Greek Reports (Ελληνικά)

Η Κύπρος χάνεται, η ιστορική ευθύνη είναι βαρειά για όλους μας

  • Η παλαιόθεν Ελληνίς Κύπρος, η μεγαλωσύνη του 1955-59  και η μικροψυχία του 2021

Η παλαιόθεν Ελληνίς Κύπρος, με την τρισχιλιετή ιστορία της,  πολλούς αφέντες άλλαξε μα δεν άλλαξε καρδιά.

Πειρατές κουρσάροι, τύρρανοι κάθε λογής, αποικιοκράτες παλιάς και νέας κοπής, δεν κατάφεραν  μέσα από το πέρασμα των αιώνων να υποδουλώσουν την Ελληνική της ψυχή.

Παρά τον ποταμό αίματος που έχυσε σε όλα τα στάδια της πολυκύμαντης ιστορίας της, δεν κατόρθωσε ούτε και σήμερα που είναι ισότιμο μέλος της Ενωμένης Ευρώπης,  να πετύχει το εθνικό της πεπερωμένο. Γιατί;

Με τη λήξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και τη νίκη των συμμάχων κατά του φασισμού- ναζισμού, η πολύπαθη Κύπρος που είχε τη μεγαλύτερη συμμετοχή σε εθελοντές πολεμιστές καταναλογία πληθυσμού, έμεινε για άλλη μιά φορά  εκτός εθνικού νυμφώνος. Οι βαρύγδουπές υποσχέσεις της Γηραιάς Αλβιόνος για παραχώρηση ελευθερίας και αυτοδιάθεσης στους Κυπρίους,  αποδείχθηκαν κάλπικες. Κάτω από αυτό το  απογοητευτικό κλίμα, ο σχεδιασμός του αντιαποικιακού αγώνα δεν άργησε να μπεί σε τροχιά υλοποίησης. Πρώτος σημαδιακός σταθμός,  το ενωτικό δημοψήφισμα της 15ης Ιανουαρίου 1950 κατά το οποίο το 96% του κυπριακού λαού αξίωνε ένωση με τη Μάνα Ελλάδα. Τα στήθη των ανυπότακτων Ελλήνων του νότου, έμοιαζαν  πλέον με καζάνι που βράζει αναμένοντας την έκρηξη. Μετά το Βρετανικό ΟΥΔΕΠΟΤΕ το 1954, ο κύβος ερίφθη. Ο ξεσηκωμός για δυναμική  διεκδίκηση της  λευτεριάς και της εθνικής αξιοπρέπειας ήταν θέμα χρόνου.

Με το εγερτήριο σάλπισμα ”Ή ταν ή επί τας”  την αυγή της 1ης του Απρίλη του 1955, οι γενναίοι μαχητές της Ε.Ο.Κ.Α  σύρονταν στις αγχόνες  με το χαμόγελο στα χείλη υμνώντας την πανώρια λευτεριά τραγουδώντας τον Εθνικό Ύμνο. Γνώριζαν ότι η θυσία τους είναι σπόρος που θα φυτρώσει και θα καρποφορήσει. Δυστυχώς, το αποτέλεσμα του τετραετούς επικού αγώνα δεν ήταν το επιθυμητό. Ωστόσο, η υπόδουλη Κύπρος απόκτησε  την ανεξαρτησία της με την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δυστυχώς, κραυγαλέες εσωτερικές αδυναμίες,  προσωπικές έριδες της εξουσίας, πολιτικές αστοχίες και μυωπικές διπλωματικές προσεγγίσεις της Κυπριακής ηγεσίας και των Ελλαδικών κυβερνήσεων, δεν στάθηκαν ικανές να εξουδετερρώσουν τα δόλια  Βρετανοτουρκικά  διχοτομικά σχέδια και να αποτρέψουν την  εθνική τραγωδία  του 1974.  Στη συνέχεια, τα  φοβικά σύνδρομα και τα ηττημένα μυαλά των εκάστοτε ηγεσιών Λευκωσίας – Αθήνας,  απέτυχαν  να αξιοποιήσουν τον εθνικό άθλο της ένταξης στην Ευρωπαική Ένωσης και να υπερασπισθούν  αποφασιστικά τα ζωτικά συμφέρονται και κυριαρχικά δικαιώματα του Ελληνισμού που απειλείται μονίμως  από τον νεοθωμανό κουρσάρο.

Η Κύπρος σήμερα βρίσκεται προ του φάσματος της ολοκληρωτικής πτώσης. Το αξιακό μας σύστημα καταρρέει, οι κρίσιμοι Θεσμοί παραπαίουν, η κομματοκρατία μεγαλουργεί, η αξιοπιστία της πολιτικής και των πολιτικών έφθασε στο ναδίρ, πλήττοντας  ανεπανόρθωτα το κράτος δικαίου. Χιλιάδες νοικοκυριά  βρίσκονται σε  κατάσταση απελπισίας λόγω της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης. Η λαική ομοψυχία είναι ανύπαρκτη και ο κίνδυνος εμφύλιου σπαραγμού ορατός. Και το τραγικότερο, το Κυπριακό βρίσκεται σε βαθύ τέλμα.

Βαθύ σκοτάδι σκεπάζει τον Κυπριακό ουρανό, χωρίς μέχρι τώρα να φαίνεται φώς στην άκρη της σήραγγας.  Η Κύπρος χάνεται. Η ιστορική ευθύνη είναι βαρειά για όλους μας. Το καμπανάκι πλέον χτυπά δυντά. Λάος και ηγεσία καλούνται επειγόντως σε συστράτευση για χάραξη σωστικής πορείας του Κυπριακού Ελληνισμού. Υπεραπαραίτητες προυποθέσεις προς τούτο, είναι  :

  • Υγιής – εύρωστη οικονομία και εδραίωση κράτους δικαίου
  • Εθνική ενότητα- λαική ομοψυχία
  • Ισχυρή άμυνα και υψηλό αγωνιστικό φρόνημα
  • Χάραξη μακρόπνοης  στρατηγικής για θωράκιση των ζωτικών συμφερόντων του Ελληνισμού  από τη Βόρειο Ήπειρο, μέχρι την Θράκη, το Αιγαίο και την Κύπρο.

Κοντολογίς, αν δεν απαλλαγούμε τάχιστα από την ολιγαρχική δεσποτεία και το βαθύ κομματικό κράτος, η Κύπρος θα συρθεί τελεσίδικα στην άβυσσο. Αν δεν κλωτσοκοπήσουμε τάχιστα τους έσωθεν και έξωθεν  εργολάβους και υπεργολάβους εκπόρνευσης της  Ελληνικής μας ψυχή, σύντομα η Κύπρος θα παραδοθεί αμαχητί στους  ντόπιους και ξένους έμπορους των εθνών.

Καταληκτικά, μόνον αν γίνουμε δίκαιο και αξιόπιστο κράτος, σεβαστό στους φίλους του και φοβερό στους εχθρούς του, μπορούμε να σώσουμε την Κύπρο.

  • Δημοσιογράφος, υποψήφιος βουλευτής Λευκωσίας, Κίνημα Αλληλεγγύη

ΛΕΥΚΩΣΙΑ 1η Απριλίου 2021

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button