Greek Reports (Ελληνικά)

Ώρα επίλυσης του συνταξιοδοτικού και κατάργησης του άδικου 12%

Το συνταξιοδοτικό είναι ένα θέμα που ταλαιπωρεί την Κυπριακή κοινωνία κυρίως λόγω της  υπάρξης συνταξιούχων πολλών ταχυτήτων.

Κύρια χαραχτηριστικά γνωρίσματα του είναι από τη μιά οι χαμηλές συντάξεις που παραχωρούνται σε μεγάλη μερίδα πολιτών και από την άλλη τα υπέρογκα ποσά που επωφελούνται οι λεγόμενοι πολυσυνταξιούχοι.

Δυστυχώς, οι εκάστοτε κυβερνήσεις δεν τόλμησαν να βάλουν τον δάκτυλο επί τον τύπο των ήλων αφήνοντας τα πράγματα να διαιωνίζονται, παραχωρώντας κάθε χρόνο την περίοδο του Πάσχα και των Χριστουγέννων μικρά  ”τσεκκούδκια”  εν είδη χορηγίας τύπου επαιτείας, καταπραύνοντας με αυτό τον πόνο χιλιάδων συνταξιούχων.

Τον τελευταίο καιρό το θέμα του συνταξιοδοτικού βρίσκεται δυναμικά στο προσκήνιο καθώς χιλιάδες συνταξιούχοι αισθάνονται αδικημένοι από την αποκοπή [πέναλτι]  ύψους 12% που επιβάλλεται στις συντάξεις όσων αποφασίσουν να αφυπηρετήσουν στο 63ο έτος. Η αποκοπή αυτή υιοθετήθηκε  με νομοθεσία που λήφθηκε πολύ βεβιασμένα και καθόλου μελετημένα κατά την περίοδο της οικονομικής – τραπεζικής κρίσης του 2012 και που από τότε πλήττει σημαντικά το εισόδημα χιλιάδων συνταξιούχων που εμπίπτουν στην εν λόγω κατηγορία. Τους τελευταίους μήνες  αυτοί οι αδικημένοι συμπολίτες μας οργανώνονται, συγκροτώντας μέτωπο δυναμικής αντίδρασης, διεκδικώντας άρση της σε βάρος τους αδικίας και επαναφορά της σύνταξης τους στα κανονικά επίπεδα.

Η πρόσφατη τοποθέτηση της υπουργού Εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, σύμφωνα με την οποία προωθείται η σταδιακή απόσβεση  (κατάργηση), του «πέναλτι» του 12% για όσους επιλέγουν να αφυπηρετήσουν στο 63ο έτος της ηλικίας τους αντί στο 65ο έτος κινείται προς την ορθή κατεύθυνση. Ωστόσο, η δήλωση της  υπουργού ότι  θα γίνει  νέα αναλογιστική μελέτη για να ξεκαθαρίσει το τοπίο, περιπλέκει τα πράγματα σκορπώντας απογοήτευση στους επηρεαζόμενους συνταξιούχους.

Φρονούμε πως η εξάρτηση του θέματος από νέα αναλογιστική μελέτη θα καθυστερήσει πάρα πολύ στη λήψη απόφασης, γεγονός που θα πυροδοτήσει  έντονες κοινωνικές αντιδράσεις οι οποίες θα επιδεινώσουν το ήδη βεβαρυμένο κλίμα, που μοιάζει με καζάνι που βράζει. Πιστεύουμε βαθύτατα ότι  τα προβλήματα που προκαλεί η πανδημία γονατίζοντας χιλιάδες νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις  επιβάλλουν  επίσπευση  των διαδικασιών για  κατάργηση του ισοπεδωτικού και άδικου πέναλτι του 12% στις συντάξεις. Ας λάβει σοβαρά υπόψιν η υπουργός Εργασίας και γενικότερα η κυβέρνηση ότι πολλοί συνταξιούχοι στηρίζουν παιδιά και εγγόνια που είναι άνεργα καθώς και μέλη του ευρύτερου οικγενειακού περιβάλλοντος που δεν έχει που την κεφαλή κλίναι. Η τελευταία αναλογιστική μελέτη που έγινε με ημερομηνία αναφοράς το 2017, έχει καταδείξει ότι το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων,ΤΚΑ, εξακολουθεί να είναι μακροχρόνια εύρωστο,  εξασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα των συνταξιοδοτικών παροχών του μέχρι το 2080. Ήλθε η ώρα το κράτος που  οφείλει 8 δίς ευρώ στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων να αναλάβει τις ευθύνες του έναντι των αδικημένων συνταξιούχων και έναντι του ίδιου του Ταμείου.

Έχοντας αυτά κατά νού, καλείται η Κυβέρνηση, να κοιτάξει τους αδικημένους συνταξιούχους στα μάτια προωθώντας στη Βουλή νομοσχέδιο που θα αποσκοπεί στην κατάργηση της μείωσης 12% στις συντάξεις, όσων συνταξιοδοτήθηκαν ή θα συνταξιοδοτηθούν στο 63ο έτος της ηλικίας τους.

Επιπλέον, η κυβέρνηση και η πολιτεία ευρύτερα, έχουν χρέος να ψηφίσουν νομοθεσία για εισαγωγή πάνω σε θεσμοθετημένη βάση αξιοπρεπούς κατώτατης σύνταξης για όλους, χωρίς βέβαια να αδικούνται οι συνεισφορείς του Ταμείου ειδικότερα αυτοί που έχουν πιστώσεις  για 33 και πλέον χρόνια.

Καταληκτικά, διαμηνύουμε πως θα είναι καταδικαστέα εκ των προτέρων οποιαδήποτε  ενέργεια για κομματική εκμετάλλευση του θέματος του 12% ενόψει κυρίως εκλογών και σε μιά περίοδο που η πολιτική κομματική αξιοπιστία πιάνει πάτο.

Και μια υπόδειξη προς Κυβέρνηση και Βουλή:

Αν θέλουν πράγματι να ενισχύσουν το ΤΚΑ καλά θα κάνουν να πατάξουν την αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία η οποία στερεί τεράστια ποσά από το Ταμείο υποσκάπτοντας την κοινωνική συνοχή,  προκαλώντας ταυτόχρονα αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ επιχειρήσεων  αλλά και μεταξύ εργαζομένων, με επιζήμιες επιπτώσεις στην κοινωνία και την οικονομία.

Οι πολίτες, και ιδιαίτερα οι επηρεαζόμενοι από το 12%, τώρα γνωρίζουν και είναι βέβαιον πως δεν πρόκειται να πέσουν ξανά στην παγίδα των θα ,θα και των ψεύτικων υποσχέσων.

  • Δημοσιογράφος, υποψήφιος Βουλευτής με το Κίνημα Αλληλεγγύη

Λευκωσία 26/03/2021

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button