Greek Reports (Ελληνικά)

Κουρπάμ Μπαϊράμ ή Αγία Εβδομάδα;

Με την επιλογή του Ερσίν Τατάρ στα κατεχόμενα ως ηγέτη των Εποίκων και εναπομεινάντων Τουρκοκυπρίων ήταν φυσικό πως διάφοροι κύκλοι με όχημα τα Ηνωμένα Έθνη θα διευθετούσαν συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας μαζί του.

Βέβαια ο Τατάρ, ως πολιτικός εκπρόσωπος του Αττίλα, και κατόπιν εντολής της Τουρκίας είχε αρχίσει ήδη το άνοιγμα της περίκλειστης πόλις των Βαρωσίων. Μια κίνηση που παραβίαζε και παραβιάζει τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών για την Αμμόχωστο.

Είναι λυπηρό, πως για ακόμα μια φορά, μια κίνηση των Τούρκων, αντιμετωπίστηκε πολύ χλιαρά από την Κυβέρνηση. Δυστυχώς όμως, αυτό έγινε και από τους κατοίκους της πόλης και Επαρχίας Αμμοχώστου. Αυτή η κίνηση μάλιστα, δεν έγινε στα ξαφνικά, αφού είχε προαγγελθεί και η άφιξη του προέδρου της Τουρκίας στις 15 Νοεμβρίου για «πικνίκ» στην περίκλειστη πόλη. Εκείνη την μέρα ούτε διακόσια άτομα δεν μαζευτήκαμε για διαμαρτυρία στο Οδόφραγμα της Δερύνειας.

Η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας και διαπραγματευτή μας με τον πολιτικό εκπρόσωπο του Αττίλα Ερσίν Τατάρ ορίστηκε στις 3 Νοεμβρίου το βράδυ. Ο Προέδρος και διαπραγματευτής μας, κατά την άποψή μου όφειλε να προτάξει σαν προϋπόθεση για την συνάντηση να σταματήσουν άμεσα τα έργα εποικισμού της περίκλειστης πόλης και να παραδοθεί στα Ηνωμένα Έθνη ως προνοεί σχετικό ψήφισμα.

Αντί αυτού, φτάσαμε σε ένα αδιέξοδο και ίσως μια παγίδα. Το αποτέλεσμα της συνάντησης ήταν να ανακοινωθεί πως ο Πρόεδρος και διαπραγματευτής μας, συμφώνησε με τον «Αττιλάρχη» Τατάρ πως διαφωνούν σε όλα. Το μυστήριο της όλης υπόθεσης ήταν πως παρουσιάστηκε εκείνη την νύχτα πρόταση για Πενταμερή. Αφού ο Διαπραγματευτής μας διαφωνούσε σε όλα με τον «Αττιλάρχη», πώς το σκέφτηκε να συμφωνήσει να πάει σε Πενταμερή; Είναι πραγματικά άξιο απορίας καθώς σε μια Πενταμερή πέραν του «Αττιλάρχη» θα έχει να αντιμετωπίσει την Τουρκική πλευρά, την απρόβλεπτα ύπουλη Βρετανική πλευρά καθώς και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, που αντί να προασπίζεται τις αρχές του καταστατικού χάρτη, φαίνεται να συντάσσεται με τις Τουρκικές θέσεις.

Τελικά η Πενταμερής θα γίνει στην Γενεύη όπου θα χαραχτεί η τύχη του Ελληνισμού της Κύπρου. Και ιδού το τραγικό. Η συνάντηση ορίσθηκε για τις 27, 28 και 29 Απριλίου, δηλαδή την Αγία Εβδομάδα. Φήμες λένε πως αν υπάρξουν εξελίξεις θα επεκταθεί η Πενταμερής μέχρι την Σταύρωση του Κυρίου, με την σταύρωση της Κύπρου ως επακόλουθο. Πάντα υπήρχε σημειολογία στις ημερομηνίες συναντήσεων για το Κυπριακό που διάλεγαν οι ξένοι, πάντα σε βάρος μας. Εάν ήταν να γίνει η συνάντηση σε ημερομηνία του Κουρπάμ Μπαϊράμ ή Ραμαζανιού οι Τούρκοι θα έσχιζαν τα ιμάτια τους. Θα αρνούνταν να παρευρεθούν και θα κατηγορούσαν όχι μόνο τα Ηνωμένα Έθνη αλλά όλο τον κόσμο για Ισλαμοφοβία. Ενώ εμείς πάντα στον δικό μας κόσμο, στην σχολή του «καλού παιδιού», της υποχωρητικότητας και της έλλειψης αυτοσεβασμού.

Ας θυμηθούμε, ότι τότε, στο Σχέδιο Ανάν, υπήρχε η πρόνοια όπως θρησκευτική γιορτή μας να αντικατασταθεί με την Ισλαμική γιορτή του Κουρπάμ Μπαιράμ. Ελπίζω ότι ο Πρόεδρος και Διαπραγματευτής μας, την Μεγάλη Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη στην Γενεύη να είναι καλά στην υγεία του, και με την φώτιση του Θεού να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει σωστά τους ύπουλους Βρετανούς και τις Τουρκικές παγίδες.

Απορρίψαμε το 2004 την κακή λύση του Σχεδίου Ανάν για να μην γιορτάζουμε ούτε Κουρπάμ Μπαϊράμ, ούτε Ραμαζάνι. Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας κράτα γερά στην Πενταμερή, να επιδείξεις το θάρρος και τόλμη που χρειάζεται. Θέλουμε πάντα να γιορτάζουμε την Μεγάλη του Κυρίου Εβδομάδα και όχι στα πλαίσια της όποιας κακής λύσης τις θρησκευτικές και εθνικές γιορτές της Τουρκίας.

  • Υποψήφιος Βουλευτής Επαρχίας Αμμοχώστου με την ΕΔΕΚ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button