Greek Reports (Ελληνικά)

Ανατολή, Δύση και Εθνικές Επέτειοι

Δύσκολα θα βρεθεί κάποιος που δεν έχει καθηλωθεί κάποτε, μόνος ή με συντροφιά ν’ αγναντεύει ένα όμορφο ηλιοβασίλεμα.

Ειδικά η παρουσία νεφών και η αντανάκλαση στα νερά της θάλασσας πλάθουν αριστουργηματικές εικόνες, που κάθε ζωγράφος θα ήθελε να απαθανατίσει.

Με τη βοήθεια της φωτογραφίας όλοι έχουμε θησαυρίσει στη συλλογή μας κάποιες τέτοιες ονειρεμένες εικόνες, που μας βοηθούν να ξαναζούμε ωραίες στιγμές.

Έργο του Χρήστου Μποκόρου

Και μετά, ο ήλιος χάνεται, έρχεται το σκοτάδι.

Η Ανατολή, για όποιον έχει την πρόνοια και τη δύναμη να ξυπνήσει νωρίς, κρύβει και προσφέρει παρόμοιας ομορφιάς εικόνες. Με μία μεγάλη διαφορά.

Ο ανατέλλων ήλιος σκορπίζει το σκοτάδι και η μέρα διαδέχεται τη νύχτα. Τα σύννεφα είναι σταθερά,  σπουδαίος συντελεστής της φαντασμαγορίας.

Μια ολόκληρη μέρα κατάφωτη, μπορεί να γίνει πεδίο δημιουργίας με την συνοδεία ωραίας πρωινής ανάμνησης.

Τιμούμε, με διαφορά μίας εβδομάδας ημερολογιακά, την 25η Μαρτίου 1821 και την 1η Απριλίου 1955 που χρονολογικά απέχουν 134 έτη. Ο συσχετισμός-συνεορτασμός τους είναι καθ’ όλα δικαιολογημένος και αιτιολογημένος.

Και στις δύο περιπτώσεις είχαμε Εθνικοαπελευθερωτική Επανάσταση που απέβλεπε στην αποτίναξη ξένου ζυγού και Αποκατάσταση Ελευθερίας.

Χωρίς αμφισβήτηση δε, μπορούμε να πούμε ότι η 1η Απριλίου είχε σηματωρό την 25η Μαρτίου και αυτό πιστοποιείται από τα έργα και ημέρες, καθώς και τις μαρτυρίες των αγωνιστών. Η φλόγα που άναψαν για να διαλύσει το σκοτάδι της σκλαβιάς, μοιάζει με το φως του Ήλιου που τερματίζει τη νύχτα.

Μπορεί να έγιναν λάθη, αβλεψίες, εκτροπές λόγω ανθρωπίνων αδυναμιών αλλά το τελικό αποτέλεσμα, η συνισταμένη του πολυπαραγοντικού και σύνθετου εγχειρήματος είναι θετική.

Δεν είναι σωστό να κρύβουμε ή να αποσιωπούμε τις αδυναμίες μας, κυρίως τις σημερινές, αλλά η ύπαρξή τους, δεν είναι επαρκής λόγος για μεμψιμοιρία και αυτοακύρωση.

Τα μηνύματα από τους πλείστους που εμπλέκονται στις τιμητικές εκδηλώσεις  καθώς και η λαϊκή ανταπόκριση, δίνουν το μήνυμα της αισιοδοξίας.

Ας μην είναι οι εορτασμοί ένα φανταχτερό ηλιοβασίλεμα που θα το διαδεχτεί το σκότος, αλλά μια λαμπρή Ανατολή που θα σκορπίσει Φως, Ελευθερία και Προκοπή.

  • 24 Μαρτίου 2021

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button