός Συμβούλου – πρώην Πρέσβεως», εκτός βέβαια  συναδέλφων που καυτηριάζουν τα φαινόμενα αυτά).

Αφενός μιλάμε για απαράδεκτες «σταλινικού τύπου» επιθέσεις εναντίον ανθρώπων που εκφράζουν τις απόψεις των –ειδικά πάνω στο εθνικό μας θέμα-  και αφετέρου ακούμε εξωφρενικές δηλώσεις από κομματικούς διαστρεβλώνοντας ιστορικά γεγονότα δίχως καμία ευαισθησία για την αλήθεια.

Απαράδεκτες παρεμβάσεις, από Λαϊκές Οργανώσεις του ΑΚΕΛ στην Εκκλησιαστική Επιτροπή Αθηένου για τον πανηγυρικό λόγο της εκπαιδευτικού Ελένης Σιούφτα στις 25ηΜαρτίου 2021. Ουσιαστικά για φίμωση.

Ο εγκάθετος της κατοχικής Τουρκίας Τ/ηγέτης Ερσίν Τατάρ δεν αναγνωρίζει την ΚΔ και την αποκαλεί «Ε/κυπριακή διοίκηση». Παράλληλα  στα ελεύθερα εδάφη της ΚΔ, κάποιοι με σχέσεις με το ΑΚΕΛ, ταυτίζονται μαζί του όταν αποφεύγουν να μιλούν για ΚΔ και την ονομάζουν «κυβέρνηση του νότου» ή «κυβέρνηση στο νότο»! Με βρετανική «εποικοδομητική ασάφεια» Σερ Ντέιβιντ Χάνει, υπονοούν δύο κυβερνήσεις στο νησί, δύο «συνιστώντα κράτη». Γιατί δεν αναφέρονται σε κυβέρνηση της ΚΔ;

  • Η ΔΔΟ δεν είναι τουρκική θέση;

Είχαμε, όμως, και την σκόπιμη δήλωση του προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου. Ο οποίος ενσυνείδητα – γιατί δεν μπορώ να κατανοήσω ότι ένας άνθρωπος σ΄ αυτή τη θέση δεν γνωρίζει την στοιχειώδη  αλήθεια – τόλμησε («Σ» 17.3.2021) να ξεστομίσει πως «Η ΔΔΟ με πολιτική ισότητα είναι μέσα στα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του συμβουλίου Ασφαλείας δεν είναι εφεύρημα του Αβέρωφ και δεν είναι τουρκική θέση».

Στην επιεικώς βλακώδη δήλωση του Αβέρωφ Νεοφύτου για την ενσυνείδητη παραποίηση της αλήθειας, απάντησε το  προσφυγικό Σωματείο «Αδούλωτη Κερύνεια» στις 22/3/2021 και που βρίσκεται στην ιστοσελίδα του

Έγραψε μεταξύ άλλων η «Αδούλωτη Κερύνεια»:

«…Πράγματι δεν είναι εφεύρημα του Αβέρωφ Νεοφύτου η ΔΔΟ. Είναι όμως καθαρή θέση και επιδίωξη της Τουρκίας και αυτό το γνωρίζει πολύ καλά ο Αβέρωφ Νεοφύτου. Το αν η λύση ΔΔΟ με πολιτική ισότητα βρέθηκε να υπάρχει στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι διότι δικοί μας Ηγέτες με την υποστήριξη τόσο του ιδίου όσο και της Παράταξης που εκπροσωπεί, αποδέχθηκαν τις σκόπιμες παροτρύνσεις των ξένων συνωμοτών και συναίνεσαν να περάσει η Τουρκική λύση ΔΔΟ με πολιτική ισότητα, στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Με αυτή τους τη συναίνεση οι Διζωνικοί Ηγέτες μας, εξυπηρέτησαν τη βρετανο-τουρκική συνωμοσία η οποία διαλάμβανε ότι η τελική συμφωνία διχοτόμησης και κηδεμόνευσης της ζωής επί ολόκληρης της Κύπρου, η ΔΔΟ, θα πρέπει να προωθηθεί στον Κυπριακό Λαό, μέσω του ΟΗΕ για να διευκολυνθεί η έγκρισή της…»

Την διζωνική απαίτησαν οι Τούρκοι από το 1957. Και με χάρτη ο Ραούφ Ντενκτάς στη Γενεύη ΙΙ το 1974, τον παρέδωσε στον βρετανό Υπ. Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας, προεδρεύοντα της διάσκεψης για το Κυπριακό Τζέιμς Κάλαχαν, δύο μέρες πριν την δεύτερη τουρκική βάρβαρη εισβολή.

