Greek Reports (Ελληνικά)

Παραβιάζει τα δικαιώματα του πολίτη η ανακοίνωση της Εθνικής Ομοσπονδίας Βρετανίας για την απογραφή

Εγώ είμαι Ελληνίδα, μιλώ ελληνικά, έχω ελληνικό όνομα, θα γράψω Greek ως την καταγωγή μου

Δεν θα γράψω “Cypriot” με κανένα τρόπο γιατί δεν είναι η καταγωγή μου. Είμαι από την Κύπρο, υπερήφανη για τον τόπο μου και δεν θα τον αρνηθώ ποτέ.

Πρέπει να αποσυρθεί για να μην καταγγελθεί στις αρχές

Στις 21 Μαρτίου 2021 θα ξεκινήσει απογραφή του πληθυσμού στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όλοι μας είμαστε υποχρεωμένοι δια νόμου να δώσουμε τα στοιχεία που μας ζητούνται.

Όμως, πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι η απογραφή αυτή, δεν έχει τίποτα να κάνει με το εθνικό Κυπριακό μας πρόβλημα ή με οποιαδήποτε άλλα θέματα ή προβλήματα. Είναι αποκλειστικά για σκοπούς στατιστικής της βρετανικής κυβέρνησης. Γι΄αυτό δεν πρέπει να επιτραπεί να τύχει εκμετάλλευσης για πολιτικούς ή άλλους λόγους.

Δυστυχώς η Εθνική Ομοσπονδία Κυπρίων Βρετανίας επέλεξε να εκδώσει μια ανακοίνωση (που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της) η οποία είναι άκρως λανθασμένη, άδικη, εμπλέκει την απογραφή με το πολιτικό θέμα της Κύπρου, και υπεράνω όλων παραβιάσει τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η ανακοίνωση, έχει κακώς περιπλέξει την απογραφή με το πολιτικό θέμα στην Κυπριακή Δημοκρατία όταν καλεί την ομογένεια με το εξής λεκτικό: «Θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία για να κάνουμε σίγουρο ότι η Κυπριακή διασπορά λαμβάνεται υπόψη, ούτως ώστε Κυβερνήσεις και Δημαρχεία μας λαμβάνουν υπόψη στις αποφάσεις τους. Επομένως καλούμε τους Κύπριους στο Ηνωμένο Βασίλειο να κάνουν σίγουρο ότι γράφουν ότι είναι «Κύπριοι» στην ερώτηση για εθνικότητα/καταγωγή. Αυτό μπορεί να γίνει επιλέγοντας «άλλες εθνικές ομάδες ή καταγωγή» και μετά δακτυλογραφήστε «Κύπριος» στο χώρο που παραχωρείται. Παρακαλούμε όπως το διαδώσετε και ενθαρρύνεται την οικογένεια και τους φίλους σας να κάνουν το ίδιο!»

Οι κύριοι και κυρίες της Επιτροπής ή Ολομέλειας της Ομοσπονδίας, δεν έχουν κανένα δικαίωμα να «διατάσουν» την ομογένεια να κάνει ότι αδιάβαστα αποφάσισαν ή και με πολιτικά κριτήρια. Όφειλαν να γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να επιβάλουν ή να προτρέψουν οποιοδήποτε να ενεργήσει όπως εκείνοι θέλουν με πολιτικά κριτήρια, ειδικά για ένα θέμα που ήδη το Law Society of England έχει εκδώσει οδηγό για τις ορολογίες και γλώσσα, για φυλή και εθνικότητα. Και στα συμπεράσματά του το Law Society επιγραμματικά τονίζει: «Respect people’s preferences and allow options to self-describe when asking survey questions». Στα ελληνικά «Σεβασμός στις προτιμήσεις του λαού και να επιτρέπονται επιλογές για το πώς θα χαρακτηρίσει κάποιος τον εαυτό του όταν ερωτηθεί για σκοπούς έρευνας».

