Greek Reports (Ελληνικά)

Άλλα ο Πρώην Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Γ. Μάτσης, Άλλα ο Νυν Α. Νεοφύτου

Στο άρθρο του Φ. 21/2/201, ο πρώην πρόεδρος του ΔΗΔΥ Γ. Μάτσης υποστηρίζει ότι, ”μετά την παράνομη τουρκική εισβολή, μετά το 1974 και τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή λύση του κυπριακού είναι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία. Αλλά η λύση αυτής της μορφής συγκρούεται κάθετα με τις ευρωπαϊκές αρχές και παραβιάζει βασικά θεμελιώδη δικαιώματα όπως το άρθρο 2 του Χάρτη Θεμελιακών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το άρθρο 14, της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, τα οποία ρητώς απαγορεύουν κάθε διάκριση η οποία εδράζεται μεταξύ και άλλων στη εθνική διάκριση ή κοινοτική προέλευση, τη γλώσσα και τη θρησκεία.” … ”το 2006, με απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διαγράφηκαν τόσο το σχέδιο ΑΝΑΝ όσο και η ΔΔΟ και υιοθετήθηκε η δική μας θέση για λύση του Κυπριακού βασισμένη στις αρχές της Ευρώπης, των Ηνωμένων Εθνών και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου.

Και συνεχίζει ο κ. Μάτσης: ”Η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία δεν αποτελεί μια μορφή λύσης του Κυπριακού, αλλά μια μορφή διάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας και σταδιακής τουρκοποίησης ολόκληρης της Κύπρου. Όπως υπέδειξε ο πρώην Πρόεδρος του Δικαστηρίου και πρώην Γενικός Εισαγγελέας Μιχαλάκης Τριανταφυλλίδης η διζωνικότητα προϋποθέτει απαραίτητα την ύπαρξη συνόρων. Δηλαδή  τουρκοποίηση των κατεχομένων και δημιουργία συνόρων με την Τουρκία.

Εκείνο όμως που αποκάλυψε ο κ. Γ. Μάτσης και που δεν είναι πολύ γνωστό είναι ότι ο τούρκος Δρ. Έρολ Καϊμάκ, εκπρόσωπος του Κέντρου Τουρκικών Σπουδών Πανεπιστημίου Ανατολικής Μεσογείου στα κατεχόμενα, είπε μεταξύ άλλων ότι:

Η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία παραβιάζει τους νόμους της ΕΕ σε σχέση με τα Ανθρώπινα Δικαιώματα…”.

Η δήλωση έγινε στις 5 Φεβρουαρίου 2017, στο χώρο της Βουλής των Λόρδων. Της σύσκεψης προέδρευε ο Λόρδος Ντέιβιντ Χάνεϊ γνωστός για την συμμετοχή του στο καταρτισμό του σχεδίου (κατά άλλους είναι ο συντάκτης του σχεδίου) και στις προσπάθειες επιβολής του. Όπως είναι γνωστό το σχέδιο απορρίφθηκε σε δημοψήφισμα από το 76% του Κυπριακού Ελληνισμού.

Το δημοψήφισμα ανεξάρτητα από τους χαρακτηρισμούς που του έδωσαν οι αντιμαχόμενες πλευρές, ήταν πράγματι μια ιστορική στιγμή που καθόρισε την ύπαρξη και την μελλοντική πορεία της ύπαρξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, απέτρεψε την μετατροπή της σε τουρκικό προτεκτοράτο, επέτρεψε την είσοδό της στην ΕΕ και αξιοποίηση της σαν παράγοντα στην Ανατολική Μεσόγειο και με τις εξωτερικές συμμαχίες, κατά κάποιο τρόπο πέτυχε την πολιτική θωράκιση της. Νομίζω ότι με τον ερχομό της 17ης επετείου του δημοψηφίσματος του 2004 επιβάλλεται επιστημονικά να εξετασθεί ο ρόλος του από τα Πανεπιστήμια Κύπρου. Δημόσια και ιδιωτικά.

Ενώ λοιπόν ο πρώην πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Γ. Μάτσης  δίνει τους πιο πάνω χαρακτηρισμούς,  ο νυν πρόεδρος του ΔΗΣΥ κ. Α. Νεοφύτου, ενόψει μάλιστα και της άτυπης διεθνούς διάσκεψης για το κυπριακό που συγκάλεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ στην Γενεύη της Ελβετίας, τον Απρίλη του 2021, ορκίζεται πίστη στην ΔΔΟ.

Όποιος ενδιαφέρεται για το σύνολο των δηλώσεων του κ. Νεοφύτου που αναφέρεται επίσης στην πολιτική ισότητα, τη συμμετοχή στην πενταμερή διάσκεψη, τι θέλουμε, καθώς και τι πρέπει να δώσουμε για να επιτύχουμε λύση και πολλά άλλα μπορεί να τις βρει στο ημερήσιο τύπο. Αν χρειαστεί θα επανέλθω.

Σκοπός του παρόντος άρθρου δεν είναι να αναδείξει τις διαφορές των δύο αλλά να προβληματίσει για τις επιπτώσεις που θα έχει στην Κυπριακή Δημοκρατία και στην ζωή μας τυχόν εφαρμογή της ΔΔΟ. Απευθύνεται στη σημερινή ηγεσία του ΔΗΣΥ αλλά και στις άλλες κομματικές ηγεσίες και υποστηρίζει ότι για να έχουμε ενότητα δεν πρέπει να παραμείνουμε μόνο στο επίπεδο των ηγεσιών αλλά και στο επίπεδο λαού και ηγεσίας με στόχους του αγώνα που υποστηρίζει τουλάχιστον η πλειοψηφία αν όχι το σύνολο του λαού, για την διατήρηση και συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας προς αποφυγή της τουρκικής  προτεκτοροποίσης. Ενότητα όχι μόνο στην εκτέλεση αλλά και στην λήψη της απόφασης. Η ιστορικότητα και η σοβαρότητα της κατάστασης αφορά όλους μας.

ΥΓ 1: Κίνηση Απόφαση Ειρήνης: Ιδρύθηκε με στόχο όπως διακήρυξε να μας ενημερώσει τι σημαίνει ομοσπονδία ώστε στο επόμενο δημοψήφισμα να ψηφίσουμε σωστά. Έκτοτε προσωπικά δεν είδα κανένα άρθρο. Αν κάνω λάθος να υποδειχθεί παρακαλώ που και πότε δημοσιεύτηκε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button