Στις 16 Αυγούστου 1974 το Φόρειν ΄Οφις αποφάσισε ότι η λύση για το Κυπριακό ήταν η Δι-κοινοτική, Δι-ζωνική Ομοσπονδία και επέλεξε μάλιστα τον Γλαύκο Κληρίδη ως τον άνθρωπό του για να την προωθήσει στον ελληνισμό της Κύπρου… Με αποτέλεσμα η  δήλωση Γλαύκου Κληρίδη από την Γκαλερύ «Αργώ» στις 6 Νοεμβρίου 1974.

Ο χάρτης που συνόδευε τη πρόταση του Ρ. Ντενκτάς  για Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία και που έδωσε στο Τζέιμς Κάλλαχαν στη Γενεύη στις 12.8.1974.

Ούτε αυτήν δεν θυμάται ο Αβέρωφ Νεοφύτου, στα πελάγη της επιλεκτικής του αμνησίας,  για την οποία ο Κληρίδης μάζεψε τα συγχαρητήρια του Τζέιμς Κάλλαχαν για την τόλμη του; (Από το βιβλίο της γράφουσας «Διζωνική vs Δημοκρατία» Λεμεσός 2019).

Καθώς ο μ. Σπύρος Κυπριανού δεν την δεχόταν (όπως επίσημα επιβεβαίωσε το Φόρειν ΄Οφις το 1983 δια της Άντζελα Γκίλλον, μέρες πριν την μονομερή ανακήρυξη από τον μ. Ρ. Ντενκτάς του ψευδοκράτους), το Φόρειν Όφις βρήκε τον δεύτερο άνθρωπό του με τον Γιώργο Βασιλείου (μέσω του ΑΚΕΛ). Ο οποίος την δέχθηκε και ανάσανε το Φόρειν ΄Οφις. Και έτσι πέρασε στα διαβόητα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, που το ίδιο γράφει,  με πρώτο το 649/90.

Επαναλαμβάνω ότι ο Γ. Βασιλείου ήταν που δέχθηκε τη βρετανο-τουρκική ΔΔΟ το 1990/91  δεχόμενος το 99% των τουρκικών απαιτήσεων και ΕΚΑΝΕ ΟΤΙ ΤΟΥ ΖΗΤΟΥΣΑΝ ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ. Γι΄αυτό τον θεωρούσαν «preciousasset» γι΄αυτούς.

Εξού και το ΑΚΕΛ διαλαλεί ότι την πολιτική ισότητα την δέχθηκε από το 1991.

  • «preciousasset»

Σήμερα,  φαίνεται ο  Βρετανός ΄Υπ. Αρμοστής κ. Στίβεν Λίλλυ ανακάλυψε νέο… «preciousasset» για εξυπηρέτηση των βρετανο-τουρκικών συμφερόντων.

Το «δίδυμο»Γλ. Κληρίδης και Γ. Βασιλείου, που χρησιμοποίησαν οι Βρετανοί για προώθηση της βρετανο-τουρκικής τους ΔΔΟ από τις 16.8.1974 το πρώτο και με την εκλογή του το 1988 τον δεύτερο.

Ο οποίος θα μαζεύει προφανώς και αυτός… βρετανικά συγχαρητήρια από το Φόρειν ΄Οφις για την τόλμη του!

  • Τάσος Τζιωνής

Τόσο ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού όσο και ο Αβέρωφ Νεοφύτου ενοχλήθηκαν με δηλώσεις του προεδρικού σύμβουλου Τάσου Τζιωνή, ενός ανθρώπου που γνωρίζει το Κυπριακό όσο λίγοι, γιατί «με τον τρόπο που τοποθετήθηκε είναι ενάντια στη ΔΔΟ»! Εφόσον δε πέντε από τα εννιά κόμματα στο Εθνικό Συμβούλιο, όπως είπε ο κ. Νεοφύτου  είναι εναντίον της ΔΔΟ, γιατί Πρόεδρε Αναστασιάδη υπακούεις του ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και βρετανού Υπ. Αρμοστή και δηλώνεις έτοιμος και γονατιστός να πάς στη Γενεύη;

Θα πρέπει να ευχαριστήθηκε ο κ. Λίλλι με την δήλωση του Α. Νεοφύτου ότι «Άθελά τους οι νοοτροπίες Τζιωνή τσιμεντώνουν τη διχοτόμηση». Στην  προσπάθειά τους να φοβερίσουν το λαό, δεν πτοούνται να παρουσιάσουν τη μέρα ως νύχτα. Να παραβιάζουν το αναφαίρετο δημοκρατικό δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση, προσπαθώντας δε να επιβάλουν φίμωση στους πολίτες «αντιφρονούντες» στην ΔΔΟ, να τολμούν να προσβάλουν και την ιστορία. Ελέω πενταμερούς και βρετανο-τουρκικών διζωνικών συμφερόντων.