Στην συγκεκριμένη περίπτωση η Ομοσπονδία έχει παρασπονδήσει σοβαρά και με την ανακοίνωσή και προτροπή της προς την Ομογένεια έχει αγνοήσει και περιφρονήσει την ελευθερία του ατόμου, το ανθρώπινο του δικαίωμα να επιλέξει να γράψει την εθνικότητά του σωστά. Και έτρεξε να εμπλέξει την απογραφή με πολιτικούς στόχους.

Εγώ είμαι Ελληνίδα, μιλώ ελληνικά, έχω ελληνικό όνομα, θα γράψω Greek ως την καταγωγή μου. Δεν θα γράψω “Cypriot” με κανένα τρόπο γιατί δεν είναι η καταγωγή μου. Είμαι από την Κύπρο, υπερήφανη για τον τόπο μου και δεν θα τον αρνηθώ ποτέ. Αν ζητούσαν υπηκοότητα, όσοι στην Παροικία μας έχουν κυπριακό διαβατήριο θα έβαζαν απλώς «κυπριακή». Αν έχουν βρετανικό διαβατήριο πρέπει να βάλουν «βρετανική». Εδώ όμως μιλάμε για εθνότητα.

Δεν είναι δουλειά της κάθε κυβέρνησης ή οργανισμού, ή ομοσπονδίας, στην περίπτωση της ΕΚΟ, να κολλά πολιτικά υποκινούμενες ετικέτες στο κόσμο ή να τον καλεί να κολλά μόνος του τέτοιες ετικέτες κατά «διαταγή» για εξυπηρέτηση άλλων σκοπών.

H EKO καλείται να αποσύρει την εν λόγω ανακοίνωσή της. Δεν χρειάζεται καμία τέτοια ανακοίνωση για να συμπληρώσει ο κάθε πολίτης στη χώρα αυτή στο πώς θα χαρακτηρίσει τον εαυτό του. Γιατί βάση της Οδηγίας του Law Society of England είναι και «παράνομη» γιατί δεν σέβεται το δικαίωμα του κάθε πολίτη στις προτιμήσεις του.

Είμαστε άνω των 300,000 Ελλήνων της Κύπρου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχουμε βρετανική υπηκοότητα αλλά η καταγωγή μας είναι Ελληνική.

Καταγόμαστε από την νήσο Κύπρο στην οποία ο Ελληνισμός υπήρξε για χιλιάδες χρόνια.

Αυτή η κατάθεση για την ελληνικότητα της Κύπρου, που ακολουθεί στα αγγλικά, υπήρξε αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου για χρόνια μέχρι τα μέσα του 2000, όταν και διασώθηκε μεταφερόμενη στο Εθνικό Αρχείο (National Archives, βλ. πιο κάτω).

Αν ρωτηθεί π.χ. ο Πρόεδρος της ΚΔ ή ο Υπ. Εξωτερικών για την καταγωγή τους δεν θα πούν ότι είναι Ελληνική; Πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά με καταγωγή ελληνική.

  • Ερευνήτρια/δημοσιογράφος/συγγραφέας, Λονδίνο

Cyprus History

Few countries can trace the course of their history over 10,000 years, but in approximately 8,000 BC the island of Cyprus was already inhabited and going through its Neolithic Age. Of all the momentous events that were to sweep the country through the next few thousand years, one of the most crucial was the discovery of copper – or Kuprum in Latin – the mineral which took its name from “Kypros”, the Greek name of Cyprus, and generated untold wealth.

The island’s strategic position, its copper deposits and its timber attracted the first Greeks who came to the island over 3,000 years ago at the end of the Trojan wars. They settled down, bringing in with them and establishing the Greek identity.

Over the centuries Cyprus came under the sway of various rulers including the Egyptians. Assyrians, Persians, the successors to Alexander the Great and the Romans, before Cyprus became part of the Byzantine Empire. Later came the Crusaders, the Frankish Lusignans and Venetians, Ottomans and British.

Cyprus gained its independence in 1960, for the first time in 3,500 years, but the Greek identity of language and culture has been retained.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button