Greek Reports (Ελληνικά)

Οι θέσεις Μπλίνκεν που ακολουθούν τις θέσεις Κλίντον

Στην Λευκωσία και στην Αθήνα εκφράστηκε ικανοποίηση και σωστά, για τις δηλώσεις που έκανε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Γερουσία, κατά την εξέταση του για να αναλάβει την θέση Υπουργού Εξωτερικών στις ΗΠΑ.

Επίσης σωστά εκφράζεται ικανοποίηση για την μέχρι τώρα μη απάντηση του νεοεκλεγέντα προέδρου των ΗΠΑ κ. Μπάιντεν, στον Τούρκο Πρόεδρο Ερτογάν. Σχετικό άρθρο του Μ. Ιγνατίου Φιλ. 14/3/21.

ΙΣΤΟΡΙΚΟΤΗΤΑ

Των δηλώσεων του σημερινού Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, προηγήθηκαν οι δηλώσεις του τότε Προέδρου κ. Κλίντον, με παρέμβαση πάντα των ομογενών. Επομένως δεν είναι πρωτάκουστες.

Επειδή οι δηλώσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ διατυπώνονται στο άρθρο που προαναφέραμε, ας πούμε ποιες ήταν, πότε έγιναν και τι αξιοποίησης έτυχαν οι δηλώσεις του τότε προέδρου κ. Κλίντον. Δες σχετικό άρθρο μου στον Φιλ. 21/2/93 μετά από συνάντηση μου με τον μακαρίτη τότε πρόεδρο της Κ.Δ. Γλαύκο Κληρίδη.

Ο τότε υποψήφιος και μετέπειτα Πρόεδρος των ΗΠΑ για δεύτερη φορά, Κλίντον, στις 2/10/92, έκανε μια σχετικά μακρά δήλωση για θέματα ειδικού ενδιαφέροντος για την Ελληνοαμερικανική κοινότητα. Στην αναφορά του για το Κυπριακό δήλωσε ότι θα πρέπει να εξευρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, που να είναι σύμφωνη με τις βασικές αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τους δημοκρατικούς θεσμούς. Γι’ αυτό, λέει ο κ. Κλίντον, <<Μια διευθέτηση του Κυπριακού τότε μόνο μπορεί να είναι δίκαιη και βιώσιμη αν προβλέπει:

  1. Αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής (withdrawal of Turkish occupation forces).
  2. Ικανοποιητικές εξηγήσεις για την τύχη όλων των Αμερικανών και Κυπρίων αγνοουμένων από το 1974 (Satisfactory accounts for all Americans and Greek Cypriots missing since 1974).
  3. Εξασφάλιση των δικαιωμάτων των προσφύγων (Provides for the rights of refugees).
  4. Κατοχυρώνει την κυριαρχία, ανεξαρτησία, εδαφική ακεραιότητα του κράτους (Ensures the sovereign independence and territorial integrity of the state).
  5. Καθιερώνει ένα δημοκρατικό σύνταγμα που να σέβεται και να εγγυάται τα δικαιώματα των δύο κοινοτήτων (Establishes a democratic constitution which respects and guarantees the rights of both communities).

Το πέρασμα του χρόνου δεν φέρνει μόνο αρνητικά δεδομένα στα αποτελέσματα της εισβολής και της κατοχής, αλλά φανερώνει και αν η πολιτική που εφαρμόστηκε ήταν ορθή ή λανθασμένη και φέρνει στην επιφάνεια για κάθε αντικειμενικό παρατηρητή την αλήθεια. Γιατί δεν έχουμε πολιτική αντιμετώπισης ενός μελλοντικού φαινομένου που κατά τον Τζων Κένεντυ είναι επιλογή μεταξύ δύο πιθανών σφαλμάτων αλλά κριτική αποτελέσματος, μετά το πέρασμα του χρόνου και από την πολυθρόνα μας όπως συνήθως λέγεται.

Από το αποτέλεσμα φαίνεται ότι οι ηγεσίες Ελλάδας και Κύπρου δεν αξιοποίησαν τις δηλώσεις και την Προεδρία Κλίντον και ούτε φαίνεται ότι πήραν τις αναμενόμενες αποφάσεις, ώστε να μπορούν να αξιοποιήσουν τις θέσεις Μπλίνκεν.

Χωρίς να διαφεύγει η ανάγκη της πολυεπίπεδης εξωτερικής πολιτικής και της ανάγκης αποφυγής οποιασδήποτε αντιπαράθεσης με χώρες που ιστορικά υποστήριξαν τα αιτήματα Κύπρου – Ελλάδας, η ευθύνη, για να παρθούν αυτά τα μέτρα, αφορούν, αναλογικά, τον Πρόεδρο της Κ.Δ. κ. Αναστασιάδη, τον Πρωθυπουργού της Ελλάδας κ. Μητσοτάκη, τους ΥΠΕΞ κ.κ. Χριστοδουλίδη – Δένδια, καθώς και τούς διαπραγματευτές.

Οι παράγοντες που πρέπει να προσεγγισθούν είναι πολύ εύκολο να εντοπισθούν με μια μικρή αναδρομή στο παρελθόν και την μελέτη των γεγονότων εκείνης της περιόδου.

Ανεξάρτητα από τι λένε πριν, πόσο καλά το λένε οι διάφοροι, έρχεται η ίδια η ζωή, η πραγματικότητα να αποδείξει την αλήθεια και ποιοι την έλεγαν. Η αύξηση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και η εμφάνιση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, έφεραν τον Ιστορικό του Μέλλοντος πολύ πιο κοντά. Έτσι ο αντικειμενικός πολίτης μπορεί στη διάρκεια της ζωής του να γνωρίζει ποιοι του λένε την αλήθεια και ποιοι όχι. Γι’ αυτό πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί όσοι εκφράζουν δημόσια τις απόψεις τους.

Επανερχόμενος στην θέμα των  θέσεων του νέου ΥΠΕΞ της Αμερικής δεν κρύβω την απαισιοδοξία μου βλέποντας:

Α) Στο τρόπο που δεν αξιοποιήσαμε τις θέσεις Κλίντον.

Β) Στην συμμετοχή μας στην άτυπη Διεθνή Διάσκεψη.

Γ) Την άρνηση της Τουρκίας να δεχθεί την παρουσία της ΕΕ.

Δ) Την αναφορά του ιδίου του ΓΓ του ΟΗΕ ότι προσκαλεί τους επικεφαλής των δύο κοινοτήτων. Άρα αποδέχεται την απουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ε) Την εμμονή στην ΔΔΟ.

Ο χρόνος πολύ σύντομα θα αποδείξει την αλήθεια και ποιος την λέει, αλλά τα γεγονότα δυστυχώς θα έχουν υλοποιηθεί.

  • Υ.Γ. Η Τριμερής και όχι Διασκεπτική έγινε το 1955 και όχι το 1950 όπως λανθασμένα αναφέρεται στο προηγούμενο μου άρθρο Φιλ 16/3/21

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button