  • Ευθύνες Αναστασιάδη

Ακούμε παράλληλα ότι ο κ. Α. Κυπριανού έφερε ένσταση και στην αποστολή αγήματος στις παρελάσεις στην Αθήνα  και είπε :

«Διαφώνησα με την αποστολή αγήματος στις παρελάσεις οι οποίες θα γίνονταν στην Ελλάδα, είμαστε δύο ξεχωριστά κράτη και ιδιαίτερα παραμονές της μετάβασης στη Γενεύη, θεωρώ ότι έπρεπε να το είχαμε διαφυλάξει αυτό το πράγμα»! «Σ» 26.3.2021.

Μήπως η Γαλλία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ είναι ίδια κράτη με την Ελλάδα που συμμετείχαν στα 200 χρόνια από τον ξεσηκωμό του Ελληνισμού εναντίον της οθωμανικής σκλαβιάς;

Δεν γνωρίζουμε αν η Αθήνα έστειλε πρόσκληση στην Λευκωσία για συμμετοχή ή αν η Λευκωσία ζήτησε την συμμετοχή αγήματος. Αλλά όπως και να έχουν τα πράγματα, η Λευκωσία έπρεπε από μόνη της να ζητήσει την συμμετοχή. Και η ευθύνη βαραίνει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη που είτε δεν το έκανε είτε υπέκυψε στην αρνητική θέση Άντρου Κυπριανού (ΑΚΕΛ). Κανένας δεν είναι άμοιρος ευθυνών για το θέμα αυτό. Ειρωνικά όταν ταυτόχρονα ανακαλύφθηκε κι άλλη κρύπτη του 1821 στο υπόγειο του Παγκύπριου  Γυμνασίου! Εκείνο που μάλλον είναι σίγουρο είναι ότι το ΑΚΕΛ διαφώνησε για να μην ενοχλήσει τους Τούρκους. Δεν είναι η πρώτη φορά.

  • Το σύμβολο μας ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ στον αιματοβαμμένο μας χάρτη

Δεν ξεχνούμε ότι επί Προεδρίας μ. Δημήτρη Χριστόφια ικανοποιήθηκε η διαχρονική απαίτηση των Τούρκων στο Λονδίνο, που ζητούσαν φανατικά και επίμονα την αφαίρεση του αιματοβαμμένου χάρτη με το ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ από την ιστοσελίδα της «Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας». Γιατί άκουσον άκουσον τον θεωρούσαν… ρατσιστικό έμβλημα και έμβλημα μίσους! Και τον αντικατέστησαν επί Δημήτρη Χριστόφια με τον υφιστάμενο. Που άρεσε βέβαια στους Τούρκους εφόσον ουσιαστικά εκείνο που συμβολίζει αυτή τη φορά ΤΟ ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ είναι τα «δύο συνιστώντα κράτη» μέσω ΔΔΟ!

  • Η απαρχαίντ, διαιρετική, βρετανο-τουρκική ΔΔΟ που δεν συμβαδίζει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο

Το τι σημαίνει ΔΔΟ κύριοι, εξήγησε ξεκάθαρα ο Τούρκος καθηγητής Ερόλ Κεϊμάκ, που διετέλεσε και διαπραγματευτές της τουρκο-κυπριακής πλευράς, στις 8 Φεβρουαρίου 2017 σε σεμινάριο σε χώρο της Βουλής των Λόρδων με προεδρεύοντα τον Λόρδο Ντέιβιντ Χάνεϊ και συνομιλητή τον Δρ. Μιχάλη Ατταλίδη, πρώην πρέσβη της ΚΔ εκ μέρους της Ε/κ πλευράς. Μετέδωσα τότε τις δηλώσεις του από το Ράδιο Πρώτο και στην «Σ».

  • «Δεν επιδιώκουμε μια δημοκρατία… αλλά μια ΔΔΟ – Η ΔΔΟ παραβιάζει τις αρχές της ΕΕ»

«Τι επιδιώκουμε; Και θα πρέπει να είμαι πολύ προσεκτικός εδώ, γιατί επιδιώκουμε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Η οποία είναι μια ομοσπονδία με διαμοιρασμό εξουσίας. Δεν επιδιώκουμε μια δημοκρατία, δεν επιδιώκουμε σταθερότητα, ή πολλά άλλα πράγματα που γνωρίζετε, επιδιώκουμε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία».

Και επειδή λένε, είπε, ότι η λύση πρέπει να είναι δημοκρατική και να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και επειδή η ΔΔΟ δεν είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ο Ερόλ Κειμάκ συνέχισε δίχως ενδοιασμούς :

«Το τι συζητείται σήμερα είναι παρόμοιο με το περιεχόμενο του Σχεδίου Ανάν, αλλά, λόγω του ότι η Κύπρος έγινε μέλος της ΕΕ από τότε και επειδή οι Ελληνοκύπριοι και η ΕΕ δεν έχουν το στομάχι να επαναδιαπραγματευθούν την ένταξη της Κύπρου, θα πρέπει να επανερμηνευθεί το Πρωτόκολλο 10, διότι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία παραβιάζει τους νόμους της ΕΕ σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι Τουρκοκύπριοι φοβούνται ότι μπορούν οι Ελληνοκύπριοι να τους πάρουν στα δικαστήρια και να ανατρέψουν οποιεσδήποτε συμφωνίες. Γι’ αυτό οι Τουρκοκύπριοι επιδιώκουν να προσαρμοστεί το πρωτόκολλο 10, ούτως ώστε να δίνει νομιμότητα στη διζωνική που σήμερα δεν έχει, δεν συμβαδίζει με τους νόμους της ΕΕ…» (Βλέπε «ΔιζωνικήVsΔημοκρατία» «Σ» 28.2.2017 και βιβλίο γράφουσας με τον ίδιο τίτλο).

Γιατί η Κυπριακή Κυβέρνηση δεν απαντά; Γιατί δεν επικυρώνει τη Σύμβαση του ΟΗΕ εναντίον του Απαρχάιντ;  

Επανειλημμένα γράψαμε στη «Σ» ζητώντας από την Κυπριακή Κυβέρνηση και πολιτικούς να απαντήσουν γιατί δεν επικυρώνει η ΚΔ τη Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ για την Εξάλειψη και Τιμωρία των Εγκλημάτων του Απαρτχάιντ. Την οποία υιοθέτησαν τα Ηνωμένα Έθνη στις 30 Νοεμβρίου 1973. ΄Ένα χρόνο πριν τις δύο βάρβαρες τουρκικές εισβολές. Όπως γράψαμε σε διάφορα άρθρα μας, η Κυπριακή Δημοκρατία μαζί με τις «εγγυήτριες» δυνάμεις της,  Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο και Τουρκία δεν την έχουν υπογράψει, πόσο μάλλον επικυρώσει, ενώ μέχρι σήμερα την επικύρωσαν 109 χώρες… Μήπως τυχαία, εφόσον η λύση  ΔΔΟ που υποστηρίζουν είναι απαρτχάιντ! (Convention on the Suppression and Punishment of the Crime of Apartheid adopted on 30 November 1973 by the UN).

Στο δε αναλυτικό άρθρο του «Το έγκλημα του Απαρτχάιντ και η Κυπριακή Δημοκρατία» στη «Σ» 1.12.2018 ο Δρ. Κλέαρχος Α. Κυριακίδης έγραψε μεταξύ άλλων:

«…με τη νεο-οθωμανική ιδεολογία και στρατηγική της Τουρκίας, το Ψήφισμα 750 σιωπηρά προβλέπει την άρνηση των δημοκρατικών αρχών, την ανατροπή της ευρωπαϊκής έννομης τάξης και την εφαρμογή μιας μορφής Απαρτχάιντ. Έτσι, μέσω του «δικοινοτισμού», της «διζωνικότητας» και μιας παράλογης «ομοσπονδίας», η διαφοροποίηση και ο διαχωρισμός θα κατοχυρωθούν. Οι διακριτικές και άλλες απάνθρωπες συνέπειες των εισβολών θα νομιμοποιηθούν. Η δημογραφική μηχανική θα επιτρέπεται. Και η ιδιοκτησία περιουσιών θα ρυθμίζεται. Αυτοί οι στόχοι δεν μοιάζουν με τα χαρακτηριστικά του Απαρτχάιντ στη Νότιο Αφρική;

Ελπίζω ότι, με αυτό το άρθρο, αυτές οι ζωτικές λεπτομέρειες θα εισέλθουν στη συνείδηση του κοινού και θα ενεργοποιήσουν μιαν αλλαγή στρατηγικής στην ΚΔ.

Διαφορετικά, αν το Απαρτχάιντ νομιμοποιηθεί, το κράτος δικαίου θα καταστραφεί».

Ερευνήτρια/δημοσιογράφος, Λονδίνο

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button